Дії у разі сигналу слідувати в укриття та що робити у разі хімічного ураження

20 червня 2022 21:33 | Софіївка, Дніпропетровська область
КРИВОРІЗЬКИМ РАЙОННИМ СЕКТОРОМ № 1 ФІЛІЇ ДЕРЖАВНОЇ УСТАНОВИ «ЦЕНТР ПРОБАЦІЇ» У ДНІРОПЕТРОВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРОВЕДЕНО ТИЖДЕНЬ ПІДТРИМКИ СУБ’ЄКТІВ ПРОБАЦІЇ ТА НАДАНО КОНСУЛЬТАТИВНО-РЕКОМЕНДАЦІЙНУ ДОПОМОГУ У ПОВОДЖЕННІ ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ
ТАК, 20.06.2022 СУБ’ЄКТАМ ПРОБАЦІЇ ДОВЕДЕНО ПРО ДІЇ У РАЗІ СИГНАЛУ СЛІДУВАТИ В УКРИТТЯ ТА ЩО РОБИТИ У РАЗІ ХІМІЧНОГО УРАЖЕННЯ.

ЩО РОБИТИ, КОЛИ ЧУТНО СИГНАЛ СЛІДУВАТИ В УКРИТТЯ?
Найпростіші укриття — це цокольні та підвальні приміщення будинків, підземні паркінги та підземні переходи. У них можна сховатися під час нетривалих обстрілів. Найбезпечніші з них ті, які мають декілька виходів (один з них за межами будівлі).
Зазвичай такі приміщення використовують як магазини, спортзали, склади тощо. Власники мають знати про призначення на період надзвичайної ситуації й бути готовими дати доступ людям. Радимо заздалегідь домовитися про зв’язок із господарями та взяти номери телефонів. Жителі міст з метрополітеном можуть також сховатися на платформах станцій або в переходах.
Сховище — це герметична споруда для тривалого перебування людей у випадку надзвичайної ситуації. Щоб знайти такі приміщення, шукайте позначки «Укриття» чи «Об’єкт цивільного захисту». Також там має бути номер телефону людини, яка в разі небезпеки відчинить двері сховища чи укриття. Якщо його немає, зверніться до представництва місцевої влади по інформацію.
Щоб підготуватися, радимо: уточнити телефоном або на офіційному веб-сайті місцевого органу влади адреси найближчих укриттів; виписати 2-3 адреси найближчих до вас укриттів на випадок, якщо перше укриття, у яке ви прийдете, буде заповнене; заздалегідь вивчити й пройти маршрут до цих споруд; особисто перевірити стан їхньої готовності й повідомити місцевій владі, якщо укриттю потрібен ремонт.
Сигнал «Увага всім» — це протяжне звучання сирен або уривчасті гудки. Сигнал подається гудками заводів і підприємств через гучномовці та гудками транспортних засобів (зокрема, з автомобілів ДСНС, обладнаних гучномовцями).
— Увімкніть телевізор або радіо: офіційне повідомлення передається протягом 5 хвилин після сигнал.
— З повідомлення можна буде дізнатися місце й час виникнення надзвичайної ситуації, її масштаб, імовірну тривалість та порядок дій для безпеки. Прослухали повідомлення — виконуйте інструкції.
— Залишайте телевізор чи радіо увімкненими — цими каналами можуть надходити наступні повідомлення.
— За можливості передайте повідомлення сусідам.
Перед тим, як іти в укриття, перекрийте вдома газ, електрику та воду, зачиніть вікна й вентиляційні отвори. Якщо ви не можете самостійно вийти з приміщення, повідомте про це сусідів. В укриття не можна брати: легкозаймисті речовини; речовини з сильним запахом; громіздкі речі; тварин.
Осіб з дітьми розміщують в спеціально відведеному місці. Людей з поганим самопочуттям розміщують у медичній кімнаті або біля огороджувальних конструкцій і ближче до вентиляції. Важливо облаштувати окреме приміщення для туалету.
У споруді забороняється курити, шуміти, запалювати без дозволу свічки. Необхідно дотримуватися дисципліни та якнайменше рухатися. Перебуваючи в укритті, слідкуйте за оголошеннями по радіо, не покидайте укриття до повідомлення про те, що виходити безпечно.
ЩО РОБИТИ У РАЗІ ХІМІЧНОГО УРАЖЕННЯ?
Хімічні сполуки, можуть подразнювати очі, слизові оболонки, шкіру та дихальні шляхи, може виникати утруднення дихання — кашель, виділення мокротиння, іноді і з домішками крові, нежить, відчуття сухості в горлі, осиплість голосу, нежить, носова кровотеча, біль у грудях.
При подразненні слизової оболонки очей — почервоніння, запалення, набряклість, помутніння рогівки, ураження райдужної оболонки очей. При гострих отруєннях — головний біль, запаморочення, загальна слабкість.
Хімічне забруднення також може ускладнити хронічні захворювання легенів, такі як астма та емфізема. Як захиститися?
В приміщеннях:
— провести герметизацію приміщення: щільно закрити вікна і двері, димоходи, вентиляційні люки;
— вхідні двері «зашторити», використовуючи будь-яку щільну тканину;
— заклеїти щілини у вікнах і стиках рам плівкою, лейкопластиром;
— при появі запаху використовувати засоби захисту органів дихання - можна використати ватно-марлеву повʼязку змочену 2%-м розчином питної соди.
Поза приміщенням:
— при необхідності (наявність запаху) захистити органи дихання засобами індивідуального захисту;
— не перебувати в понижених ділянках місцевості - долинах, ярах, тощо;
— не перебувати довго в підвалах і в напівпідвальних приміщеннях;
— намагатись знаходитись на підвищеннях;
— слідкувати за напрямком вітру.
При ускладнені ситуації (при зміні напрямку вітру) визначити маршрут виходу із зони потенційної хімічної небезпеки (виходити в сторону, перпендикулярну напрямку вітру) та якнайшвидше покинути цю зону.
При сприятливій зміні вітру після виходу із зони забруднення або отриманні сигналу про закінчення хімічної небезпеки:
— відкрити вікна і двері, провітрити приміщення;
— змінити верхній одяг;
— прийняти душ або вимити відкриті частини тіла з милом;
— виключити будь-які фізичні навантаження.
Продукти харчування (овочі та фрукти) промити слабким (2%) мильно-содовим розчином.
20.06.2022 21:33
Останні новини «Інше» найближчих населених пунктів
eyJxbyI6ImFyamYiLCJxbmduIjpbIjIyMTM1MSIsIjExNzk2OSIsIjE5MDU4NyIsIjE3NDU0MCIsIjE2NzQzOCIsIjIxOTA3MyIsIjIxNzIxMSIsIjIxNzA5MiIsIjE2NDU5NiIsIjM0NjY1IiwiMTcwMzM4IiwiMjE1NTQ0IiwiMjA5NDAwIiwiMjAyMDU2IiwiMTg0NTQwIiwiMTgxNzAwIiwiMTgxNjk5IiwiMTcyNjU3IiwiMTYxNTgwIiwiMTQ5MTMzIiwiMTI4MzMxIiwiMTg4MzAxIiwiMTMwNzQxIiwiMTI0NTIzIiwiMTIzMDgyIiwiMTIxNzcxIiwiMTE5MzAzIiwiMTE0NjI4IiwiMTE0NTY3IiwiMTE0MTMzIiwiMTA3MDE5IiwiMTk3MDkwIiwiMjM3NDU3IiwiMjIzNjMwIiwiMjIxODQ4IiwiMTQ3NTI0IiwiMTQ1MDAxIiwiMTM5NjIxIiwiODk4MTMiLCIyMzE2NjMiLCIyMTQ2NDIiLCIyMDk3MTQiLCIxMzgzOTQiLCI5NDc3MSIsIjI5NTI3IiwiMjQwNjQiLCIyMDY5NjYiLCIyMzgxNTkiLCIyMjA4MDQiLCIyNDA5MjEiLCIyMzc0NjgiLCIyMzMyMjAiLCIyMjUzMTAiLCIyMjQ5NjAiLCIyMjQ3NDciLCIyMjM4MTIiLCIyMjE1NjAiLCIyMTU4MzciLCIyMTI3NTMiLCIyMzM0NjYiLCIyMDYzNyIsIjE4OTEzIiwiMTgxNTIiLCIyNDA3NzAiLCI4NzExMiIsIjg1ODAxIiwiODI5NTIiLCI4MjEzNCIsIjgwNDg2IiwiNjY5OTYiLCIyMzYxMDciLCIyMjQzODYiLCIyMTYyNjkiLCIyMTYwMjciLCIyMTU1NTAiLCIyNDAxNiIsIjIzNjU1IiwiMTg2MTYiLCIxNzkzNiIsIjE0Mjc1IiwiMTI3MTYiLCIxMjEyMiIsIjExNjkwIiwiMTA5MjciLCIxMDUxMCIsIjIxNDUzOSIsIjIxMzk5MiIsIjIxMjcxNCIsIjIzOTMyMyIsIjE2Mzg0NiIsIjE1NDkwMyIsIjE0NDYzOSIsIjYxMiIsIjM4MTc2IiwiOTEwMTciLCI4NDg2NSIsIjg0NDI2IiwiODE4MzEiLCI3MzI5MSIsIjcyMDQzIiwiNjYwMzkiLCI0NTgyMSIsIjczNTMzIiwiMTYwNjQ2IiwiMTU1NTMyIiwiODMzNTciLCI3MjQ4OCIsIjY1NTIyIiwiNTI2MjIiLCI2MTE5MCIsIjMxODk1IiwiODg2MjUiLCI4MDM2NCIsIjc4MjI3IiwiMTIyMDc4IiwiMTA5MDU2IiwiMjQwMzQ1IiwiMjE3NzQ5IiwiMjEwNjY1IiwiNjQ1MzgiLCI0NzU3MCIsIjQ0NTA2IiwiMzI3NDMiLCI2NDQ3NyIsIjU0MTc0IiwiNDU2NTYiLCIyMzc4NTAiLCIyMjY3NTEiLCIxMjQyMDEiLCIxMjEzMTkiLCI1ODEzMiIsIjgwMTc5IiwiNjc0ODkiLCIyNTIzIiwiNTY2ODAiLCIxMzUwNiIsIjY2Mjk3IiwiMzEwMTAiLCI1MTAzNyIsIjUwNzEwIiwiNDgyNTMiLCI1MDM3OCIsIjUwMTU5IiwiODgwODAiLCI1MjY5NCIsIjE2MTE0MCIsIjI0MTY0MyIsIjI0MDM2MCIsIjE1NDczMCIsIjIzNzQyNyIsIjIyODY2NyIsIjE4ODMwOSIsIjUzMjk1IiwiMTcxNTM1IiwiMTM2ODM2IiwiMTA0NzIiXX1fIyRfU0VHSCskJCQ3MGU4ZmVjM2Q3MGJmY2IyMDYxZDdkM2E5NGUxMWZiYQ==