Всесвітній день навколишнього середовища

05 червня 2024 10:22 | Кривий Ріг, Дніпропетровська область
Щороку 5 червня світова громадськість відзначає Всесвітній день навколишнього середовища. Вибір цієї дати обґрунтовано тим, що саме в цей день відбулася Конференція ООН із проблем навколишнього середовища (Стокгольм, 1972), де були присутні повноважні представники 113 держав За результатами зустрічі створено Програму ООН з навколишнього середовища. Звернення підписали 2200 діячів науки й культури з 23 країн світу. Офіційно Всесвітній день охорони довкілля був заснований Генеральною асамблеєю ООН на її 27-й сесії 15 грудня 1972 року.
Мета цього свята полягає у тому, щоб привернути увагу громадськості до проблем довкілля, стимулювати в людства бажання об’єднуватися задля допомоги природі, її захисту та популяризувати природоохоронні дії й знання, які забезпечать здорове майбутнє Землі. Забруднення довкілля давно стало проблемою в будь-якому куточку світу. Від сміття, недбало кинутого на узбіччі дороги, до мільйонів тон небезпечних хімікатів у воді, ґрунті та повітрі. Третина населення планети вже має труднощі з питною водою, проте ми продовжуємо знецінювати свої незамінні природні ресурси, на відновлення яких потрібно буде чекати мільйони років. Щороку цей день відзначається по-різному, у тому числі вуличними мітингами, парадами велосипедистів, конкурсами дитячих творів і плакатів, посадкою дерев, кампаніями по утилізації відходів і прибиранням територій, а також безліччю інших способів. Та, в будь-якому випадку, цей день є прекрасною нагодою зробити хоча б один крок до покращення стану довкілля. Адже не всі розуміють, що потрібно жити в гармонії з навколишнім середовищем, сьогодні яскравим прикладом цього є війна. Збройна російська агресія спричинила додаткове забруднення всіх складових навколишнього природного середовища України. Збитки, завдані екологічній системі України, становлять сотні мільярдів гривень. Крім того, внаслідок війни на території України утворюється велика кількість небезпечних відходів, які можуть потенційно загрожувати здоров’ю людей і навколишньому середовищу в майбутньому. Тож давайте згадаємо, що ми всі живемо на одній планеті і, забруднюючи природу, ми шкодимо у першу чергу самим собі та своїм нащадкам. Кожен для себе повинен знайти шляхи, для покращання навколишнього середовища. Можливо, хтось прибере сміття в парку або своєму дворі, а дехто висадить дерева та квіти. Стан довкілля залежить від людини, від кожного з нас. Разом ми здатні зберегти довкілля, зробити його кращим і не забувати про його охорону та збереження природних скарбів. Отже, попри всі складнощі воєнного стану в Україні, продовжуємо працювати над формуванням майбутнього України і безпечного стану навколишнього природного середовища, зокрема!
Автор: Покровський районний відділ філії Державної установи "Центр пробації" у Дніпропетровській області
05.06.2024 10:22
Останні новини «Погода та екологія» найближчих населених пунктів
eyJxbyI6ImFyamYiLCJxbmduIjpbIjI0NTQyOCIsIjI0NDQiLCIyMDcyODYiLCIxOTYxNjMiLCIyNDU2NzEiLCIxMjU2MzAiLCIxMjQ2NzkiLCIxMjQ1MDIiLCIxMjQyNDEiLCIxMjM2NDgiLCIyMDI5MzgiLCIyMDI5MzciLCIxNjk2NjkiLCIxMzk1MDAiLCIyNDIzOTQiLCIyMzA4NzciLCIxNDM3MzkiLCIyMDM1NzkiLCIyMDI4NDgiLCIyMDE4NjEiLCIyMDAxOTMiLCIxOTQ2ODIiLCIxOTQyMTAiLCIyMjA4MjUiLCIyNDI2MjgiLCIyMTY4NTIiLCIyMTYzMzciLCIyNDIyMCIsIjI0MzcyNSIsIjI0Mjc3NyIsIjE4Nzc3NyIsIjE4Nzc3NSIsIjEwMjg4MiIsIjEwMTY3NyIsIjEwMTY3MSIsIjEwMDY4NiIsIjk2OTE3IiwiOTYxMjgiLCI3NjEyMCIsIjEwMjg4NyIsIjEwMjg4NCIsIjk2MTI0IiwiNjQ4MTAiLCIyNDA5NyIsIjIzNzE3IiwiMjMyMjQiLCIyNDI2MTkiLCIxNjMzMSIsIjgzMjUiLCIyMDAwMzgiLCIxNjkxMyIsIjg2MDc2IiwiMzczODMiLCIxMjM0MDkiLCIxMjAwNiIsIjE5MTI3OCIsIjE2NDg2MyIsIjEyOTMzNSIsIjEyNjk3MyIsIjUyNzU2IiwiMTIyNzk4IiwiOTMwOCIsIjQ2IiwiMjAxODg1IiwiMjEyOTgwIiwiMjEyNjU1Il19XyMkX1NFR0grJCQkYmU2ZjJlMDc3MzM4ZTY3OGViMmRlOThiMmYyNzk2ODU=