Всесвітній день донора крові

14 червня 2013 13:20 | Миргород, Полтавська область
У травні 2005 року, в ході Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я, міністри охорони здоров'я різних країн світу одностайно прийняли заяву про прихильність і підтримку добровільного донорства крові. У резолюції WHA58.13 вони постановили щорічно 14 червня проводиться Всесвітній день донора крові (World Blood Donor Day). Всесвітній день донора крові - особливий день, що відзначається на честь безоплатних донорів крові. Він координується Всесвітньою організацією охорони здоров'я, Міжнародною федерацією товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, Міжнародним товариством з переливання крові та Міжнародною федерацією організацій донорів крові. У заходах Дня беруть участь 193 держави-учасника ООН, 181 національне товариство Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, 50 добровільних донорських організацій та численні фахівці з переливання крові з усіх країн світу. Щомиті в усьому світі у людей будь-якого віку і походження виникає потреба в переливанні крові за життєвими показаннями. Хоча потреба в крові є загальною, доступ до неї тих, хто її потребує, на жаль, загальним не є. Особливо гостро брак крові відчувається в країнах, що розвиваються, де проживає більшість світового населення. Спонсорують організації заснували керівний комітет, до функцій якого входить планування заходів Дня на глобальному та національному рівнях. Однією з важливих завдань є висвітлення заходів Всесвітнього дня донора в засобах масової інформації.

Стаття 46 Основ зазначає, що здача крові для лікувального застосування здійснюється громадянами добровільно.

Забороняється взяття донорської крові примусово, а також від людей, захворювання яких можуть передаватися реципієнту або зашкодити його здоров'ю. Органи та заклади охорони здоров'я за сприяння власників та керівників підприємств, установ і організацій зобов'язані всебічно розвивати донорство. В даний час для України важливе значення має добровільна здача крові - донорство крові. На сьогоднішній день донорські рух є основою отримання безпечної крові, оскільки характеризується набагато нижчими показниками інфікування хворобами, що можуть передаватися при переливанні крові (насамперед віруси ВІЛ і гепатиту).

Зокрема, в рамках Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Асоціація молодих донорів України» діє Програма пропаганди донорства крові «Здай кров - врятуй життя!», Яка спрямована на порятунок хворих дітей, яким для лікування потрібна донорська кров. Впровадження Програми дозволяє залучити якомога більше українських громадян до безкоштовного донорства крові на користь дітей, лікування яких вимагає невідкладної донорської допомоги.

Всесвітній день донора крові, який щорічно відзначається 14 червня, дозволяє глибше усвідомити значення добровільної здачі крові і сприяє тому, що більше людей стають регулярними донорами крові. І основною його метою є святкування участі та вираження вдячності тим людям, які добровільно здають свою кров, не отримуючи за це жодної винагороди, крім свідомості того, що вони сприяли порятунку життя, і особливо тим, хто здає кров регулярно - два, три або більше разів на рік.

Витяги с Закону України Про донорство кровi та її компонентiв
Стаття 6. Обов'язки керiвникiв пiдприємств, установ, органiзацiй, командирiв (начальникiв) вiйськових частин щодо сприяння донорству кровi та її компонентiв
Керiвники пiдприємств, установ, органiзацiй, командири (начальники) вiйськових частин зобов'язанi:
сприяти установам та закладам охорони здоров'я в роботi по залученню громадян до лав донорiв; безперешкодно вiдпускати з мiсця роботи, служби або навчання за їх заявами осiб, якi є або виявили бажання стати донорами, у днi вiдповiдного медичного обстеження i здавання кровi та (або) її компонентiв, за винятком випадкiв, коли вiдсутнiсть донора на його робочому мiсцi або мiсцi служби у цi днi може призвести до загрози життю чи здоров'ю людей, до невиконання завдань, пов'язаних iз забезпеченням оборони, безпеки держави та громадського порядку, до суттєвої матерiальної шкоди або iнших тяжких наслiдкiв; Стаття 9. Пiльги, що надаються донорам
В день давання кровi та (або) її компонентiв, а також в день медичного обстеження працiвник, який є або виявив бажання стати донором, звiльняється вiд роботи на пiдприємствi, в установi, органiзацiї незалежно вiд форм власностi iз збереженням за ним середнього заробiтку. Донори з числа студентiв вищих навчальних закладiв та учнiв професiйних навчально-виховних закладiв у зазначенi днi звiльняються вiд занять. Пiсля кожного дня давання кровi та (або) її компонентiв, в тому числi у разi давання їх у вихiднi, святковi та неробочi днi, донору надається додатковий день вiдпочинку iз збереженням за ним середнього заробiтку. За бажанням працiвника цей день може бути приєднано до щорiчної вiдпустки або використано в iнший час протягом року пiсля дня давання кровi чи її компонентiв. Виплата середнього заробiтку, зазначеного у частинах першiй, другiй та третiй цiєї статтi, здiйснюється за рахунок коштiв власника пiдприємства, установи, органiзацiї, де працює донор, або уповноваженого ним органу. Зазначенi кошти належать до таких, що спрямованi на благодiйну дiяльнiсть. Пiдставою для надання зазначених пiльг є вiдповiднi довiдки, виданi донору за мiсцем медичного обстеження чи давання кровi та (або) її компонентiв. Форми цих довiдок та порядок їх видачi затверджуються Мiнiстерством охорони здоров'я України.
14.06.2013 13:20
Я також декілька десятків раз здавав кров, але чомусь не вважаюсь донором, як інші.
відповісти (0)
Останні новини «Медицина та здоров'я» найближчих населених пунктів
eyJxbyI6ImFyamYiLCJxbmduIjpbIjIwNzk4NiIsIjIwMzY3MCIsIjIyMjU1MCIsIjIxNDczNiIsIjE5MzU4OSIsIjIxNjAyOCIsIjE5NDI1OSIsIjI0MjEwMiIsIjIyMzQwNCIsIjIxODA2MyIsIjIwMDc1NSIsIjE4ODQ2NiIsIjI0MDIwIiwiMjQwNzE0IiwiMjMyNzQ1IiwiMjMyODUyIiwiMjExMTc4IiwiMjExMTY4IiwiMjExMTM5IiwiMjA5MTU1IiwiMjA4Njk3IiwiMTkyMjE3IiwiMjQwODE3IiwiMjQwMzUyIiwiMjM3ODM3IiwiMjM2MzQwIiwiMjMyOTY0IiwiMjMyNjU1IiwiMjMxNDUxIiwiMjI5MDEyIiwiMjI4MDIxIiwiMjI0Mjg1IiwiMjIzNzAyIiwiMjE5NjUwIiwiMjI5NjYwIiwiMjI1Njc1IiwiMjEwODQzIiwiMjA3NDY5IiwiMjQ3ODEiLCIyMjgxNDciLCIyMjI4NzEiLCIyMTgzMDYiLCIyMTQ4NDUiLCIyNDE4MDQiLCIyNDA3NzEiLCIyNDA1NTAiLCIyNDA1NDkiLCIyMzY1NDYiLCIyMzMxNjIiLCIyMzI3MDgiLCIyMzI3MDciLCIyMzExMzciLCIyMjk2OTMiLCIyMzM5NjAiLCIyMTIxMDciLCIyMzI3MjkiLCIxODk4MjgiLCI2NDEwMCIsIjIzMzg0NCIsIjIyOTA0MSIsIjIyNTk2MSIsIjIyMjU0MSIsIjIyMTc5MCIsIjIyMDg0MCIsIjIyMDI2NCIsIjIxOTgwOCIsIjIxODQ4MSIsIjIxODE1MiIsIjIyODY0NyIsIjIyNTMxMSIsIjIyNDkxNiIsIjIxNDA1MyIsIjgwMTA1IiwiMjQxODEwIiwiMjQxNjI4IiwiMjQwNzU3IiwiMjQwNTQxIiwiMjM3MDQzIiwiMjMyNzQ0IiwiMjI4OTgyIiwiMjIxOTAwIiwiMjE4NTg0IiwiMjE3MjgyIiwiMjE1NjIyIiwiNTYzNyIsIjE3ODY2OSIsIjIwODc2NCIsIjI0MTc2NCIsIjEzMDk0NSIsIjIxNTYwNyIsIjIxNDkwMCIsIjIwMzY0MCIsIjI0MTE1IiwiMjQxMTQiLCIyNDA4MSIsIjI0MDgzIiwiMjM3MjEiLCIyMzcxMSIsIjIzNDk5IiwiMjI1NjMiLCIyMDcwNiIsIjIwNjM1IiwiNjc0ODUiLCIyMDQwMzciLCIyNDE2NTQiLCIyMDQwNTAiLCIxNTQ4NTUiLCIyMDA0NzciLCIxMzczOTIiLCIyMjUxMDkiLCIxNDE2MzciLCIxOTk2NTAiLCIxODc3ODEiLCIxMDM1MTgiLCIxMDI4ODAiLCI5ODQyNCIsIjk2OTEzIiwiODU2ODEiLCI4MjUxNCIsIjE5OTY0OCIsIjE3NjM2NSIsIjEwNTU4MCIsIjIzMzE2MyIsIjIyNDI4MiIsIjIyNDEyMyIsIjIxNjk5OSIsIjI0MTgzOSIsIjIzMjk2MyIsIjIyNTc0MSIsIjE5MDAxOCIsIjIyODYyMiIsIjIyNzEyNSIsIjIyNzA4NCIsIjIzMTEzOCIsIjIxNzc4MiIsIjIxNjk2NyIsIjIxMzk3MyIsIjIwODE3NyIsIjg4NDYwIiwiNzYyOTgiLCI2NDA3MyIsIjYwMzE1IiwiNTc1OTEiLCI1MTAxOCIsIjQ1OTg4IiwiNDQ0MzAiLCIzOTYyNCIsIjMwOTcyIiwiMjI4OTEiLCIxNTQ4MjkiLCIyNDI5MDgiLCIyNDIwNDIiLCIyNDA4MzgiLCIyMzcxMzEiLCIyMzI5NjIiLCIyMjY1NDMiLCIyMjM4NDUiLCIyMTk2MzEiLCIyMTYzNTEiLCIyMTQ4MjUiLCI0MzQ0IiwiMjIzMTk2IiwiMjExOTIxIiwiMjExMzM1IiwiMjExMjM2IiwiMjExMTMyIiwiMTk2ODAzIiwiMjM2ODY2IiwiMjI5NzE1IiwiMTM2NTcwIiwiMTkyOTUyIiwiMTY5NzY4IiwiMTMxMjUiLCIxMjY4MTUiLCIxNDYyNTMiLCI1Mjc1MCIsIjE3MTQ1NyIsIjE3MDg4MSIsIjMwNzY3IiwiMjY2OSIsIjIxMzA4OCJdfV8jJF9TRUdIKyQkJDYzOWIzMGIyOTk5ZDI1NWVlNjQ4NjE5NGE4ZjQ4MTVj