Порядок поділу спільного майна подружжя, які проживали без реєстрації шлюбу.

23 січня 2023 15:24 | Христинівка, Черкаська область
Відповідно до вимог статті 74 СК України, якщо жінка та чоловік проживають однією сім’єю, але не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, майно, набуте ними за час спільного проживання, належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено письмовим договором між ними.
На майно, що є об’єктом права спільної сумісної власності жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, поширюються положення глави 8 СК України.
Відповідно Статті 60 Сімейного кодексу України, майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу).
Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.
У разі поділу майна, що є об'єктом права спільної сумісної власності осіб що проживали в цивільному шлюбі, частки майна дружини та чоловіка є рівними, якщо інше не визначено домовленістю між ними або шлюбним договором.
Тому Ви маєте право поділити спільне майно подружжя трьома різними способами: за взаємною згодою; шляхом укладення нотаріально посвідченого договору; шляхом звернення до суду з позовом про визнання факту проживання однією сім’єю, визнання майна спільною сумісною власністю і поділ такого майна.
Якщо ж в досудовому порядку Вам не вдасться поділити спільне майно подружжя, необхідно буде звертатись до суду із заявою про встановлення факту проживання однією сім’єю та позовом про поділ майна слід зважати на одну з головних обставин - особи, які перебувають у цивільному шлюбі, не можуть одночасно перебувати в будь-якому іншому шлюбі.
Заява про встановлення факту проживання однією сім’єю чоловіка та жінки без шлюбу в порядку окремого провадження подається до суду за місцем проживання заявника.
Відповідно до пункту 20 постанови Пленуму Верховного Суду України від 21 грудня 2007 року № 11 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя», при застосуванні статті 74 СК України, що регулює поділ майна осіб, які проживають у фактичних шлюбних відносинах, судам необхідно враховувати, що правило зазначеної норми поширюється на випадки, коли чоловік та жінка не перебувають у будь-якому іншому шлюбі і між ними склалися усталені відносини, що притаманні подружжю.
Позовна заява про поділ майна, набутого за час спільного проживання, пред’являється в суд за місцем проживання відповідача, а у разі, якщо спір виник з приводу нерухомого майна – за місцем знаходження майна або основної його частини.
Розмір судового збору за подання заяви в порядку окремого провадження становить 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.
Розмір судового збору за подання позовної заяви становить 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 3 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.
У разі виникнення будь-яких правових питань за безоплатною правовою допомогою можливо звернутися до сектору «Христинівське бюро правової допомоги» Уманського МЦ з надання БВПД за адресою: м. Христинівка, вул. В. Чорновола, 27/6, з понеділка по четвер з 08 год 00 хв до 17 год 45 хв., п"ятниця з 08 год.00 хв.до 15 год. 45 хв. Телефон для звернень громадян: тел./факс 73-20-6 (54740).
Автор: Сектор "Христинівське бюро правової допомоги" Уманського МЦ з надання БВПД
23.01.2023 15:24
Останні новини «Нерухомість» найближчих населених пунктів
eyJxbyI6ImFyamYiLCJxbmduIjpbIjE3MDgxNCIsIjY4NjEiLCIyMDA5ODUiLCIxODI1OTEiLCIyMTc3NDMiLCI4NzE1OSIsIjg1MTMyIiwiNzQ5NjkiLCI3NDk2MiIsIjM4OTg2IiwiNzQ5NjQiLCIyMTAxMDIiLCIyMDQ3MjUiLCI2OSIsIjIwODU0NSIsIjU0OCIsIjIzOTc1MyIsIjIxNTc0NSIsIjIxMTE4NyIsIjIzOTc1NiIsIjIzNDY2NiIsIjIxNTY3NyIsIjIxMTMzMSIsIjIxNTEwNCIsIjIwNDUzNyIsIjI0MDM1MSIsIjIyOTY5MiIsIjIyNTk2MiIsIjIxODMyMyIsIjIxNjI3MCIsIjIwMTYxNyIsIjE2MTA2MiIsIjE2OTk3OCIsIjEwMjcwNCIsIjE3MjQxNSIsIjMxODMiXX1fIyRfU0VHSCskJCQzMTk3N2MzODAyYzY0ZjZhZGViYTY2YjVhNDE5MGY3OQ==