Порядок створення штучної водойми.

19 листопада 2020 12:36 | Волноваха, Донецька область
Волноваське бюро правової допомоги в рамках правопросвітництва в системі безоплатної правової допомоги надає роз'яснення з приводу порядку створення штучної водойми.

Відповідно до п. 2 ст. 59 Земельного кодексу України передбачено, що власники на своїх земельних ділянках можуть у встановленому порядку створювати рибогосподарські, протиерозійні та інші штучні водойми. Для цього необхідно: замовити проект будівництва рибогосподарського ставка або в будь-якій іншій проектній організації, яка вміє це робити; погодити проект із обласним управлінням водного господарства, обласною екологією та геологами; взяти дозвіл у районної ради на будівництво ставка; замовити у землевпорядній організації проект землеустрою щодо впорядкування угідь, яким угіддя ділянки змінюються із сіножатей на ставок (штучну водойму); погодити проект із районною державною адміністрацією; пройти державну землевпорядну експертизу в обласному управлінні Держкомзему; затвердити проект; перереєструвати земельну ділянку у державному земельному кадастрі із новими угіддями (вносяться зміни у Поземельну книгу).

Відповідно до п. 5 Порядку видачі дозволів дозвіл видається на підставі заяви суб’єкта господарювання. До заяви додаються документи, що підтверджують статус (копії статуту (положення) та проект на проведення відповідних робіт, що містить розділ про оцінку впливу на навколишнє природне середовище, погоджений з Мінприроди, Держводагентством та Держгеонадрами. Отже, отримання дозволу може мати місце лише на підставі результатів досліджень, проведених у рамках проекту будівництва штучного водного об’єкту (далі – проект будівництва). Зміст проекту будівництва штучного водного об’єкту в межах приватних земельних ділянок має бути регламентовано Порядком створення штучних водних об’єктів. Для
визначення кола питань, які мають розкриватись у проекті будівництва скористаємося аналогією закону. Закон України «Про меліорацію земель»8 (далі – ЗУ «Про меліорацію земель») містить ряд завдань, якімає вирішувати проект будівництва меліоративної системи. Адже складовою меліоративної системи є мережа каналів (ст. 1 ЗУ «Про меліорацію земель»), які відповідно до ст. 3 ВКУ є складовою водного фонду України. Такими завданнями є прогнозування екологічних наслідків будівництва та функціонування меліоративної системи (ст. 19 ЗУ «Про меліорацію земель»). Крім того, мають бути передбачені заходи щодо охорони компонентів навколишнього природного середовища, що знаходяться в межах меліоративних систем і на прилеглих землях та у можливих зонах впливу – ґрунти і надра, поверхневі та підземні води, атмосферне повітря, рослинний і тваринний світ, рибні запаси, природні ландшафти, природно-заповідний фонд
України, водно-болотні угіддя міжнародного значення, а також території, що підлягають особливій охороні
(ст. 31 ЗУ «Про меліорацію земель»). Зазначені норми можуть бути використані при укладанні Порядку створення водних об’єктів.

Створення на річках та в їхніх басейнах штучних водойм та водопідпірних споруд, що впливають на природний стік поверхневих і стан підземних вод, допускається лише з дозволу місцевих рад (ст. 82 ВК України). Такий дозвіл повинен погоджуватися з обласними, Київською, Севастопольською міськими держадміністраціями, органом виконавчої влади АР Крим з питань охорони навколишнього природного середовища, Держводагентством і Держгеонадрами.
При видачі дозволу ці органи вивчають інформацію, що міститься в Державному земельному кадастрі, зокрема про наявність суміжних сформованих земельних ділянок, установлені обмеження їх використання, сервітути, цільове призначення тощо.
Така інформація може вплинути на рішення щодо можливості та обґрунтованості створення штучної водойми в певному місці. Крім того, передбачається, що при цьому необхідно проаналізувати та спрогнозувати, чи не призведе відповідна діяльність до порушення прав суміжних землевласників (землекористувачів) в частині правомірного використання їхніх ділянок за цільовим призначенням. Таке порушення може бути безпосереднім (наприклад, затоплення частини сусідньої ділянки в разі створення штучної водойми) або опосередкованим (зокрема, поширення на сусідню ділянку певних обмежень, як-от: заборона провадження певних видів діяльності в прибережній захисній смузі новоствореної водойми).
Таким чином, отримання дозволу може мати місце лише на підставі результатів досліджень, проведених у рамках проекту будівництва штучного водного об'єкту. Зміст проекту будівництва штучного водного об’єкту в межах приватних земельних ділянок не регламентовані законодавством.

За додатковими питаннями звертайтесь до Волноваського бюро правової допомоги : Донецька область, м. Волноваха, вул. Центральна,43
Тел. 0551444260
Джерело: власний матеріал
Автор: Пліс Володимир Миколайович
19.11.2020 12:36
Останні новини «Нерухомість» найближчих населених пунктів
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