Порядок укладення договору дарування квартири.

19 липня 2022 09:10 | Христинівка, Черкаська область
Відповідно до статті 717 Цивільного кодексу України, за договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов'язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність.
Відповідно до частини другої статті 719 Цивільного кодексу України договір дарування нерухомої речі укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню. При посвідченні договору дарування нотаріус встановлює особу учасників цивільних відносин, які звернулися за вчиненням нотаріальної дії, та визначається обсяг їх цивільної дієздатності.
Договір дарування посвідчується за умови подання документів, що підтверджують право власності на майно, що відчужується.
Крім того, при посвідченні договору дарування житлового будинку, квартири, дачі, садового будинку, гаража, земельної ділянки, іншого нерухомого майна нотаріусом перевіряється відсутність заборони відчуження або арешту майна.
До переліку документів, необхідних для нотаріального посвідчення договору дарування квартири, включаються:
• паспорти й ідентифікаційні коди обох сторін договору;
• оригінал правовстановлюючого документу на нерухомість (документ, який засвідчує, що дарувальник є власником майна);
• довідка про осіб, які зареєстровані у будинку чи квартирі;
• технічний паспорт на житлове приміщення;
• звіт про оцінку нерухомого майна;
• документи, що засвідчують родинні відносини між особами першого та другого ступеня споріднення (свідоцтво про народження сина), для звільнення від сплати податку та військового збору.
Окрім того, якщо квартира була набута у шлюбі або той, хто її дарує, перебуває у ньому, потрібна також згода чоловіка чи дружини на оформлення такого договору, свідоцтво про шлюб або про його розірвання.
Відповідно до частини 1 ст.722 ЦК України право власності обдаровуваного на дарунок виникає з моменту його прийняття.
Якщо договір дарування укладається між родичами першого ступеня споріднення, то відповідно до положень Податкового кодексу України, такий договір оподатковуються за нульовою ставкою податку.
В інших випадках дохід у вигляді подарунку, отриманий фізичної особою– резидентом від фізичної особи – резидента, оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5% та військовим збором за ставкою 1,5%.
У разі виникнення будь-яких правових питань за безоплатною правовою допомогою можливо звернутися до сектору «Христинівське бюро правової допомоги» Уманського МЦ з надання БВПД за адресою: м. Христинівка, вул. В. Чорновола, 27/6, з понеділка по п’ятницю з 09 год. 00 хв. до 18 год. 00 хв. Телефон для звернень громадян: тел./факс 73-20-6 (54740).
Всеукраїнська гаряча телефонна лінія – 301-312-008-0 (цілодобово та безкоштовно з мобільних та стаціонарних телефонів в межах України). Електронна пошта: au.kc.dialagel@eksvinytsyrhk.
Автор: Сектор "Христинівське бюро правової допомоги" Уманського МЦ з надання БВПД
19.07.2022 09:10
Останні новини «Нерухомість» міста Христинівка
Останні новини «Нерухомість» найближчих населених пунктів
eyJxbyI6ImFyamYiLCJxbmduIjpbIjE3MDgxNCIsIjY4NjEiLCIyMDA5ODUiLCIxODI1OTEiLCIyMTc3NDMiLCI4NzE1OSIsIjg1MTMyIiwiNzQ5NjkiLCI3NDk2MiIsIjM4OTg2IiwiNzQ5NjQiLCIyMTAxMDIiLCIyMDQ3MjUiLCI2OSIsIjIwODU0NSIsIjU0OCIsIjIzOTc1MyIsIjIxNTc0NSIsIjIxMTE4NyIsIjIzOTc1NiIsIjIzNDY2NiIsIjIxNTY3NyIsIjIxMTMzMSIsIjIxNTEwNCIsIjIwNDUzNyIsIjI0MzA3NSIsIjI0MjU3MiIsIjI0MDM1MSIsIjIyOTY5MiIsIjIyNTk2MiIsIjIxODMyMyIsIjIxNjI3MCIsIjIwMTYxNyIsIjE2MTA2MiIsIjE2OTk3OCIsIjEwMjcwNCIsIjE3MjQxNSIsIjMxODMiXX1fIyRfU0VHSCskJCQ3OWUyMDE4ODBkMjM3ZjZlZjE0MmM2NTU3YmZjZDViNQ==