У Міжнародний день стоматолога про військову стоматологію

10 лютого 2020 11:01 | Галич, Івано-Франківська область

Військова стоматологія знаходиться на високому рівні. У цьому переконана лікар-стоматолог з 13-річним досвідом роботи капітан Ірина Вишинська. Саме вона у 2 Галицькій бригаді займається лікуванням, профілактикою та невідкладною допомогою у стоматології.

"Перше, що хочу сказати – стоматологів боятись не потрібно, - сміється Ірина. – Цей розповсюджений міф про машинки, що видають страшні звуки, давно залишився у минулому. Вже давно у всіх стоматологічних кабінетах стоїть нове обладнання, лікарі користуються сучасними знеболюючими засобами і лікування проходить дуже легко. У нас в частині нове чудове крісло, обладнання, стерилізатори і, звісно, фахівець".

То що ж роблять стоматологи в частинах?

- Роботи надзвичайно багато. І все починається з того, як молодий солдат переступає поріг частини. Я обов’язково здійснюю огляд ротової порожнини кожного з них. Окремо на кожного роблю запис, записую, які є проблемні питання. Цей підхід дозволяє уникнути серйозних проблем в подальшому. Я завжди говорю строковцям, що правильна гігієна та регулярні огляди у стоматолога – це запорука здорових зубів.

Часто звертаються за допомогою?

- Є різні випадки. Буває так, що потрібна екстрена допомога. Звісно, приходять одразу, адже зубний біль дуже специфічний і терпіти його не варто. Роблю огляд і починаю комплексне лікування. Лікування не обмежується одним відвідуванням лікаря, тому з одним пацієнтом зустрічаємось по кілька разів. Іноді бачу проблеми під час планових оглядів і говорю, що потрібно обов’язково почати лікування. Гвардійці дослухаються і йдуть на прийом.

Ви працювали і цивільним стоматологом і вже сім років військова. Є різниця у військовій та цивільній стоматології?

- Абсолютно ніякої. Що там, що тут лікарі роблять свою роботу. Чомусь так завелось думати, що якщо в армії – то це щось не якісне. Щодня я у кабінеті розвіюю цей міф. Усі військові стоматологи висококваліфіковані спеціалісти, які закінчували ті ж медичні заклади. І я не стомлюсь повторювати, що у Національній гвардії сфері стоматології приділяють дуже велику увагу. Є абсолютно усе, аби надати допомогу просто у військовій частині.

Рано чи пізно у ваш кабінет потрапляють усі?

- Звісно усі. Планові огляди обов’язкові. Але дуже часто я проводжу і бесіди з солдатами, де роз’яснюю їм про обов’язковий догляд і, що саме головне, правильний. Але найкраще реклама, якщо це так можна назвати, це військові, які пролікувались і залишились задоволеними.

Якраз після розмови з капітаном Вишинською до неї завітав її пацієнт, строковець Валентин Овсейко, який поділився таємницею, що це перший стоматолог, до якого він іде без страху.

Аліна Новікова

10.02.2020 11:01
Останні новини «Медицина та здоров'я» найближчих населених пунктів
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