Як стати еко – френдлі: про правила відповідального споживання

23 квітня 2024 08:48 | Кегичівка, Харківська область
В Україні у третю суботу квітня відзначається День навколишнього середовища його започаткували у 1998 році згідно з Указом Президента України «Про День довкілля» № 855/98, після Стокгольмської конференції з довкілля, яка стала однією з найважливіших в історії екологічного руху.
На Харківщині в Кегичівському молодіжному центрі «GarDen» із залученням активної учнівської молоді провели екологічний захід на якому поговорили про проблеми довкілля, збереження екосистем.
Для перегляду та обговорення присутнім запропоновано документальна стрічка з колекції кіноклубів Docudays UA «Край електросміття» австралійського режисера Девіда Феделя.
Цей фільм – без діалогів та авторських коментарів – являє собою дослідження нерегульованого повторного використання електронного сміття у Гані. Тут, у Західній Африці, електроніка геть не така, якою ми звикли бачити її на прилавках магазинів.
Модератор кінопоказу – керівник клубу Docudays UA Пробації Харківщини Наталія Мосенцова зазначила учасникам, що проблема утилізації відходів знайома не тільки Україні, а й всьому світу. Кожна держава вирішує це питання по-різному: спалювання, захоронення, переробка, будування заводів, впровадження нових законів та правил. Однак, перший пункт, з якого усюди починалась боротьба з відходами – сортування сміття, проведення якого залежить саме від громадян.

Емоційні відгуки учасників були сповнені тривоги за стан довкілля:
Віталіна зазначила, що їй надзвичайно жаль людей та тварин, що потерпають від скупчення сміття, не можуть вести здоровий спосіб життя, вимушені займатись брудною роботою. Вона впевнена, що ми можемо допомогти таким людям, як мешканці Ганни відправляючи власні електровідходи на переробку.
Олександр написав у відгуці, що йому дуже не хочеться, щоб Україна через безвідповідальне ставлення до електросміття з часом перетворилась на Ганну. Страшно, коли діти з самого народження дихають парами горілого пластика, а їх батьки не вважають це за проблему.
Єгор: Я ніколи раніше не бачив документального кіно, тому для мене стало справжнім відкриттям та схвилюванням такий стан екології в країнах, що сортують та перероблюють електросміття. Звісно дуже даль людей, що вимушені жити в таких умовах, тому ми повинні обдумано купувати , використовувати та утилізовувати наші електроприлади. Я раніше хотів собі новий мобільний телефон, але після перегляду такої стрічки, попрошу батьків відремонтувати старий, адже ним ще можна покористуватись.
В активній дискусії було згенеровано можливі кроки для вирішення проблеми накопичення електровідходів:
1. Що можливо ремонтувати – відновлювати.
2. Використовувати електроприлади за іншим призначенням ( підручні матеріали, декор, як меблі)
3. Підтримувати ініціативи щодо сортування та здачі на повторну переробку в громадах.
4. Усвідомлене споживання, не накопичувати електроприлади, купувати лише те що необхідно, брати напрокат.
Автор: Мосенцова Наталія
23.04.2024 08:48
Останні новини «Погода та екологія» найближчих населених пунктів
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