Формуємо разом позитивну культуру безпеки та здоров’я

27 квітня 2022 11:40 | Кропивницький, Кіровоградська область
Напередодні Всесвітнього дня охорони праці у приміщенні Олександрійського міськрайонного центру зайнятості відбулося засідання круглого столу. Захід пройшов за участі представників Управління Держпраці у Кіровоградській області, Олександрійського відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в області, органів місцевого самоврядування та фахівців з охорони праці підприємств.

Розпочалося засідання з інформації про те, що 28 квітня в Україні відзначають Всесвітній день охорони праці. Його запроваджено з метою привернення уваги суспільства, органів державної влади, суб’єктів господарювання до питань охорони праці, запобігання нещасним випадкам на виробництві та професійним захворюванням в Україні.

Цьогоріч девізом Всесвітнього дня охорони праці визначено «Формуємо разом позитивну культуру безпеки та здоров’я» (World Day for Safety and Health at Work 2022 — Act together to build a positive safety and health culture).

План заходів із відзначення Дня охорони праці в Україні у 2022 році та основні питання, що регулюють трудові відносини, висвітлив головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Кіровоградській області Валентин Іллєнко.

Завідувач сектору гірничого нагляду Управління Держпраці у Кіровоградській області Юрій Деменський роз’яснив питання державного нагляду за охороною праці – забезпечення реалізації державної політики в галузі охорони праці, введення в дію нових нормативно-правових актів з охорони праці.

Головний державний інспектор сектору гірничого нагляду Управління Держпраці у Кіровоградській області Олександр Погорілий ознайомив учасників наради з аналізом виробничого травматизму, навів приклади нещасних випадків та професійних захворювань, які стались на підприємствах гірничовидобувних та переробних підприємств за останні роки, про визначені першочергові заходи їх профілактики. Увагу спеціалістів з охорони праці було звернено на типові порушення нормативно-правових актів з охорони праці, які виявляються у ході проведення планових та позапланових перевірок.

Головний спеціаліст відділу з питань праці та соціально-трудових відносин Олександрійської міської ради Олександр Сумченко висвітлив питання проведення на підприємствах атестації робочих місць за умовами праці.

Страховий експерт з охорони праці Олександрійського відділення УВД ФССУ у Кіровоградській області Ігор Губко навів приклади нещасних випадків та професійних захворювань, які зареєстровані на підприємствах міста Олександрії, Олександрійського та Петрівського районів за останні роки, про визначені першочергові заходи їх профілактики. Звернув увагу спеціалістів з охорони праці на порушення нормативно-правових актів з охорони праці, які виявляються у ході проведення планових перевірок.

Водночас директорка Олександрійського міськрайонного центру зайнятості Ірина Мукієнко поінформувала про організацію службою зайнятості курсів цільового призначення, що орієнтовані на озброєння безробітних громадян знаннями з охорони та гігієни праці й забезпечення ефективної профілактичної роботи щодо запобігання аварій і травматизму на виробництві. Наголосила, що служба зайнятості організовує навчання безробітних громадян на замовлення роботодавців за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Також І. Мукієнко повідомила про вирішення питань, пов’язаних з регулюванням зайнятості населення, професійною орієнтацією, працевлаштуванням, соціальною підтримкою безробітних громадян, у т.ч. внутрішньо переміщених осіб.

Наприкінці засідання обговорювались актуальні питання стану охорони праці в умовах оголошеного воєнного стану, заходи з евакуації працівників установ у разі виникнення надзвичайної ситуації природного та техногенного характеру. Присутні мали змогу отримати відповіді на свої запитання, що належать до компетенції запрошених експертів.
27.04.2022 11:40
Останні новини «Медицина та здоров'я» найближчих населених пунктів
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