У м. Бучач відкрився Проктологічний кабінет

04 вересня 2021 22:57 | Бучач, Тернопільська область
У м.Бучач відкрився Проктологічний кабінет

ЩО МОЖЕ СТАТИ ПРИЧИНОЮ ПОЯВИ КРОВІ У КАЛІ?
З 1 січня 2021року у Бучачі вилікувати геморой стало набагато простіше. Там почав працювати новий лікар хірург-проктолог Гаврилюк Олена Миколаївна, яка відкрила свій приватний кабінет. Це перший приватний кабінет проктолога в Чортківському районі Тернопільської області.

«Хворих на геморой дуже багато, проте не всі хочуть розповідати про свою проблему. Люди пробують лікуватися народними методами, які не дуже допомагають. В кращому випадку вони знімають симптоми хвороби на деякий час мазями чи свічками, але не виліковують її. Обов'язково треба консультуватися з проктологом!» — говорить Олена Миколаївна.Кров у калі – в чому причина?

Кровотеча – перший дзвіночок, що відбулося порушення цілісності судинної стінки. Відповідно, кров у калі свідчить про кровотечу у шлунково-кишковому тракті. Рівень ураження можна попередньо спрогнозувати по кольору крові: яскраво-червона – ураження товстого кишечника або анального сфінктера, чорний – ураження стравоходу, шлунка чи тонкого кишечника.

Найбільш поширені причини кровотечі:

-геморой внутрішній або зовнішній;
-поліп товстого кишечника;
-варикозне розширення вен стравоходу;
-анальні тріщини;
-виразкова хвороба шлунка та 12-палої кишки;
-рак шлунка;
-виразковий коліт;
-цироз печінки;
-хвороба Крона;
-механічні травми слизової оболонки кишечника;
-глистна інвазія;
-рак товстої кишки та ін.
Варто зазначити, що бувають стани, коли кал набуває специфічного червонуватого кольору, що пацієнт може помилково сприймати як кров і бити на сполох. Справа у тому, що багато продуктів харчування (особливо це стосується продуктів, багатих на залізо) мають властивість змінювати забарвлення калу. Є випадки, коли пацієнт думав, що в нього кровотеча, а отже приходив на прийом, а сам всього-навсього їв напередодні звичайний бурячок або ж чорницю. Тому завжди повідомляйте лікарю про прийом таких продуктів та будь-яких лікарських засобів.

ЯКІ ДОДАТКОВІ СИМПТОМИ СВІДЧАТЬ ПРО НАЯВНІСТЬ ПРОБЛЕМИ?

При тривалих кровотечах пацієнту притаманні прояви анемії: блідість шкіри, слабкість, швидка втома, млявість, мерзлякуватість, ламкість нігтів, випадіння волосся.

В деяких випадках пацієнт може скаржитися на блювання, біль у шлунку, закреп або діарею, біль при дефекації, печіння, свербіж анальної зони, різке схуднення.

Проте чимало захворювань ШКТ можуть на початкових стадіях не проявлятися жодними симптомами!

ЯК ДІЯТИ, ЯКЩО ВИ ВИЯВИЛИ КРОВ У КАЛІ?

Звертайте увагу на свій кал. Буквально за секунду часу після дефекації оцініть колір, консистенцію, наявність прожилків крові чи слизу. Будь-які зміни цих показників є вагомою причиною звернення до лікаря.

При появі крові у калі варто спочатку звернутися до лікаря-проктолога. Лікар проведе детальне опитування, огляд та пальпацію прямої кишки, відеоаноскопію, за потреби – біопсію. Якщо на цьому рівні причина не буде виявлена, пацієнтові потрібно робити колоноскопію – обстеження товстого кишечника та консультацію гастроентеролога. Якщо пацієнт скаржиться на кал темного кольору – рекомендовано відеогастродуоденоскопію та аналіз калу на приховану кров.

Тому будьте уважними до свого організму і навчіться розуміти його сигнали. Бажаю вам здоров'я та благополуччя!
04.09.2021 22:57
Останні новини «Медицина та здоров'я» найближчих населених пунктів
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