Київський політех у співпраці з НАТО розвиває спінтронні технології для сучасної зброї

06 жовтня 2023 20:02 | Буча, Київська область
В Київському політехнічному інституті минуло тижня фахівці з 11 країн обговорили останні досягнення спінтроніки в рамках міжнародного наукового семінару «Functional Spintronic Nanomaterials for Radiation Detection and Energy Harvesting». Захід пройшов за фінансової підтримки програми НАТО «Наука заради миру та безпеки». Як запевняють вчені, подальші розробки в даній сфері будуть слугувати розробці сучасної української зброї.
Вчені з 11 країн світу (в т.ч. Бельгії, Португалії, Греції, Великобританії, Швеції, США) обговорилиминулого тижня останні досягнення спінтроніки в рамках міжнародного наукового семінару «Functional Spintronic Nanomaterials for Radiation Detection and Energy Harvesting».Захід був організований Навчально-науковим інститутом матеріалознавства та зварювання імені Є.О. Патона , що входить до Київського політехнічного інституту, спільно з університетом Кайзерслаутерна-Ландау (ФРН) за фінансової підтримки програми НАТО «Наука заради миру та безпеки».
Спінтро́ніка - галузь наноелектроніки, у якій поряд із зарядом електрона використовується його спін для збереження й оброблення інформації. Спінтронні пристрої дуже широко використовуються у пристроях запам'ятовування інформації, але існують й інші застосування, такі як, генератори змінної напруги, прилади зв’язку тощо.
В ході семінару 29 визнаних фахівців у галузі спінтроніки та фізики магнітних наноматеріалів з 11 країн представили результати власних досліджень та взяли участь у обговоренні перспектив подальшої співпраці.
За словами директора ННІ матеріалознавства та зварювання імені Патона Ігоря Владимирського, саме такі заходи дають можливість досягнути домовленості щодо майбутніх дослідницьких проєктів, а також залучити кошти на них, та на оновлення лабораторної бази університету. А завідувач кафедри нанофізики та нанонелектроніка КНУ ім. Шевченка Олександр Прокопенко додав, що спінтронні технології допоможуть зробити Україні сучасну зброю яка може бути і краще, ніж західна.
Автор: Київський Національний Технічний Університет "Київський політехнічний інститут" ім Сікорського"
06.10.2023 20:02
Останні новини «Наука та технології» найближчих населених пунктів
eyJxbyI6ImFyamYiLCJxbmduIjpbIjIzNDE1NyIsIjIyMDEyMSIsIjIxMTI1NyIsIjE3OTg4OSIsIjQ3MDI4IiwiMjI5ODYiLCIyMjYxMSIsIjIwNzM4MiIsIjQyMzk0IiwiMjE4NTE3IiwiMjEwNjgzIiwiMjA5MzA5IiwiMjA2MDcyIiwiMTQ2NDMxIiwiMTQ3MjE3IiwiNzkzNzAiLCIyMTY2NyJdfV8jJF9TRUdIKyQkJDdjNTY3M2M5OTM1ZDFiNmZkOTg5MjEwN2UyZTA0ZmVj