Музей Олекси Довбуша

11 липня 2012 07:14 | Космач, Івано-Франківська область
Музей Довбуша в Космачі — приватний (належить українському краєзнавцеві Михайлові Юсипчуку-Дидишину) хата-музей у селі Космачі Косівського району Івано-Франківської області, що експонує предмети гуцульського побуту, витвори мистецтва «Довбушіани».

Адреса музею: вул. О. Довбуша, буд. 17, с. Космач (Косівський район, Івано-Франківська область, Україна).

Оглянути хату-музей можна за денного світла, попередньо домовившись телефоном із власником.
У 1970-х роках український краєзнавець Михайло Дідишин розшукав хату-зимівник, що за переказами належала Штефану Дзвінчуку, і в якій був вбитий Олекса Довбуш, та вмовивши директора радгоспу збудувати старій, що жила в ній до того, нову більшу хату, перевіз її на власне подвір'я. Відтак, був заснований приватний музей Олекси Довбуша у Комачі на Косівщині.

На подвір'ї Дідишина стоїть також власноруч витесаний ним пам'ятник Довбушу, відкриття якого відбулося 3 липня 1988 року, в рік тисячоліття хрещення Русі, при зібранні двох тисяч людей, у тому числі відомих національних діячів. Неподалік є ще кілька велетенських каменів з Чорногори.

Власне Дзвінчуковий зимівник є найголовнішим експонатом і заразом сховищем музею. Загалом тут зберігається понад 500 експонатів — зібрано предмети побуту гуцулів, зброю часів опришківського руху та рідкісні речі: бартки, топірці, кептарі, череси тощо. Зокрема, серед унікальних речей — начебто цівка смертоносної для Довбуша рушниці; бартка з датою «1734», якою, як стверджує господар, Довбуш покарав скнаристих братів Мочарнаків з Микуличина; Довбушеві табівка, кресаня, сардак, дванадцять перстенів (на найдавнішому з яких викарбувана дата «1724 рік»), десятки ужиткових предметів, які використовувалися в гуцульському побуті XVIII–XIX століть. У музеї є також незвичайні скульптури з дерева та каменю
11.07.2012 07:14
Музеї села Космач
Музеї найближчих населених пунктів
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