Компенсація зруйнованого житла

27 июня 2022 15:20 | Каменское, Днепропетровская область
🔰ОТРИМАННЯ КОМПЕНСАЦІЇ ЗА ЗРУЙНОВАНЕ ЖИТЛО ТА ІНШЕ МАЙНО
💰Грошову компенсацію зможуть отримати власники житла, яке перебуває на контрольованих Україною територіях та було зруйноване внаслідок надзвичайної ситуації воєнного характеру, спричиненої збройною агресією російської федерації.
Наразі порядок компенсації за зруйноване нерухоме майно регулюється наступними нормативно-правовими актами:
— постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації» від 20 березня 2022 р. № 326;
— постанова Кабінету Міністрів України «Про збір, обробку та облік інформації про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації» від 26 березня 2022 р. № 380.
✅Як підтвердити факт руйнації?
👉Органи місцевого самоврядування, а у разі їх відсутності — військово-цивільні адміністрації населених пунктів, утворюють комісію з обстеження житла, зруйнованого внаслідок надзвичайної ситуації воєнного характеру, спричиненої збройною агресією російської федерації. Власник зруйнованого майна має звернутись до цих органів із заявою про обстеження.
Протягом 3 робочих днів з дня обстеження житла безоплатно та за наявності в акті обстеження висновку щодо його руйнації (пошкодження) ці органи видають заявнику або його представнику довідку про визнання особи постраждалою внаслідок надзвичайної ситуації.
✅Який розмір компенсації?
👉Розмір грошової компенсації постраждалим визначається за показниками опосередкованої вартості спорудження житла в регіонах України відповідно до місцезнаходження житла, що є чинними на дату затвердження узагальненого списку відповідно (але не більш як 300 тис. гривень за один об’єкт зруйнованого житла).
✅Що потрібно зробити?
1️⃣ переконайтеся, що як власник маєте всі документи, які підтверджують право власності на майно (документи будівництва, правовстановлюючі документи, чеки тощо). У разі втрати треба відновити документи або виготовити дублікати.
2️⃣ зафіксуйте пошкодження майна за допомогою актів знищення/пошкоджень, складених працівниками Державної служби з надзвичайних ситуацій, місцевої влади або військово-цивільних адміністрацій. Сума заподіяної шкоди має бути встановлена на підставі звіту про оцінку майна або отриманого експертного висновку.
3️⃣ якщо зафіксувати пошкодження/знищення тимчасово неможливо, складіть акт опису пошкоджень самостійно, зробіть фото та відео пошкоджень, запишіть свідчення сусідів-очевидців і їхні контактні дані. Також можна зберегти добірку повідомлень про ваш об’єкт у медіа, які підтверджують факт руйнування чи знищення майна.
☝️Важливий момент: вже існує механізм подачі заявки про зруйноване та пошкоджене нерухоме майно через застосунок «Дія». Тож рекомендуємо вже зараз подавати туди заявку. А далі дочекайтесь ухвалення нових законів та відповідно до встановлених ними правил пройдіть процедуру отримання компенсацій.
📝Подати заявку на грошову компенсацію можна протягом всього воєнного стану та 90 днів після його закінчення.
📌На безліч запитань, що потребують правового врегулювання, вам можуть надати відповідь юристи системи безоплатної правової допомоги
Як отримати безоплатну правову допомогу?
 За телефоном: 301 312 008 0 (дзвінки у межах України безкоштовні). Дзвінки з-за кордону за номером: 14 01 363 (440) 83+ (вартість – за тарифами оператора).
 Онлайн у кабінеті клієнта на сайті системи безоплатної правової допомоги, у мобільних застосунках «Безоплатна правова допомога» або «Твоє право» у Телеграм та Вайбер, пройшовши за посиланням: http://linktr.ee/legalaid.gov.ua.
 Звернувшись до Кам'янського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою:
📍м. Кам'янське, вул. Москворецька, 19;
📍м. Вільногірськ, вул. Центральна, 43 (2 поверх);
📍м.Верхньодніпровськ, вул. Яцковського, 25;
📍смт. Кринички, вул. Виконкомівська, 17;
📍смт. Петриківка, просп. Петра Калнишевського, 69.

Автор: Кам'янський МЦ з надання БВПД
27.06.2022 15:20
Последние новости «Недвижимость» города Каменское
Последние новости «Недвижимость» ближайших населенных пунктов
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