Байдужість міжнародних екологів наближає Южно-Українську АЕС до катастрофи

31 серпня 2020 10:51 | Чернівці, Чернівецька область

Розвиток альтернативних джерел енергопостачання, безумовно, добра та важлива справа не тільки для екосистеми планети, але й для людства в цілому. Однак, "мирний атом" поки в десятки разів дешевший та продуктивніший за вітряки. Є тільки одна проблема - при відсутності належного обслуговування, атомна енергетика може допомогти нам в Україні назавжди позбавитися проблем з браком електроенергії, скоротивши населення у результаті катастрофи.

Втім, здається, що саме таким чином цю проблему хочуть вирішити виродки з Westinghouse Electric Company. На Южно-Українській АЕС ця компанія надала дозвіл на запуск не обслугованих вчасно реакторів, виправдовуючись епідемією коронавірусу й неможливістю надіслати групу інженерів для перевірки та ремонту. Причому, ми всіма зусиллями намагалися привернути увагу до цієї проблеми як всередині країни, так і за кордоном. Але до кого б ми не зверталися, зокрема, західних екологічних організацій, наприклад, The Greenpeace European Unit, Deutsche Umwelthilfe, British Ecological Society, всім за великим рахунком плювати. Також мої колеги намагалися звернуться до дівчинки з кривим обличчям та поглядами Ґрети Тунберг з наступним листом.

Шановна Ґрето!

Від імені українського Центру екологічних ініціатив "Екодія" хочемо виразити захоплення вашою діяльністю та внеском в розвиток міжнародного екоруху. Ви є прекрасним зразком для молодих захисників довкілля в Україні, які починають шлях боротьби за чисте майбутнє планети.

Підкреслюючи вашу чуткість та вміння загострювати увагу міжнародної громадськості на проблемах екології, ми просимо Вас відреагувати на критичну ситуацію у сфері радіаційної безпеки України. На жаль, енергетика нашої країни цілком залежить від роботи чотирьох АЕС, енергоблоки яких морально та технічно застаріли. Зокрема, термін експлуатації 3 енергоблоку Южно-Української АЕС закінчився в лютому 2020 року. Незважаючи на екологічні ризики НАЕК "Енергоатом" схвалив рішення перезапустити його без відповідного обслуговування. При цьому українські енергетики у своїх діях орієнтувалися на рекомендації спеціалістів Westinghouse, представники якої через епідеміологічні обставини не приїхали в Україну на перевірку енергоблоку, але порадили частково відновити його роботу.

Виконавча директорка

Наталія Гозак

Але Ґрета, напевно, в черговий раз зважила за краще прокричати з якоїсь трибуни про те, що в неї, на відміну від дітей, працюючих на кобальтових рудниках з добичі сировини для батарей електрокарів в Африці, вкрали дитинство, та проігнорувала цей лист. Правильно, ніхто не бажає зв'язуватися з темою, яка не несе грошей та популярності. До того ж, Тунберг лише в липні отримала винагороду в 1 млн. євро від португальського фонду Галуста Гюльбенкяна за гуманність. Але, мабуть, не стосовно українців.

На жаль, голосні заяви та пости в інстаграмі несуть набагато більше грошей комерційним директорам європейських рухів "зелених". По суті, нікого не хвилює, що там в Україні, адже вони вважають, що їх це не стосується. Насправді, іще як стосується. Необхідно згадати про таке явище, як вітер, який здатний накрити достатньо велику частину Європи радіацією. Чекайте, я пророкую, що вам всім сподобається. Пандемія кінчилася, а ідіоти залишилися. Westinghouse та наші "зелені" колеги з ЄС самі риють собі могилу, запалюючи гніт у центрі Європи.

Автор: Олексій Левицький
31.08.2020 10:51
Останні новини «Погода та екологія» міста Чернівці
Останні новини «Погода та екологія» найближчих населених пунктів
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