Національний музей народної архітектури та побуту України

14 марта 2019 22:19 | Киев
Музей Пирогово - відноситься до категорії: «Музей під відкритим небом», і розташований на околиці міста Київ. Офіційна назва музею Національний музей народної архітектури та побуту України, але в народі прижилася більш проста назва - «Музей Пирогово», пов'язане з назвою села, яке існувало в цій місцевості з сімнадцятого століття.

Музей Пирогово дасть Вам можливість прогулятися тихими вуличками унікального українського села, в якому представлені архітектурні форми і побут усіх куточків України. В добавок пізнавальному відпочинку в Пирогово можна покататися на конях, придбати сувенірипам'ятки. Для закоханих існує можливість провести обряд вінчання в одній з діючих старовинних дерев'яних церков. Протягом всього року в Пирогово проводяться святкування українських свят і обрядів.

Формування експозиції майбутнього музею Пирогово почалося 1969 році, автором ідеї створення музею був Петро Тимофійович Тронько. У процесі формування фондів музею експонати доводилося збирати по всій Україні. Так як в музеї спочатку планувалося створити окремі експозиції, які б передавали особливості архітектури і побуту історичних регіонів України, то виникали складності пов'язані з підбором експонатів характерних конкретному історичному регіону.

Так вдалося знайти і доставити до музею унікальну українську хату 16 століття, єдину на сьогоднішній день в Україні.

Процес створення і наповнення колекції музею розтягнувся на 7 років. Деякі експонати, необхідні для створення експозицій знайти не вдалося і вони були відновлені під керівництвом істориків з усіма деталями. Але основний фонд музею складають збережені до це часу архітектурні споруди створені жителями України багато століть назад.

На момент відкриття музею Пирогово в 1976 році його територія становила 120 га на яких було розміщено більше 150 споруд - пам'яток української архітектури і побуту. Всі вони були згруповані в 5 експозицій: Середня Надніпрянщина, Полтавщина, Слобожанщина, Полісся і Поділля.

Згодом музей Пирогово ріс і розвивався - територія музею досягла 150 га, кількість історичних споруд зросла до 300 експонатів, було сформовано унікальна за своєю величиною колекція етнографічних експонатів - близько 40 000. Сюди входять величезна колекція старовинного одягу; дерев'яна і глиняний посуд; меблі; вироби з дерева, металу, скла; килими та вишивки; музичні інструменти і різноманітна народний живопис. Зросла до 8 і кількість експозицій Середня Надніпрянщина, Південь України, Полтавщина, Слобожанщина, Полісся, Поділля, Карпати, Народна творчість в архітектурі сільського життя 60 - 80 рр.

Музей Пирогово працює з 10:00 до 17:00. Вихідний - середа. О 17.00 закривають для перегляду приміщення будиночків, але по території музею можна гуляти до 18 00.
Источник: http://pirogovo.org.ua

Національний музей народної архітектури та побуту України на карте

Сохранить карту как изображение
14.03.2019 22:19
Музеи ближайших населенных пунктов
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