Як правильно паркувати машину біля дому?

23 лютого 2021 06:49 | Кривий Ріг, Дніпропетровська область
Тетяна Пилипівна запитує: Чи мають право власники авто паркувати машини під вікнами житлового будинку? Якщо - так, то на якій відстані від вікон та під'їзду це можна робити?

Прямої заборони залишати авто біля будинку у законодавстві України немає. Але є ряд обмежень, на які варто зважати.

Відповідно до п. 15 Правил дорожнього руху стоянка забороняється:

а) у місцях, де заборонена зупинка; б) на тротуарах (крім місць, позначених відповідними дорожніми знаками, встановленими з табличками); в) на тротуарах, за винятком легкових автомобілів та мотоциклів, які можуть бути поставлені на краю тротуарів, де для руху пішоходів залишається щонайменше 2 м; г) ближче 50 м від залізничних переїздів;
ґ) поза населеними пунктами в зоні небезпечних поворотів і випуклих переломів поздовжнього профілю дороги з видимістю або оглядовістю менше 100 м хоча б в одному напрямку руху; д) у місцях, де транспортний засіб, що стоїть, зробить неможливим рух інших транспортних засобів або створить перешкоду для руху пішоходів; е) ближче 5 м від контейнерних майданчиків та/або контейнерів для збирання побутових відходів, місце розміщення або облаштування яких відповідає вимогам законодавства; є) на газонах. Інших обмежень щодо паркування Правилами дорожнього руху не передбачено.

Правилами пожежної безпеки в Україні (розділ 3, п. 1.16) забороняється стоянка транспорту у наскрізних проїздах будівель, на відстані менше 10 м від в'їзних воріт на територію об'єктів, менше 5 м від пожежних гідрантів, забірних пристроїв вододжерел, пожежного обладнання та інвентарю, на поворотних майданчиках тупикових проїздів.

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0252-15?find=...

Державні будівельні норми «Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень ДБН 360-92» (п. 7.27) визначають, що до житлових будинків заввишки 9 поверхів і більше та до громадських будинків заввишки 5 поверхів і більше слід передбачати проїзди завширшки не менше 3,5 м або смуги завширшки 6 м, що придатні для проїзду пожежних машин з двох поздовжніх сторін багатосекційних житлових будинків та громадських будинків і з усіх сторін односекційних житлових будинків. До житлових будинків меншої поверховості проїзди можна влаштовувати з однієї поздовжньої сторони.

https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0044481-92?fi...

Пункт 7.50 ДБН 360-92 визначає, що відстані від наземних і комбінованих (наземно-підземних) гаражів і автостоянок легкових автомобілів до житлових і громадських будинків має бути не більше 10 м (якщо на стоянці до 10 автомобілів), 15 м – для автостоянки 11-50 автомобілів.

При новому будівництві та плануванні територій уже мають застосовуватись і нові будівельні норми ДБН Б.2.2-12:2019 "Планування і забудова територій". https://dbn.co.ua/load/normativy/dbn/b_2_2_12/1-1-...

Відстань від житлового будинку до гаражів і відкритих автостоянок має становити 10 м (якщо на стоянці до 10 автомобілів), 15 м – для автостоянки 11-50 автомобілів.

Державні будівельні норми визначають відстань між житловим будинком і автостоянкою, яка має бути влаштована при проєктуванні дворової території. Вплинути на це у старій забудові, коли парковка вже спланована і облаштована, складно, хіба що ініціювати перепланування придворової території, що точно затратно.

Якщо сусіди паркують машини у дворі, то варто звернути увагу на наступне:
- наскільки машини віддалені від пожежних гідрантів (не менше 5 м) і чи не заважають проїзду пожежного транспорту,

-чи дотримана відстань до контейнерних майданчиків (не менше 5м),

- чи не відбувається паркування на газоні або тротуарі,

- чи залишено 2 м для руху пішоходів,

- чи не заважає машина руху інших транспортних засобів або пішоходів.

У випадках порушень потрібно фіксувати їх, звертатись до сусідів, а у випадку нереагування і подальших порушень - телефонуйте до поліції 102.
Джерело: Криворізький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги
Автор: Криворізький центр БВПД
23.02.2021 06:49
Останні новини «Транспорт» міста Кривий Ріг
Останні новини «Транспорт» найближчих населених пунктів
eyJxbyI6ImFyamYiLCJxbmduIjpbIjIyMDE3NSIsIjEyNjMwMSIsIjEyNTE2MSIsIjIyNjAzNyIsIjIyMzM1MSIsIjU3MjQiLCIyMzg4NjkiLCIyMjUzNjYiLCI3MDUwMSIsIjIyNTc1MiIsIjIxNzc0MCIsIjIxMTY5IiwiMTg1MTU4IiwiMTgyNDA2IiwiMTA2MjUwIiwiMjEzNDk3IiwiNjg5NTkiLCIyMjAxMjIiLCI0ODk5MSIsIjQ1MzA1IiwiMTQxNCIsIjEyMzEwNyIsIjExNzI1MyIsIjE4MDU2MyIsIjg4OTI2IiwiMjEwNjExIiwiNjc4OTgiLCIxMTk4MjIiXX1fIyRfU0VHSCskJCQ1Y2I4ZDFlNGExMDY4MDRhMzg3OTc0Y2VkMGNmZTM4Yg==