Всесвітній день боротьби з туберкульозом : лекція для клієнтів пробації

25 марта 2024 10:55 | Кегичёвка, Харьковская область
Щороку 24 березня відзначають Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Ця дата обрана не випадково, адже в цей день у 1882 році Роберт Кох оголосив про виявлення бактерії, що спричиняє захворювання. Відтоді було відкрито шлях до діагностики та лікування від туберкульозу.
Туберкульоз залишається одним із найбільш смертоносних інфекційних вбивць у світі. За даними ВООЗ щодня близько 4 000 людей втрачають життя від туберкульозу і 28 000 людей хворіють на ТБ.
Тому у Всесвітній день боротьби з туберкульозом увагу світової спільноти привертають до критичних завдань для досягнення глобальних цілей Стратегії боротьби з туберкульозом. Експерти впевнені у тому, що програмний та комплексний підхід до реалізації цієї мети забезпечить виявлення осіб з найвищим ризиком захворювання, тестування на інфекцію та ефективність профілактичних заходів.
25 березня в Красноградському районному секторі пробації №2 проведено захід серед клієнтів, спрямований на поширення інформації про захворювання, шляхи запобігання, ефективні методи лікування.
Туберкульоз – інфекційне захворювання, що спричинено мікобактерією туберкульозу (бацила Коха), передається переважно повітряно-крапельним шляхом від хворої людини до здорової, у більшості випадків вражає легені, але захворювання може виникнути у будь-якому органі, наприклад, нирках, хребті, мозку, лімфатичних вузлах, кишечнику, шкірі, статевих органах тощо.
Перші ознаки туберкульозу: підвищена стомлюваність, слабкість, схуднення, втрата апетиту, субфебрильна температура (37-37,5 оС) пітливість (особливо вночі). В активній стадії з’являються характерні для туберкульозу симптоми: кашель, що не припиняється понад 2 тижні з виділенням мокротиння, яке може бути з домішкою крові; біль у грудній клітині; задишка, брак повітря; лихоманка з ознобом, високою температурою (до 39оС); сильна слабкість; збільшення лімфатичних вузлів.
Діагностика туберкульозу легень ґрунтується на інструментальних (флюорографія; рентгенографія грудної клітки; комп’ютерна та/або магнітно-резонансна томографія грудної клітки; бронхоскопія) і лабораторних методах дослідження (аналіз харкотиння протягом 3 днів поспіль на виявлення мікобактерій туберкульозу; бактеріальний посів мокротиння (або інших біологічних матеріалів) на спеціальні середовища (результат потрібно чекати протягом 2-6 тижнів) з визначенням чутливості збудника до протитуберкульозних препаратів); в якості швидкого і точного методу використовується ПЛР-діагностика туберкульозу. Також використовуються нашкірні проби Манту і Діаскін-тест.
Лікування туберкульозу: прийом протитуберкульозних препаратів. При наявності показань проводиться хірургічне лікування. Велике значення має підтримуюча терапія. Треба пом’ятати – дієвих народних методів лікування туберкульозу не існує!
Профілактика туберкульозу. До первинної профілактика відноситься вакцинація. Перше щеплення (БЦЖ) відповідно до календаря щеплень проводиться на 3-5 день життя в пологовому будинку. Вторинна профілактика туберкульозу включає в себе ранню діагностику захворювання. З цією метою застосовують профілактичні огляди, флюорографію легенів, туберкулінодіагностику.
При перших проявах симптомів туберкульозу треба звернутися до свого сімейного лікаря! Профілактичні огляди слід проходити 1 раз на рік.
Щоб не захворіти на туберкульоз, слід повноцінно харчуватись, вести здоровий спосіб життя, своєчасно проводити щеплення (БЦЖ), постійно провітрювати приміщення (на відкритому повітрі туберкульоз не передається, навіть у закритому приміщенні зменшити вірогідність зараження можна, забезпечивши регулярне провітрювання), систематично проводити вологе прибирання приміщень, користуватись індивідуальним посудом і засобами гігієни, не вживати продуктів харчування зі стихійних ринків, без термічної обробки тощо.
Тож, якщо у Вас є підстави підозрювати туберкульоз у себе, своїх рідних чи знайомих, необхідно обов’язково звернутися до сімейного лікаря або фтизіатра за місцем проживання, які направлять Вас на консультацію в амбулаторно-поліклінічне відділення Черкаського облтубдиспансеру, де прийом ведуть висококваліфіковані фахівці в т.ч. з проблем позалегеневого туберкульозу.
Забезпечення ефективного лікування призводить до припинення подальшої поширеності випадків туберкульозу серед населення.
Автор: Наталія Мосенцова
25.03.2024 10:55
Последние новости «Медицина и здоровье» ближайших населенных пунктов
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