Як оформити право власності на земельну ділянку, на якій розташований житловий будинок?

03 серпня 2021 17:20 | Христинівка, Черкаська область
Відповідно до статті 121 Земельного кодексу України, громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності в таких розмірах: для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) в містах - не більше 0,10 гектара.
У відповідності до статті 118 Земельного кодексу України, для початку приватизації земельної ділянки, на якій розташований житловий будинок, який належить Вам на праві приватної власності необхідно звернутися до органу місцевого самоврядування із клопотанням про надання дозволу на розробку проекту із землеустрою, орган місцевого самоврядування розглядає клопотання у місячний строк і надає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні. Підставою відмови у наданні такого дозволу може бути лише невідповідність місця розташування об’єкта вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку.
У разі якщо у місячний строк з дня реєстрації клопотання орган місцевого самоврядування, не надасть дозвіл на розробку проекту землеустрою, або мотивовану відмову у його наданні, Ви маєте право у місячний строк з дня закінчення зазначеного строку замовити розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки без надання такого дозволу, про що письмово необхідно повідомити орган місцевого самоврядування.
До письмового повідомлення додається договір на виконання робіт із землеустрою щодо відведення земельної ділянки.
Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки розробляється інженером-землевпорядником, у строки, що обумовлюються угодою сторін.
Після виготовлення проекту землеустрою його необхідно погодити у місцевій раді, орган місцевого самоврядування у двотижневий строк з дня отримання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки прийняти рішення про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання її у власність.
У разі винесення позитивного рішення місцевою радою про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання її у власність, право власності на земельну ділянку необхідно зареєструвати у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.
Реєстрацію права власності можливо провести в будь-якому зручному для Вас центрі надання адміністративних послуг, державного реєстратора або через нотаріуса. По результату, Ви отримаєте виписку з Державного реєстру речових прав про реєстрацію права власності на земельну ділянку, що і є підтвердженням права власності на земельну ділянку.
У разі виникнення будь-яких правових питань за безоплатною правовою допомогою можливо звернутися до відділу «Христинівське бюро правової допомоги» Уманського МЦ з надання БВПД за адресою: м. Христинівка, вул. В. Чорновола, 27/6, з понеділка по п’ятницю з 09 год. 00 хв. до 18 год. 00 хв. Телефон для звернень громадян: тел./факс 73-20-6 (54740).
Всеукраїнська гаряча телефонна лінія – 301-312-008-0 (цілодобово та безкоштовно з мобільних та стаціонарних телефонів в межах України). Електронна пошта: au.kc.dialagel@eksvinytsyrhk.
Автор: Христинівське бюро правової допомоги
03.08.2021 17:20
Останні новини «Нерухомість» найближчих населених пунктів
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