Військово-історичний музей

26 серпня 2012 08:55 | Чернігів, Чернігівська область

Військово-історичний був створений як музей бойової слави 1-ї гвардійської армії за ініціативи ветеранів війни і громадськості. Перших відвідувачів прийняв 9 травня 1985 р.

Експозиція музею складається з двох розділів і ряду постійно діючих та тимчасових виставок. Експозиція “Військова історія Чернігівщини” побудована у 1988 р. За час свого існування значно оновлена, доповнена новими експонатами і темами, такими як “Військове будівництво доби Української революції”, “Бій під Крутами”, “Участь чернігівців у локальних воєнних конфліктах другої половини ХХ ст.”, “Створення армії незалежної України”, “Діяльність Чернігівського прикордонного загону”. Розділ “Бойовий шлях колишньої 1-ї гв. армії” був створений у 1985 р., в 1999 р. проведена його повна реекспозиція. Працюють постійні виставки “Слава українського козацтва”, “Чернігівці на фронтах Великої Вітчизняної війни”, “Визволення Чернігівщини від німецько-фашистських загарбників”.

Фонди музею нараховують понад 11 тис. одиниць збереження, переважна частина їх пов’язана з історією ІІ Світової війни. Крім того формуються колекції пам’яток, які висвітлюють події І світової війни, воєнний аспект Української революції, військове будівництво 20-х – 30-х років ХХ ст., організацію і діяльність оборонних товариств, участь наших земляків у локальних війнах другої половини ХХ ст., у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, історію Чернігівського вищого військового авіаційного училища льотчиків тощо. Це документи, фотографії, зброя, нагороди, військове спорядження, особисті речі, робочі інструменти, якими користувалися представники різних родів військ, живописні і графічні твори, книги. Окрему колекцію становлять матеріали про бойовий шлях колишньої 1-ї гв. армії, з яких власне і починався музей. Серед найбільш цікавих експонатів – листи з фронту родини Тригубенків, А.І. Лазаря, М.І. Стеченка, Ю.І. Полторацького, з німецької неволі Л.І. Мазура, з Афганістану П.І. Мордашка, П.І. Коваля; військовий щоденник учасника параду Перемоги М.С. Баликіна; понад 1000 негативів, зроблених фотокореспондентом газети “За нашу победу” В.М. Андроновим, та його фотоапарат, понівечений осколком; нагороди Ф.І. Короткова, командира обласного з’єднання партизанських загонів; матеріали О. Власенка, миротворця ООН, який загинув поблизу Сараєва тощо.

Адреса: вул. Шевченка, 55-а

Тел.: 04-09-3 (22640), 3-01-87

Графік роботи: з 9.00 до 16.30 (вихідні - понеділок, вівторок)

Військово-історичний музей на карті

Зберегти мапу як зображення
26.08.2012 08:55
Музеї найближчих населених пунктів
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