Чернігівський обласний історичний музей імені Василя Тарновського

24 серпня 2012 12:20 | Чернігів, Чернігівська область

Чернігівський історичний музей ім. В.В.Тарновського заснований в 1896 р.: 14 (26) листопада урочисто відкрито Чернігівську губернську вчену архівну комісію і її історичний музей, а наприкінці року губернська земська управа одержала заяву В.В. Тарновського, в якій відомий громадський діяч, колекціонер і меценат пропонував земству прийняти в дарунок колекцію старожитностей і створити на її основі музей. В 1900 р. Чернігівська духовна консисторія приймає рішення про заснування церковного музею – єпархіального сховища старожитностей, яке розпочало діяльність у 1907 р. і стало третім музеєм губернського міста. Вже за радянської влади в 1919 році в реквізованому будинку родини Милорадовичів відкритий музей поміщицького побуту і мистецтва. А за рік, у 1920 році, створений Чернігівський етнографічний музей, або музей селянського побуту, ще за рік (1921) — музей культів, основою якого стала також реквізована і націоналізована колекція колишнього єпархіального музею. В 1923 р. п’ять чернігівських музеїв де-юре об’єдналися у Чернігівський Державний музей.

В 1925 р. об’єднаному музеєві виділили будинок колишнього Селянського банку. Після утворення Чернігівської області (жовтень 1932 р.) в цьому приміщенні розмістився обласний комітет КП(б)У. А музей у 1933 р. переїхав на Чернігівський Дитинець – у будинок класичної чоловічої гімназії, де й перебуває понині.

Дуже постраждало музейне зібрання у роки Другої світової війни. Евакуювати вдалося лише половину експонатів і десяту частину бібліотечних фондів. Все, що залишилось в Чернігові, загинуло внаслідок бомбардувань і пожеж, було пограбоване і вивезене, лише поодинокі пам’ятки у 1940-х – 1950-х рр. були повернуті музею чернігівцями. Завдяки каталогам, статтям, згадкам у наукових виданнях знаємо, що пропала бандура І. Мазепи, дзвін з його гербом і портретом з Домницького монастиря; стародруки ХVІ – ХVІІІ ст.

В 1983 р. майже 4 тисячі музейних предметів – скульптура, живопис, графіка, іконопис – відокремлені при створенні Чернігівського художнього музею.

Музейне зібрання Чернігівського історичного музею імені В.В.Тарновського нараховує понад 200 тисяч одиниць збереження і має не регіональне, а загальноукраїнське значення. Її складовими частинами є постійні виставки “Родинні маєтки – осередки культури і благодійництва”, “Уродженці Чернігівщини – видатні діячі науки і культури ХХ ст.”, “Чернігів на зрізі століть”.

Найдавніший період історії Чернігівської землі, починаючи з доби пізнього палеоліту, висвітлюють пам’ятки археології. На особливу увагу серед них заслуговують зібрання хрестів-енколпіонів, давньоруські ювелірні вироби і прикраси, що надійшли у складі 8 скарбів та як індивідуальні знахідки, скарб гривень чернігівського типу, зброя Х – ХІІІ ст., у тому числі 6 мечів і 3 скрамасакси, дерев’яний колодязь Х ст., вислі печатки, пряслиця та амфори з графіті, знахідки Міжнародної Шестовицької археологічної експедиції.

Добре знана серед фахівців унікальна колекція речових і документальних пам’яток ХVІІ – ХVІІІ ст. – доби Гетьманщини, основу якої становить зібрання В.В.Тарновського. Вона містить козацькі клейноди, холодну і вогнепальну зброю, гармати, військове спорядження, посуд, одяг, в тому числі слуцькі пояси, вишиті окрайки, гапти, хатнє і церковне начиння, ювелірні вироби та ін..

ХІХ і ХХ століття представлені фондами видатних громадських і культурних діячів України П. Куліша і Ганни Барвінок, О. Марковича, І. Шрага, В.Горленка, Л. Глібова, О. Коваленка, І. Нечуя-Левицького, фотографіями і поштівками, листівками, у тому числі гектографічними відбитками, різних політичних партій. Безцінними реліквіями є два автографи Т.Шевченка, три листи М.Гоголя та мініатюрний портрет видатного письменника, написаний на зрізі кістки мамонта вірогідно О.Івановим, срібний вінок, покладений на могилу Куліша від І.Пулюя, переклад Біблії українською мовою, зроблений уродженцем Чернігівщини П.Морачевським.

Про участь чернігівців у найважливіших подіях ХХ ст., розвиток економіки і культури, громадське життя краю розповідають документи, фотографії, нагороди, зразки продукції, побутові речі, зброя, мистецькі твори, меморіальні речі.

Адреса: вул. Горького, 4 (Вал)

Графік роботи: 9.00-16.30 (вихідний - четвер); влітку в суботу, неділю і святкові дні – з 10 до 17.30;

E-mail: muzeumtarn@cg.ukrtel.net

Тел.: 039-996 (2640); 645-879

Чернігівський обласний історичний музей імені Василя Тарновського на карті

Зберегти мапу як зображення
24.08.2012 12:20
Музеї найближчих населених пунктів
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
більше ▼