Задуха риби: причини та профілактика

10 серпня 2021 12:01 | Миколаїв, Миколаївська область
Мабуть кожен знає, що рибам, як і усім живим істотам, для підтримання життя потрібний кисень, який бере участь у процесі дихання. Більша частина кисню проникає у воду з повітря. Частково він утворюється у воді внаслідок життєдіяльності зелених рослин.
Від нестачі кисню риби виснажуються, а потім гинуть.
Інколи це явище стає масовим. Тоді говорять про задуху – масову загибель риби від нестачі або відсутності кисню. Задухи виникають як улітку, так і взимку.
Літні задухи збігаються з так званим "цвітінням" водойм. У прісних водоймах "цвітіння" води виникає через синьо-зелені водорості.
Причин виникнення задухи може бути декілька: по-перше, при підвищенні температури води знижується концентрація розчиненого в ній кисню, по-друге, підвищення температури води веде до активного розмноження всіх живих організмів і може призвести до цвітіння води і виділенню водоростями токсичних продуктів. Окрім того, до масової загибелі риби може привести скидання промислових стоків, або потрапляння болотної води, що містить велику кількість органічних речовин і продуктів гниття, які відбирають з води кисень.
Можуть спостерігатися й нічні задухи, які є різновидом літньої задухи і зазвичай спостерігаються у сильно зарослих водною рослинністю мілководних водоймах. Нічні задухи пов'язані з припиненням в темний час доби процесу фотосинтезу і значним споживанням кисню з води рослинами.
Даний вид задухи спостерігається під ранок і швидко самоліквідується зі сходом сонця.
Зовнішні ознаки задухи риби: зниження концентрації розчиненого у воді кисню веде до кисневого голодування (гіпоксії) – риби починають активніше рухатися, кидатися. В результаті потреба в кисні у них збільшується. Якщо таку рибу вдається виловити, то у неї відзначається блідість зябер і слизової оболонки рота, яка іноді набуває синюшного або брудно-синюшного відтінку. Очі стають каламутними, дихання прискорене,
Найпершим та найбільш дієвим методом боротьби із задухою є аерація (насичення) води киснем та постійний контроль за станом розчиненого у воді кисню. На водних об’єктах де здійснюється вирощування товарної риби, у ставку збільшують проточність або проводять вапнування негашеним вапном.
Крім того, значну увагу слід приділяти проведенню профілактичних заходів: обкошувати надводну рослинність, вилучаючи її із води, так як її перегнивання забирає із води кисень. А також, для зменшення чисельності водоростей рекомендовано зарибляти водойму рослиноїдними видами риб (товстолобом, білим амуром та ін.), при чому їх чисельність не повинна бути завищеною, оскільки може призвести до інших негативних наслідків.
Також звертаємо увагу на чистоту прибережних захисних смуг, щоб не було стихійних звалищ.
Миколаївський рибоохоронний патруль звертається до всіх громадян Миколаївскої області, кому небайдужа доля рибних запасів нашого краю, з проханням невідкладно повідомляти про всі факти та можливі причини задухи риби у водоймах Миколаївської області за телефоном «гарячої лінії» 00-28-366-(990).
Автор: Миколаївський рибоохоронний патруль
10.08.2021 12:01
Останні новини «Погода та екологія» найближчих населених пунктів
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