Без МАФів на клумбах і дерев-обрубків: у Новомиргороді зробили європейський парк. ФОТО

20 травня 2019 19:51 | Кропивницький, Кіровоградська область
Цього року у Новомиргороді завершують 4-ту чергу реконструкції міського парку. Про концепцію зеленої зони у центрі міста розповів ЗМІ під час прес-туру від Кіровоградського відділення Асоціації міст України міський голова Новомиргорода Ігор Забажан. Парк розташований на території у понад 6 га. Раніше тут були сміттєзвалище і хащі, останні 70 років до парку нікому не було діла. Спільно з громадою, владою і бізнесом територію відродили. Нині тут рулонний і засіяний газон, тротуари, 6 видів освітлення, міні-фонтан, зони відпочинку, систему відеоспостереження.

«Ми називаємо його Європейський парк, але хочемо, щоб громада обрала назву самостійно. Загалом за три роки уже зробили 4 га парку, цьогоріч доробимо ще 1,3 га. Це спільний проект влади, громади, бізнесу. Основний інвестор – підприємство Андрія Бродського «Велта» (60%), а також долучились фермери», – повідомив Ігор Забажан.

Дизайн парку розробляла компанія “GreenDay” з Дніпра. Уже залучено понад 10 млн грн, з яких 3 млн грн – міський бюджет. Згідно з концепцією проекту, тут є зони відпочинку для різних вікових груп: доріжки для прогулянок, роледром, дитячий майданчик, а також кінотеатр під відкритим небом. «Родзинкою є індивідуальність, адже парків з такою концепцією в Україні нема. Тут використано геопластик. Це тренд у Європі», – розповів міський голова. На питання, як Новомиргороду вдалося облаштувати такий простір без жодного МАФу, чи обрізки дерев «під пень», як це характерно для Кропивницького, Ігор Забажан відповів, що принципово відмовляється від захаращення торговими конструкціями.

«Це моя принципова позиція, щоб у центральній частині не було МАФів. Вважаю, що це вже не той елемент, що має бути у центрі міста. Тут має бути пішохідна зона, благоустрій. Щодо парку, то ми викорчували 70% аварійних дерев, які не можна було надалі утримувати. Решту насаджень обробили від шкідників, підрізали і постійно доглядаємо», – розповів Ігор Забажан. Щодо думки про неправильність облаштування газону у листяному парку, у Новомиргороді переконані – при правильному догляді і постійному прибиранні, зелений покрив буде в хорошому стані. Нині зелену зону доглядає четверо працівників, до охорони залучають новостворену муніципальну варту, а також працює 21 камера відеоспостереження. Новомиргород зі своїм проектом бере участь у Міжнародному будівельному конкурсі, що організований Торгово-промисловою палатою Польщі. Наразі пройдено відбірковий етап, а восени стануть відомі результати фіналу. Наступного року у новомиргородському «Європейському парку» з’являться сакури і стаціонарний майданчик для різноманітних заходів.
Автор: Без Купюр
20.05.2019 19:51
Останні новини «Погода та екологія» найближчих населених пунктів
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