Готель "Царьград"

23 серпня 2012 11:54 | Чернігів, Чернігівська область
Пушкін Олександр СергійовичПушкін Олександр Сергійович - російський поет, драматург та прозаїк, реформатор російської літературної мови, автор критичних та історичних творів
Шевченко Тарас ГригоровичШевченко Тарас Григорович - український поет, письменник, художник, графік, громадський діяч

Пам’ятний знак встановлено на місці де до Великої Вітчизняної Війни знаходився готель "Царьград", в якому зупинявся О.С. Пушкін у 1824 році та Т.Г. Шевченко у 1846 р.

На початку XIX століття селяни-кріпаки Сидір Сорокін та Олексій Сидоров з Ярославської губернії, яких поміщиця відпустила на вільний заробіток, розпочали торгували квасом в Чернігові на розі колишніх вулиць Шосейної і Воздвиженської (теперішніх проспекту Миру, 17 і вулиці Родимцева). З часом на цьому місці виник невеликий одноповерховий будиночок - трактир з готельними номерами "Царьград".

У готелі двічі зупинявся великий російський поет О.С.Пушкін. Перший раз Олександр Сергійович прибув сюди, коли його вислали до Катеринослава (Дніпропетровська). Трохи більше, ніж через чотири роки – 4 серпня 1824 року – Олександра Пушкіна, як неблагонадійного, було звільнено зі служби і вислано у псковський маєток батьків - під нагляд місцевих властей. Дорога знову пролягла через старовинний Чернігів. Того разу у готелі "Царьграл" Пушкін несподівано зустрівся і розговорився з випускником Петербурзького університетського пансіону Андрієм Івановичем Подолинським. Дізнавшись з розмови, що останній їде в Київ до рідних, поет написав записку і попросив передати її генералу Раєвському. А.І. Подолинський про цю зустріч залишив такий запис; "Ранком, увійшовши до залу, я побачив у сусідній буфетній кімнаті молодого чоловіка, який спускався уздовж прилавка і якого за місцем походки та за одягом прийняв за лакея".

Наприкінці лютого 1846 року в готелі зупинялися Т.Г. Шевченко і О.С. Афанасьєв-Чужбинський. Про цю зустріч Тарас Григорович залишив такий спогад: "Был у меня во время оно приятель в Малороссии, некто Афанасьев или Чужбинський. 1846 году судьба столкнула нас в "Царьграде", не в Оттоманской столице, а в единственном трактире в городе Чернигове".

Свого часу в готелі зупинялися Микола Гоголь, Олексій Горький та інші видатні діячі вітчизняної культури. У другій половині XIX ст. на місці дерев'яного будинку з'явився кам'яний, можливо, старий дерев'яний обклали цеглою. Готель мав два поверхи з номерами для пожильців нагорі і харчівнею внизу.

На початку XX сторіччя купець Лагутін в одному з приміщень готелю, яке головним фасадом виходило на центральну Шосейну вулицю, відкрив продуктовий магазин. До Великої Вітчизняної війни в ньому містився гастроном міськторгу.

На одному з простінків будинку з ініціативи письменника Олекси Десняка було встановлено меморіальну дошку: "Тут у 1846 р. жив великий український поет-революціонер Тарас Григорович Шевченко". Нині ця дошка зберігається у фондах обласного історичного музею.

Під час авіаційних нальотів, в роки Великої Вітчизняної Війни, готель було зруйновано. На тому місці, де стояв будинок готелю, споруджено магазин.

Джерело: http://www.gorod.cn.ua

Готель "Царьград" на карті

Зберегти мапу як зображення
23.08.2012 11:54
Пам'ятні знаки міста Чернігів
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
Пам'ятні знаки найближчих населених пунктів
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