Щорічний медогляд школярів лише формальність – експерт

22 серпня 2013 07:51 | Кропивницький, Кіровоградська область
Київ – Цього року в Україні щорічний безкоштовний медогляд школярів проводитимуть не лише в поліклініках, а й у самих навчальних закладах. На такий експеримент пішло Міністерство охорони здоровя, пояснюючи цей крок територіальними особливостями і потребами населення. Дана ініціатива не сподобалася деяким медикам і освітянам. Хоча передусім проблема не в тому, де учні проходитимуть медогляд, а у його фінансуванні, зауважують експерти.

Щорічний медогляд перед початком навчального року учні у Західній Україні та частині Центральної проходитимуть у поліклініках, а у Південній та Східній Україні – у школах, розповіла про експеримент начальник управління материнства, дитинства та санаторного забезпечення Міністерства охорони здоров’я Альона Терещенко.

«Автономна Республіка Крим, Дніпропетровська, Кіровоградська, Миколаївська, Херсонська, Харківська, Чернігівська, Одеська, Полтавська, Сумська області. Там запропоновано проводити щорічні профілактичні огляди в загальноосвітніх навчальних закладах. Проте Міністерство охорони здоров’я за погодженням Міністерства освіти і науки запропонувало ще кращий компроміс. У разі, якщо медичний огляд здійснено до 1 вересня, він може бути зроблений у закладах охорони здоров’я», – пояснює вигоду такого рішення Альона Терещенко.


«В школі діти прибіжать скоренько, їх подивляться і бігом назад»

Проте нововведенням не задоволені деякі пересічні освітяни та медики. За день у кабінеті лікаря Наталі Рибки – терапевта Золочівської дитячої консультації у Львівській області – на медогляд приходять щонайменше 50 школярів. Проте вона готова й надалі приймати всіх у себе в кабінеті, ніж їздити по школах у районі й проводити огляд там.

«У поліклініках краще, хоч і велике навантаження, а в школах так не подивляться дітей. Лікарі постійно були б у роз’їздах. Постійно б по школах, по селах їздили і на прийомах не були б. А ми на все увагу звертаємо і тоді відсилаємо до спеціаліста, який необхідно, щоб їх оглянув. А в школі діти прибіжать скоренько, їх подивляться і бігом назад», – каже медик.

«Медогляд – це просто формальність»

Провести медогляд школяру і виявити у нього якісь недуги чи порушення недостатньо, вважає президент громадської організації «Рада захисту прав та безпеки пацієнтів» Віктор Сердюк. Крім того, лікування дитини після медогляду не повинно падати на плечі батьків. Важливо, щоб у цьому активно брала участь держава. А фінансування медичної галузі на сьогодні складає 3,4% від ВВП, а повинно мінімум 6%, наголошує Віктор Сердюк.

«По-перше, немає фінансування цих заходів, по-друге, немає відповідальності за незалежне виконання того, що там може бути, і відсутній план подальших дій, що далі робити. Якщо держава не фінансує систему охорони здоров’я, то батьки її дофінансовують. Може, цих нещасних лікарів не треба мучити разом з батьками і дітьми? Тому що медогляд – це просто формальність», – вважає він.

Замість того, щоб вирішувати, де проводити медогляд учням: у школі чи поліклініці, лікарі радять чиновникам МОЗ полегшити їм роботу і зменшити черги дещо іншим чином. Так звану «пробу Руф’є», яка визначає фізкультурну групу дитини і яку загальноосвітні навчальні заклади вимагають з 1 вересня, медики радять брати безпосередньо у школі. А інші медогляди варто було б спокійно проходити протягом року в поліклініці, не обмежуючи їхній термін кінцем серпня, як це здебільшого роблять зараз.
Автор: UkrWebMaster@rferl.org (Ірина Стельмах)
22.08.2013 07:51
Медогляд школярів потрібно провести обов"язково.
відповісти (0)
Останні новини «Медицина та здоров'я» найближчих населених пунктів
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