Порядок укладення договору оренди житлового приміщення.

11 січня 2023 09:40 | Христинівка, Черкаська область
Відповідно до частини 1 статті 811 Цивільного кодексу України договір найму житла укладається у письмовій формі.
Договір найму (оренди) житла необхідно укласти у письмовій формі, а посвідчувати його нотаріально, має право наймодавець за погодженням з іншою стороною – наймачем.
Порядок нотаріального посвідчення договору передбачено Законом України "Про нотаріат" та Наказом Міністерства Юстиції України від 22.02.2012 № 296/5 "Про затвердження Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України".
Для договору оренди житлових приміщень передбачено такі істотні умови:
• предмет договору;
• вартість користування;
• перелік осіб, які проживатимуть з орендарем (якщо договір оренди укладається на строк 1 рік і більше).
Крім обов’язкових умов, в договорі оренди також необхідно визначити ряд умов, які хоч і не є обов’язковими однак, їх наявність може одразу вирішити проблемні моменти, які можуть виникнути в майбутньому.
Договір найму житла укладається на строк, встановлений договором. Якщо у договорі строк не встановлений, договір вважається укладеним на п’ять років (стаття 821 Цивільного кодексу України).
Також необхідно передбачити порядок та умови продовження дії договору оренди та переважне право орендаря на отримання цього приміщення на новий строк.
Відповідно до статті 762 Цивільного кодексу України за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.
Якщо розмір плати не встановлений договором, він визначається з урахуванням споживчої якості речі та інших обставин, які мають істотне значення.

Плата за користування майном може вноситися за вибором сторін у грошовій або натуральній формі. Форма плати за користування майном встановлюється договором найму.

Договором або законом може бути встановлено періодичний перегляд, зміну (індексацію) розміру плати за користування майном.

Наймач має право вимагати зменшення плати, якщо через обставини, за які він не відповідає, можливість користування майном істотно зменшилася.

Плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором.

Наймач звільняється від плати за весь час, протягом якого майно не могло бути використане ним через обставини, за які він не відповідає.
Якщо договір оренди, укладається на строк, менший за 1 рік, орендар не має переважного права на укладання договору оренди на новий строк.
Можна передбачити право орендаря за його рішенням передавати будинок в суборенду (піднайом) без отримання додаткової згоди орендодавця (власника) . Для захисту свого майна визначте в договорі стан будинку на момент його укладання, перелік майна, яке передається з будинком (меблі, техніка), всі наявні недоліки. Також можна зробити фотографії майна та долучити їх до договору у якості додатків. Бажано також, на фотографіях проставити підписи сторін та дати їх створення.
Враховуючи те, що оскільки законом перевлаштування та реконструкцію житла орендарю дозволяється здійснювати лише з дозволу орендаря, рекомендується одразу в договорі прописати порядок отримання такого дозволу.
Крім того, необхідно обов’язково обумовити, хто зі сторін здійснюватиме поточний та капітальний ремонт об’єкту оренди. Наймач зобов'язаний самостійно вносити плату за комунальні послуги, якщо інше не встановлено договором оренди.
Варто вказати в договорі показники лічильників, а також стан розрахунків за комунальні послуги на дату укладання договору оренди.
Цивільним кодексом України встановлено, що у разі зміни власника речі, переданої у оренду, до нового власника переходять права та обов'язки наймодавця.
У разі виникнення будь-яких правових питань за безоплатною правовою допомогою можливо звернутися до сектору «Христинівське бюро правової допомоги» Уманського МЦ з надання БВПД за адресою: м. Христинівка, вул. В. Чорновола, 27/6, з понеділка по четвер з 08 год. 00 хв. до 17 год. 00 хв., п"ятниця з 08 год.00 хв. до 15 год.45 хв.Телефон для звернень громадян: тел./факс 73-20-6 (54740).
Всеукраїнська гаряча телефонна лінія – 301-312-008-0 (цілодобово та безкоштовно з мобільних та стаціонарних телефонів в межах України). Електронна пошта: au.kc.dialagel@eksvinytsyrhk.
Автор: Сектор "Христинівське бюро правової допомоги" Уманський МЦ з надання БВПД
11.01.2023 09:40
Останні новини «Нерухомість» міста Христинівка
Останні новини «Нерухомість» найближчих населених пунктів
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