Руїни Пнівського замку (резиденції Куропатвів)

19 листопада 2014 11:44 | Пнів, Івано-Франківська область
У 70-х роках XVI ст. Владислав Опольський за «відданість» польській короні та вірну службу надав привілей на володіння значною частиною Покуття аж до берегів Чорної (Надвірнянської) Бистриці феодальному роду угорського походження Куропатвів, який для зміцнення своєї влади у цьому куточку Прикарпаття і звів замок, котрий відомий як Пнівський. У XVI ст. замок уже стояв. Замок зведений у тому місці, де карпатські хребти найдалі вклинюються в передгір'я, і стоїть поблизу Страгори.

Замок являв собою велику, добре сплановану і продуману фортифікаційну споруду, яка до будівництва Станіславської твердині (1662 р.) була найбільшою на всій території Прикарпаття.

Він розташований на природному пагорбі, поверненому західною стороною до річки Бистриці Надвірнянської. Замок будували з великих тесаних брил гірського сірого каменю; здебільшого на внутрішніх боках стін використовували також червону цеглу. Мури зводились, перш за все, як оборонний об'єкт, а тому не дивно, що їх товщина сягала одного метра і більше. Зовнішні стіни ще масивніші і неприступніші — товщиною до 1,8 м. Твірних стін п'ять — замок у плані п'ятикутний і укріплений вежами, розміщеними по всьому периметру зовнішніх стін. Веж п'ять, всі вони різні за висотою, формою і призначенням. Кутових веж чотири: східна — кругла, північна і південна — шестигранні, на захід дивиться напівкругла.

На стику східної і південної стін — трикутний виступ з двома ярусами бійниць. Бійниці є також уздовж усіх стін та у вежах. Така кількість веж, а також їх помітний виступ за твірну лінію замку, дозволяла добре проглядати й обстрілювати простір вздовж усіх зовнішніх стін.

В'їзд у замок здійснювали через підйомний міст, перекинутий через спеціальний рів, який наповнювався водою.

Найбільш уразливий і незахищений замок з півночі але, не зважаючи на це, він був для того часу одним з найбільш укріплених та пристосованих до довготривалої облоги в усій Україні.

Джерело: http://www.rtic.if.ua/

Руїни Пнівського замку (резиденції Куропатвів) на карті

Зберегти мапу як зображення
19.11.2014 11:44
Пам'ятники історії найближчих населених пунктів
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