Чернігівський обласний художній музей ім. Григорія Галагана

24 серпня 2012 22:15 | Чернігів, Чернігівська область

Чернігівський обласний художній музей імені Григорія Галагана один з наймолодших в Україні. Його було створено на базі художнього відділу Чернігівського історичного музею (зараз музей ім. В.В.Тарновського) згідно з Постановою Ради Міністрів УРСР від 12 червня 1979 року. В 1983 року музей розмістився в приміщенні школи № 2 - пам’ятник архітектури, будинок колишньої Чернігівської жіночої гімназії що знаходиться на Валу.

Музейне зібрання нараховує близько 8 тисяч творів образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва, починаючи з XVI століття і до сьогодення. Основу його складає унікальна колекція Галаганів, репрезентована творами західноєвропейського та вітчизняного мистецтва XVII-XIX століть, народною картиною, зокрема славнозвісними Козаками Мамаями, портретами представників восьми поколінь цього знаного козацько-старшинського роду та їх відомих родичів – Розумовських, Дараганів, Маркевичів, Ламсдорфів.

Значну частину фондового зібрання складають твори декоративно-ужиткового мистецтва України, створені як художниками-професіоналами, так і самобутніми майстрами протягом майже двох століть. Аплікація, вишивка та розпис, вироби зі скла та порцеляни, кераміки та дерева представлені відомими іменами родини Саєнків, М. Тимченко, М. Примаченко, І. Апполонова, Г. Денисенка, А. Штепи та багатьох інших знаних майстрів.

Чільне місце в музейній колекції посідають твори іконопису, здебільшого українського, серед яких канонічний „Архистратиг Михаїл”, колекція Богородичних ікон, самобутня народна ікона зі своєрідним трактуванням того чи іншого образу святого – покровителя.

Невеликою, але достатньо цікавою є колекція західноєвропейського живопису, зокрема творів італійських художників ХУП-ХУШ століть, здебільшого, на жаль, невідомих.

Самобутньою є і колекція народної іграшки України, Росії та Білорусії,що налічує близько 350 експонатів з дерева, глини, соломи та тіста, і є яскравим проявом національної культури наших народів.

Адреса: вул. Горького, 6

Телефони: 517676 (2640); замовлення екскурсій: 616477 (2640)

Графік роботи: з 9.00 до 17.00 (вихідний – понеділок)

Чернігівський обласний художній музей ім. Григорія Галагана на карті

Зберегти мапу як зображення
24.08.2012 22:15
Музеї найближчих населених пунктів
eyJxbyI6InFiZmciLCJxbmduIjpbIjIwNzEiLCIyMDcyIiwiMjA3NCIsIjI2OTIiLCIyMTMwIiwiMjIxOSIsIjIzNDYiLCIyODQ4IiwiMjA3NiIsIjM3OCIsIjI0NTgiLCIyNDE2IiwiMjY1OCIsIjk1NyIsIjE3ODkiLCIyNDA4IiwiMjQyOCIsIjU0NiIsIjU0MiIsIjg5NyIsIjE3NyIsIjg5OCIsIjM0NiIsIjM0OSIsIjIxODciLCIxMzA5IiwiNjU1IiwiNzA1IiwiNjg4IiwiNjUwIiwiNzE3IiwiNzE0IiwiNzExIiwiNjQ1IiwiMjUyNCIsIjI0NjMiLCIxOTE3IiwiMjU3OCIsIjI1NjEiLCIxODc5IiwiMjE3NyIsIjIwNjMiLCIyMDM3IiwiODg1IiwiODQ3IiwiODQ5IiwiODYyIiwiODMwIiwiODAzIiwiMjU4OSIsIjE3NjYiLCI5MDUiLCIxOTcxIiwiMTA4MiIsIjEwMjciLCIxNDg4IiwiMTQ1MiIsIjE0NDkiLCIxNzU1IiwiMTU1NSIsIjE1NzQiLCIxNTcyIiwiMjEwMCIsIjIxMzUiLCIyMTM0IiwiMjA4MiIsIjIxMDEiLCIyMTIwIiwiMjEyMiIsIjIxMjMiLCIyNTUzIiwiMjEzMSIsIjIxNDIiLCIyMTQzIiwiMjE0MCIsIjEyOTIiLCIxMzQ3IiwiMjEzMiIsIjEzNjIiLCIxMzYxIiwiNTE3IiwiNTE4IiwiNDQ2IiwiNDIzIiwiNDE5IiwiMzk1IiwiNDIyIiwiNjQ4IiwiMjIwNiIsIjkzMiIsIjE3NjQiLCIxMzgwIiwiMTI1MSIsIjExMzkiLCIxMTU1IiwiMTA5NyIsIjExNzkiLCIxMTI3IiwiMTIzNSIsIjEyMTkiXX1fIyRfU0VHSCskJCRiNDA2ZjdiNmQ3MmIwODAyYjNiYjRhZjMyMDg2OWVhMQ==