Права пасажирів під час поїздки залізницею

17 липня 2022 21:07 | Кривий Ріг, Дніпропетровська область
Які права має пасажир під час поїздки залізницею?

Усі ми любимо подорожувати і хочемо, щоб поїздка була у задоволення. Проте трапляються різні казуси, а дуже часто самі пасажири нічого не знають про свої права.

Під час поїздки у залізничному вагоні пасажир має право бути безпечно і своєчасно перевезеним до місця призначення, вказаного у квитку, та отримувати належне обслуговування під час перевезення. Сюди входить право безоплатно користуватися медикаментами з аптечки вагона. Цілодобово у вагоні повинна бути кип'ячена охолоджена вода
для пиття. Обов'язковою також є наявність в туалетах вагонів мила та туалетного паперу.

За окрему плату пасажир може користуватися постільною білизною, матрацом, подушкою та ковдрою. Така послуга має надаватись в усіх вагонах пасажирських та швидких поїздів (крім загальних).

Комплект білизни повинен бути належної якості, в опломбованому або прошитому конверті. Тому надірваний чи пошкоджений пакет з постільною білизною ви маєте право замінити на герметичний, а погано випрану білизну (з плямами) – на чисту. Провідник вагона повинен надавати допомогу в застиланні постільної білизни особам з інвалідністю, хворим, людям похилого віку та пасажирам з малими дітьми. Збирання білизни за 30 хвилин до прибуття пасажира до місця призначення є обов’язком провідника вагона. Тому якщо ви не встигли цього зробити – не переймайтесь.
Провідник вагону повинен повідомити пасажира про наближення поїзда до пункту призначення не пізніше ніж за 30 хвилин до прибуття поїзда і повернути йому проїзні документи.

Яким має бути температурний режим у потязі?

Державними санітарними правилами і нормами експлуатації рухомого складу залізничного транспорту для пасажирських перевезень, затверджених постановою Першого заступника Головного державного санітарного лікаря України від 09.02.1999 №15, визначено наступні вимоги до температурного режиму у літній період часу:
Вагони опалюються при температурі зовнішнього повітря
+10 градусів Цельсія і нижче. Перед подачею поїзду на посадку в зимовий чи перехідний періоди року температура повітря в вагонах всіх класів повинна підтримуватися на рівні +20 градусів Цельсія, а в літній період - +24 градусів.
Допускається коливання на +2 градуси.
Окрім того, під час рейсу у вагонах повинна постійно працювати примусова вентиляція. У разі виникнення проблем звертайтесь до провідника, начальника поїзду, а в разі наявності скарг – на гарячу лінію 1113-05-008-0.

Що заборонено пасажирам?

Окрім прав пасажири мають і обов'язки. Так, перебувати не можна перебувати у вагоні без проїзних документів. Пасажири зобов'язані дотримуватись правил безпеки. Їм заборонено перебувати на підніжках, дахах вагонів, перехідних площадках, у тамбурах пасажирського поїзда; заходити і виходити з вагона до повної зупинки поїзда; самовільно користуватися стоп-краном для затримки поїзда без
крайньої потреби, смітити в купе, коридорах вагона, кидати через вікно сміття та інші предмети. Пасажиру заборонено забруднювати, пошкоджувати вагон, постільні речі;
перевозити зброю, вибухові, отруйні, смердючі,
інфекційні, радіоактивні речовини, спирт, бензин, гас, ацетон та
інші вогненебезпечні, легкозаймисті, самозаймисті речовини також
ручну поклажу, яка може забруднити вагон; залишати ручну поклажу та власні речі без догляду. У разі виявлення пропажі речей пасажир повинен негайно сповістити про це провіднику вагона; створювати перешкоди для роботи або не виконувати вимоги
провідника вагона, поліцейських, працівників митного,
прикордонного та фітосанітарного контролю.

Пасажирам заборонено розпивати спиртні напої у невстановлених місцях, порушувати спокій інших пасажирів; перебувати у стані наркотичного чи явно вираженого алкогольного сп'яніння, в забрудненому одязі. Якщо пасажир перебуває у явно вираженому нетверезому стані та порушує при цьому правила проїзду і громадський порядок, заважає спокою інших пасажирів, він може бути видалений з поїзда в процесі руху. В цьому випадку провідником або начальником поїзда на проїзному документі пасажира проставляється відмітка "Відмовлено в перевезенні на підставі пункту 8.38 Правил. Тож якщо вам заважають сусіди по купе, повідомте про це провідника.
У вагонах поїздів забороняється паління. Тож при палінні в тамбурі можна отримати штраф.

Як зафіксувати нещасний випадок?

Про всі нещасні випадки з пасажирами, а також травми, тілесні пошкодження, що сталися з пасажирами на вокзалі чи в поїзді, представник суб'єкта господарювання зобов'язаний скласти акт. В акті зазначаються прізвище, ім'я та по батькові пасажира, номер поїзда, вагона та місця, у якому їхав (чи мав їхати) пасажир, серія та номер проїзного документа або пароль (захисний код), дата та час випадку, його обставини, ким надана перша медична допомога. Акт підписують відповідальним працівником перевізника, який склав цей акт, та свідки (не менше двох). Завіряється акт штампом начальника станції (начальника поїзда).

Один примірник акта після підписання залишається у справах суб'єкта господарювання, а другий - видається пасажиру; у разі смерті пасажира або тяжких тілесних пошкоджень акт видається близьким родичам.

Як захистити себе в поїзді?

Якщо під час руху поїзда пасажир потерпів від злочину, потрібно терміново інформувати провідника, начальника поїзда, телефонувати в поліцію 102 і повідомляти про подію. Якщо вас донімають, ображають, турбують своєю поведінкою попутники, є такий алгоритм дій:
• обов’язково зверніться до провідника, якщо дії вашого сусіда заважають вам їхати в потязі або можуть загрожувати вашому життю чи здоров’ю;
• якщо до вас хтось чіпляється, ви маєте попросити перевести вас або цю людину до іншого вагону/купе;
• якщо чуєте крики чи галас в сусідньому купе, теж звертайтесь по допомогу;
• якщо провідник каже, що вони не мають права знімати когось із потяга, потрібно одразу набирати гарячу лінію 1113050080.

Після цього прийде начальник поїзда — він має право зняти людину, якщо є два свідки, які підпишуть акт висадки пасажира;
• якщо провідник не хоче зв’язуватися з сумнівним пасажиром, він зобов’язаний вжити відповідних заходів і викликати поліцію на наступній зупинці потяга;
• якщо провідники або начальник потяга кажуть, що поліція ніколи не приїжджає на такі виклики, пишіть або залишайте на гарячій лінії скаргу про те, що вас переконували не скаржитись на п’яних пасажирів;
• якщо ситуація не вирішується або начальник поїзда і провідник не вживають достатніх заходів, завжди чекайте на зворотний дзвінок, коли телефонуєте на гарячу лінію Укрзалізниці. НЕ відмовляйтеся від заявки на зворотний дзвінок із кол-центру, бо інакше там вирішать, що ви вже владнали проблему;
• крім повідомлення начальнику поїзда обов’язково зателефонуйте на гарячу лінію Національної поліції в Україні — 202 005 008 0.

Як захищати права пасажира?

Найбільше питань та неузгоджень зазвичай виникає саме по завершенню поїздки. Зокрема, мова може йти про неналежне надання послуги. Найчастіше йдеться про відміну чи запізнення прибуття потягу. Перевізник зобов’язаний доставити пасажира до пункту призначення у строк, зазначений у квитку. Якщо під час поїздки було втрачено чи пошкоджено багаж, то за це пасажир має отримати відшкодування.
Усі суперечки і непорозуміння, які виникають між пасажирами та працівниками залізниці, розв’язуються на станції начальником станції або начальником вокзалу, в поїздах під час руху - начальником поїзда. Якщо під час поїздки ви помічаєте порушення ваших прав як пасажира, варто звертатись до провідника.

Якщо він не реагує – викликайте начальника поїзда. Якщо пасажир не згоден з рішенням начальника станції, вокзалу чи поїзда, це рішення може бути оскаржене відповідно до законодавства - у претензійному або судовому порядку.
З питань якості обслуговування чи захисту прав споживачів залізничного транспорту пасажири можуть звернутись на телефони "гарячої лінії" Укрзалізниці:
1) "Якість та сервіс": тел. 1113-05-008-0
2) "Стоп-корупція": тел. 2223-05-008-0
Крім того, можна звернутись:
- до довідково-інформаційної служби: +38 (044) 309-70-05 (07:00-21:00) - згідно з тарифами Вашого оператора
- за отриманням платної довідки: 50-08-09 (009) 0 (цілодобово)

З письмовою скаргою можна звернутись за адресами: АТ "Укрзалізниця". 03150 МСП м. Київ-150, вул. Єжи Гедройця, 5

Якщо ви потребуєте допомоги у складанні скарг, потребуєте юридичної консультації щодо захисту ваших прав пасажира, звертайтесь до системи безоплатної правової допомоги за телефоном 301-312-008-0. На безоплатну первинну правову допомогу мають право всі. Потерпілим від насильства за ознакою статі, в інтересах дітей, малозабезпеченим особам при доході не вище 2 прож.мнімумів, особам з інвалідністю, ветеранам війни, іншим категоріям може надаватись безоплатна вторинна правова допомога - призначатиметься адвокат або правник за рахунок держави для відстоювання ваших прав у судовому порядку.
Автор: Наталя Кожем'яка, Криворізький місцевий центр БВПД
17.07.2022 21:07
Останні новини «Транспорт» міста Кривий Ріг
Останні новини «Транспорт» найближчих населених пунктів
eyJxbyI6ImFyamYiLCJxbmduIjpbIjIyMDE3NSIsIjEyNjMwMSIsIjEyNTE2MSIsIjIyNjAzNyIsIjIyMzM1MSIsIjU3MjQiLCIyMzg4NjkiLCIyMjUzNjYiLCI3MDUwMSIsIjIyNTc1MiIsIjIxNzc0MCIsIjIxMTY5IiwiMTg1MTU4IiwiMTgyNDA2IiwiMTA2MjUwIiwiMjEzNDk3IiwiNjg5NTkiLCIyMjAxMjIiLCI0ODk5MSIsIjQ1MzA1IiwiMTQxNCIsIjEyMzEwNyIsIjExNzI1MyIsIjE4MDU2MyIsIjg4OTI2IiwiMjEwNjExIiwiNjc4OTgiLCIxMTk4MjIiXX1fIyRfU0VHSCskJCQ1Y2I4ZDFlNGExMDY4MDRhMzg3OTc0Y2VkMGNmZTM4Yg==