За яких підстав працівники поліції можуть зупинити транспортний засіб?

27 февраля 2024 15:34 | Решетиловка, Полтавская область
Діяльність працівників поліції регламентується Законом України «Про Національну поліцію». В даному Законі передбачені чіткі підстави за яких можливо зупинити транспортний засіб. При порушенні вимог зупинки, інспектор нестиме відповідальність відповідно до норм чинного законодавства.
Поліцейський може зупиняти транспортні засоби у разі:
1) якщо водій порушив Правила дорожнього руху;
2) якщо є очевидні ознаки, що свідчать про технічну несправність транспортного засобу.
Найчастіше це може бути несправність освітлювальних приборів - фар, несезонна гума на колесах, або різна на одній вісі коліс під час експлуатації, пошкоджене лобове скло, що обмежує видимість проїжджої частини та елементів дороги, під час дощу несправність склоочисника, тощо.
3) якщо є інформація, що свідчить про причетність водія або пасажирів транспортного засобу до вчинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення, або якщо є інформація, що свідчить про те, що транспортний засіб чи вантаж можуть бути об'єктом чи знаряддям вчинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення;
В даному випадку працівники поліції мають підставу для зупинення виключно, коли є наявна орієнтировка на особу, яка можливо скоїла злочин чи правопорушення.
4) якщо транспортний засіб перебуває в розшуку;
Транспортний засіб під час знаходження в розшуку повинен бути зазначений у базі даних за ознаками, а саме - марка, модель, реєстраційний номер, VIN номер автомобіля, колір, кузов. Під час зупинки працівник поліції повинен зазначити за якими саме ознаками підпадає автомобіль, який він зупиняє та пред'явити інформацію про знаходження транспортного засобу в розшуку.
5) якщо необхідно здійснити опитування водія чи пасажирів про обставини вчинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення, свідками якого вони є або могли бути;
6) якщо необхідно залучити водія транспортного засобу до надання допомоги іншим учасникам дорожнього руху або поліцейським або як свідка під час оформлення протоколів про адміністративні правопорушення чи матеріалів дорожньо-транспортних пригод;
7) якщо уповноважений орган державної влади прийняв рішення про обмеження чи заборону руху;
8) якщо спосіб закріплення вантажу на транспортному засобі створює небезпеку для інших учасників дорожнього руху;
9) порушення порядку визначення і використання на транспортному засобі спеціальних світлових або звукових сигнальних пристроїв;
Лише на транспортних засобах, які мають відношення до спеціальних служб такі, як швидкі, ДСНС, поліція, аварійні служби - мають право на використання світлових або звукових сигнальних пристроїв, іншим учасникам дорожнього руху заборонено використовувати такі пристрої.
10) якщо зупинка транспортного засобу, який зареєстрований в іншій країні, здійснюється з метою виявлення його передачі у володіння, користування або розпорядження особам, які не ввозили такий транспортний засіб на митну територію України або не поміщували в митний режим транзиту;
11) якщо є наявна інформація, яка свідчить про те, що водій або пасажир транспортного засобу є особою, яка самовільно залишила місце для утримання військовополонених.

Також, поліцейський зобов'язаний зупиняти транспортні засоби у разі:
1) якщо є інформація, що свідчить про порушення власником транспортного засобу митних правил, виявлених митними органами відповідно до Митного кодексу України, а саме: порушення строків тимчасового ввезення та/або переміщення в митному режимі транзиту іншого транспортного засобу особистого користування, використання такого транспортного засобу для цілей підприємницької діяльності та/або отримання доходів в Україні, розкомплектування чи передачу у володіння, користування або розпорядження такого транспортного засобу особам, які не ввозили такий транспортний засіб на митну територію України або не поміщували в митний режим транзиту;

2) якщо є інформація, що свідчить про те, що транспортний засіб, який зареєстрований в іншій країні, не зареєстрований в Україні у встановлені законодавством строки чи перебуває на території України з порушенням строків тимчасового ввезення та/або переміщення в митному режимі транзиту, чи використовується для цілей підприємницької діяльності та/або отримання доходів в Україні, чи переданий у володіння, користування або розпорядження особам, які не ввозили такий транспортний засіб на митну територію України або не поміщували в митний режим транзиту.

Поліцейський зобов'язаний поінформувати водія про конкретну причину зупинення ним транспортного засобу з детальним описом підстави зупинки.
Водій має право знати конкретну причину та підставу для зупинення його транспортного засобу працівником поліції. Якщо ця дія зроблена безпідставно - то працівник поліції перевищує свої повноваження та має бути притягнутий до дисциплінарної відповідальності.

Нагадую, якщо маєте питання правового характеру, звертайтеся до сектору «Решетилівське бюро правової допомоги» за адресою: м. Решетилівка, вул. Покровська, 11.
Також функціонує єдиний телефонний номер системи правничої допомоги – 301 312 008 0 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні).
Автор: Ірина Федорова
27.02.2024 15:34
Последние новости «Транспорт» ближайших населенных пунктов
eyJxbyI6ImFyamYiLCJxbmduIjpbIjIyNTc1MiIsIjIxNzc0MCIsIjIxMTY5IiwiMjI2MDM3IiwiNTcyNCIsIjQ1MzA1IiwiMjEzNDk3IiwiMjIwMTc1IiwiMTI2MzAxIiwiMTI1MTYxIiwiMjA4ODQ3IiwiMTgwNDg3IiwiMTA2MjUwIiwiMjIwMTIyIiwiNDg5OTEiLCI2ODk1OSIsIjE4NTE1OCIsIjE4MjQwNiIsIjcwNTAxIiwiMjIzMzUxIiwiMTQxNCIsIjEyMzEwNyIsIjg4OTI2IiwiMTgwNTYzIiwiMjEwNjExIiwiMTE3MjUzIiwiNjc4OTgiLCIxMTk4MjIiXX1fIyRfU0VHSCskJCQ1NmZhMDY4Nzg0YmFhNzExN2E2YWUwNWFmY2M3ZDNkYw==