190 львів’ян пройшли тестування на гепатит С

10 серпня 2012 13:05 | Львів, Львівська область

Другий рік поспіль в рамках відзначення Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами відбулась акція з профілактики та раннього виявлення вірусних гепатитів В і С під гаслом «С» - наша спільна справа в боротьбі за життя Людини».

Цьогоріч акція проходила у місті з 28 липня до 3 серпня. Вона стартувала з розміщення на території міста 17 білбордів на тему проблематики гепатиту С.

На площі біля пам’ятника Т.Шевченкові, в мобільній амбулаторії благодійного фонду «Салюс», проводились діагностичні обстеження швидкими тестами для виявлення вірусу гепатиту С. За період роботи лабораторії протестовано 190 осіб, з них виявлено: гепатит С у 14 осіб (7,4% від обстежених), гепатит В - у 7 (3,7%) та сифіліс - у 3 (1,6%). Слід відзначити, що за результатами тестування у жодної людини не виявлено ВІЛ-інфекцію.

Тести надали представниками благодійних фондів «Відродження» і «Міжнародний альянс з ВІЛ/СНІД в Україні».

У приміщенні Міського центру здоров’я та медичної інформації (вул. Руська, 20) функціонував медико-правовий консультаційний пункт, де усі охочі могли одержати консультацію з питань гепатиту С. Упродовж трьох днів юридичні консультації надавали юристи ВГО «Фундація медичного права та біоетики України», а в медичних аспектах - лікар-інфекціоніст комунальної 1-ї міської поліклініки м.Львова. Питання, яке найбільше цікавило відвідувачів, – наявність державних чи регіональних програм, що передбачають виділення коштів на лікування осіб, хворих на гепатит С.

«Гепатит є складним для діагностики, небезпечним захворюванням, більш поширеним за ВІЛ і туберкульоз. У 80% випадків хвороба призводить до первинного раку печінки. Сьогодні все частіше носіями інфекції є молоді люди. Татуаж, пірсінг, манікюр, педікюр несуть великий ризик зараження. При лікуванні можна досягти стійкої ремісії, воно є ефективним, але процес є дороговартісним – близько 20 тис. доларів на рік, залежно від генотипів вірусів», - розповідає начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб.

Провідні фахівці управління охорони здоров’я прочитали лекції, присвячені проблематиці гепатиту С (клінічні аспекти, шляхи передачі, способи запобігання поширенню, нормативні аспекти), для медичних працівників Львівської міської косметологічної лікарні та лікарів стоматологічних поліклінік м. Львова.

У межах акції також здійснювалось поширення брошур, постерів, листівок, наклейок, присвячених проблематиці гепатиту С як у закладах охорони здоров’я, так і серед жителів міста.

Нагадаємо, організаторами цієї акції є управління охорони здоров’я Львівської міської ради, ВГО «Фундація медичного права і біоетики України», благодійні фонди «Салюс» та «Відродження», «Міжнародний альянс з ВІЛ/СНІД в Україні».

Довідка

Як свідчить статистика ВООЗ, у світі понад 140 мільйонів людей інфіковані вірусом гепатиту С, який може призвести до цирозу і раку печінки (57% випадків цирозу печінки і 78% випадків первинного раку печінки зумовлені вірусами гепатитів В і С).

Занепокоєння викликають масштаби поширення вірусних гепатитів та їх важкі ускладнення. Фахівці стверджують: загальна кількість інфікованих вірусом гепатиту В і С у світі у 10-15 разів перевищує кількість ВІЛ-інфікованих, оскільки під час аналогічних шляхів передачі вірусів заразитися гепатитом С у 10 разів, а вірусом гепатиту В у 100 разів легше, ніж вірусом імунодефіциту.

Україна належить до держав із середнім рівнем поширення вірусного гепатиту С (інфіковано близько 3% громадян, що становить приблизно 1170000 осіб). Однак, за результатами вибіркового моніторингу груп ризику, показник інфікування вірусом гепатиту С серед деяких з них (медичні працівники, хворі на онкологічні та нефрологічні захворювання, що потребують гемодіалізу, ВІЛ-інфіковані) досягає 40-60%, що значно перевищує середні показники у світі. В Україні офіційна реєстрація хронічних форм вірусних гепатитів В і С проводиться з червня 2009 р. і не охоплює все населення, у зв'язку з чим є невідповідність між офіційними українськими та міжнародними статистичними даними.

Управління охорони здоров’я просить громадян не забувати про правила безпеки:

  • Уникайте будь-якого контакту з чужою кров’ю
  • Використовуйте презервативи під час статевих контактів
  • Не використовуйте чужі засоби особистої гігієни (леза, зубні щітки, ножиці для манікюру тощо)
  • Вимагайте, щоб при медичних та косметологічних маніпуляції використовували одноразові інструменти, розкриття їх упаковки проводили при Вас.

Пам’ятайте, що гепатит – це не вирок, на теперішній час існують ефективні препарати для боротьби з ним. Рання діагностика цього захворювання є запорукою його успішного лікування.

Джерело: Прес-служба Львівської міської ради
10.08.2012 13:05
Страшно було дуже, коли виявили гепатит С (у мене був ще й генотип 1b). Але я вирішила лікуватися, так, дорого і в принципі я і не дуже вірила, але вирішила спробувати. Все таки бажаю не від раку або цирозу печінки померти, а побачити своїх онуків, подивитися як складеться доля дітей. Я навіть не знаю де могла його підчепити, найімовірніше коли в лікарні лежала. Лікування у мене було довге, 72 тижні. Лікарі казали тому що самий складний генотип. Мені щотижня кололи пегасис і ще рибавірин призначили. Але пролікувалась. В принципі в цей час я жила звичайним життям, ходила на роботу, навіть побічних ефектів сильно не помічала, хоча я їх дуже боялася. Зараз ось вже 2 рази після закінчення лікування здавала аналізи - вірусу немає. Так що я вважаю, що потрібно вірити, пробувати, здоров'я насамперед.
відповісти (0)
Останні новини «Медицина та здоров'я» найближчих населених пунктів
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