На Кіровоградщині запрацювала перша сонячна електростанція

10 листопада 2014 18:41 | Новоукраїнка, Кіровоградська область


На Кіровоградщині запрацювала перша сонячна електростанція

Вчора голова облдержадміністрації Сергій Ларін перебував із робочою поїздкою у Новоукраїнському районі. Перший об’єкт, який оглянув керівник області - фотоелектрична сонячна наземна електростанція у селі Іванівка, повідомляється на сайті Кіровоградської ОДА.

За словами Сергія Ларіна, Новоукраїнський район і, зокрема, це село – піонери по впровадженню енергозберігаючих технологій. У Новоукраїнському районі уже давно налагоджено виробництво паливних гранул. А от в Іванівці господар місцевого фермерського господарства Сергій Омельяненко втілив у життя черговий інноваційний енергоощадний проект. Так, минулого року він встановив тепловий насос, який за рахунок природної різниці у температурі навколишнього середовища та ґрунту взимку обігріває приміщення адміністративного комплексу, а влітку працює як кондиціонер. А вже нинішнього року, за ініціативи Сергія Борисовича, введено в експлуатацію іще один об’єкт з енергозбереження - фотоелектричну сонячну наземну електростанцію «Іванівка». Установка здатна виробляти 1,3 мегавата електроенергії, що буде постачатися у загальну електромережу. Станція здатна забезпечити електроенергією увесь Новоукраїнський район. За площею вона займає 2,7 гектара землі. Сума вкладених інвестицій перевищує 25 млн. грн.

Реалізація подібних проектів – це саме той шлях, яким необхідно рухатися, впроваджуючи енергозберігаючі технології – переконаний Сергій Ларін.

- Новоукраїнський район і село Іванівка зокрема – піонери у галузі впровадження енергозберігаючих технологій: теплові насоси, а сьогодні – ось ця станція – це і є той шлях, яким всі ми маємо рухатися. Ми маємо не лише видобувати вугілля, а переорієнтовуватися на брикети, пеллети, тріску. Наше завдання – максимально здешевити паливо за рахунок природних матеріалів, які знаходяться буквально у нас під ногами. Це завдання ставить Президент України, таким є курс держави, - наголосив Сергій Ларін.

Оглядаючи Іванівські сонячні батареї, Сергій Ларін запропонував Сергієві Омельяненку втілити в життя іще одну ідею – спробувати освіти вулиці за допомогою таких установок. Кожен ліхтар автономно оснащується однією пластиною від батареї, що працюватиме за принципом акумулятора: вдень накопичуючи енергію, а з приходом ночі віддаватиме її ліхтарю. Сергій Омельяненко зголосився взяти участь у реалізації такого пілотного проекту. Адже зекономлені завдяки фотоелектростанції кошти він і так планував вкласти у розвиток соціальної сфери села. При цьому він попросив у голови облдержадміністрації підтримати його пропозицію перед обленерго, щодо зниження тарифів на світло для іванівців на 50%.

Автор: "весь Кіровоград"
10.11.2014 18:41
це круто!
відповісти (0)
Останні новини «Наука та технології» найближчих населених пунктів
eyJxbyI6ImFyamYiLCJxbmduIjpbIjIxODUxNyIsIjIxMDY4MyIsIjIwNjA3MiIsIjE0NjQzMSIsIjIzNDE1NyIsIjIyMDEyMSIsIjIxMTI1NyIsIjE3OTg4OSIsIjQ3MDI4IiwiMjI5ODYiLCIyMjYxMSIsIjIyODc4NiIsIjIyMjE1NiIsIjIwNzM4MiIsIjIwOTMwOSIsIjc5MzcwIiwiMTQ3MjE3IiwiMjE2NjciXX1fIyRfU0VHSCskJCQ4YzkwNDIyMmNlNjY5MGJlMWE3YWUwNDc4ZjRkODYzMQ==