Як у Миргороді проходить реформа лікарні

24 грудня 2013 15:31 | Миргород, Полтавська область
До нас в редакцію останнім часом надійшло багато дзвінків громадян миргородського району та й медичного персоналу про незадовільне обслуговування в центральній районній лікарні. Ми резонно запропонували скаржникам звернутися до головного лікаря лікарні і ви з перших вуст отримаєте кваліфіковану інформацію по виниклих проблемах. Але скаржники в гніві відповідають, що кожен намагається нас простих незахищених людей кудись послати, в тім числі і головний лікар Павленко Лілія Петрівна наголосила що вона «проводить реформу медичного закладу і не заважайте мені проводити цю важливу державну роботу». Ми розуміємо так, що будь-яка реформа це перед усім покращення медичного обслуговування населення, підвищення відповідальності та кваліфікації медперсоналу за рахунок оптимізації структури медичного обслуговування. Незважаючи на не втішні відгуки про роботу цього закладу, все таки ми з оптимізмом хотіли відвідати заклад, де адміністрація так рішуче проводить реформу, адже слово «реформа» звучить прогресивно по сучасному. Під таким двояким враженням ми вирішили відвідати поліклініку, щоб на власні очі переконатися, що може люди помиляються, як сказав один із лікарів «всім не догодиш». В цьому лікувальному закладі ми звернули увагу на стареньку бабусю, яка тремтячими руками притримувала дитячу коляску й запитали, «кого привезли, лікувати внуків?» На що старенька з погордою відповіла «дітки, я правнучку вже маю, а внучка попрохала погледіти за коляскою, бо ніде її поставити, та й гармидер там, а не маніпуляції господи прости». Бабуся при цих словах тричі перехрестилася. Що вона мала на увазі наголошуючи на словах «гармидер» та «маніпуляції» ми зрозуміли коли підійшли до кабінету де проводять маніпуляції призначених лікарем. Нас навіть не спеціалістів медицини здивував той факт, що в черзі на процедури стояли мами з малюками грудного віку, малеча яка вже на «своїх ногах стоїть», дві жіночки середніх літ, дідусь, якого дошкуляв безперервний кашель, молодий чоловік який знервовано смикав промоклу пов’язку. На наш висловлений подив, жіночка, що стояла в черзі сказала, що «на процедури приходять різні люди, з різними хворобами, в тім числі і з заразними так що прийшов лікувати одну хворобу а можеш заразитися іншою.» До розмови підключилася молода матуся на руках з грудною дитиною, яка сказала, «що дитячу лікарню розформували і поневолі ризикуємо», та з тривогою та відчаєм додала «що вдієш, я так боюся за свого малюка». Може ми чогось не розуміємо, але чоловік кремезної статури з черги сказав «та це неподобство в ніякі ворота не лізе» Просто сказав і не треба нам відшукувати санітарно-гігієнічні норми для пояснення цього безладу.
Формально ж, згідно реформи, перестануть такі установи (жіночі та дитячі консультації) існувати тільки як окремі ланки системи, увійшовши в структуру консультативно-діагностичних центрів, які обслуговують і стаціонари, і центри ранньої діагностики. Так що, запевняють держчиновники, їх число не зменшиться. Але місцеві реформатори як завжди перегнули палку. Населення вже боїться, що в одній палаті розпочнуть лікувати і туберкульозників, і віл-інфікованих, і дітей і інше. Під роздачу реформ ще попав і кабінет фізіотерапії по призначенню якого проводити процедури лікувальної терапії як попередження захворювання так і реабілітації після захворювань. Цей кабінет рішенням головного лікаря переноситься в другий кінець міста в бувшу дитячу лікарню, приміщення якого визнане як аварійне і для обладнання якого під кабінет фізіотерапії за технічними умовами потребує більше 300 тис грн. коштів. Цих коштів головний лікар не виділяє. Не зважаючи на те, що хворому із одного лікувального закладу добиратися в інший через усе місто, то що лікуйся що не лікуйся. Так крім цього з усіх лікувальних дільниць сіл миргородського району зібрали всю апаратуру по фізіотерапії і зберігають в одному із кабінетів поліклініки. Селяни, що не люди. Мета яка, не зрозуміло. Та й відношення до цієї одиниці медичного закладу адміністрації м’яко сказано не зрозуміло. За слова краще скажуть нижче приведені фото та відеоматеріали та звернення не байдужих миргородців до державних чиновників. Шановна Лілія Петрівна не можна ділити медицину на прибуткову і не прибуткову, як і людей. Якщо ви вже хочете в своїх жадібних руках зосередити тільки прибуткові підрозділи, а простих людей ви ні в що не ставите, то в поліклініці зосередьте два підрозділи: «залікувальний» і «ритуальних послуг» і організувати їх прибуткове процвітання на прямій договірній основі. Бідний Гіппократ через віки його голос не досягає зачерствілих створінь. Журналісти з громадянами звернулися до мера м. Миргород та його заступника з проханням врятувати від розвалу медичного закладу, на що громада отримала відповідь, що мерія докладе зусиль по наведенню порядку в медичній сфери, хоча цей медичний заклад підпорядкований Миргородській районній адміністрації. Може вас шановні місцеві горе-реформатори охолодить заклик Президента України. "Ламати систему там, де вона працює, не треба. Можливо, її треба удосконалити, зробити так, щоб вона краще працювала", - сказав під час наради у Вінницькій області Віктор Янукович, якого цитує прес-служба глави держави. Президент також підкреслив, що під час проведення медичної реформи всі кроки повинні бути зваженими.
«В результаті, нерозуміння медиками та організаторами охорони здоров'я суті реформи, і невдоволення громадян. Це м'яко кажучи », - сказав він. Віктор Янукович: «Медреформа спрямована на посилення соцзахисту медиків». Шановні державні посадовці Миргородського району служіть народу та дослухайтесь до побажань Президента України.
24.12.2013 15:31
Останні новини «Медицина та здоров'я» найближчих населених пунктів
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