Куди подівся GPS-моніторинг транспорту в Сумах?

17 січня 2015 00:00 | Суми, Сумська область

У Сумах – транспортний колапс, заявляють місцеві активісти. Уже понад півроку між перевізниками та громадськістю міста триває протистояння − за ціну на проїзд. Перевізники оголошували страйки, сумчани у відповідь виходили на Майдан. Активісти вважають, що для початку розмови про підвищення тарифу, перевізники мають почати виконувати умови угоди з містом. Зокрема, ввімкнути GPS-датчики в маршрутках, щоб експерти та громадськість могли слідкувати за дотриманням домовленостей.

Рівно рік тому в Сумах запрацювала мобільна версія GPS-моніторингу громадського транспорту. До цього стежити за маршрутними таксі міста можна було на сайті мерії на комп’ютері. Молоді ж сумські ентузіасти створили і безкоштовний додаток для смартфонів Sumy Bus. Пасажири зраділи – будь-хто, маючи інтернет на мобільному, міг дізнатися, коли саме прибуде потрібний транспорт. Чиновники ж – видихнули с полегшенням, адже тепер могли слідкувати за дотриманням обов’язків перевізників он-лайн.

Проте звикнути до технологій 21-го століття сумчани так і не встигли. Менш ніж за півроку маршрутки з карти моніторингу зникли. В той же час перевізники заговорили про підняття вартості проїзду.

Одвічна проблема – не вистачає грошей

Міський голова Сум Олександр Лисенко в коментарі Радіо свобода пояснив, що відсутність GPS-датчиків в маршрутних таксі є порушенням умов договору з містом. Водночас додав, що розуміє перевізників, у яких через підвищення цін на дизпаливо, просто не вистачає коштів.

«Мотивують тим, що у них на це немає сьогодні фінансової можливості, тому що занижений тариф і не вистачає коштів на те, щоб вони в повній якості виконували свої повноваження», – каже Лисенко.

Також говорить, що не зважаючи на проблеми перевізників, всі порушення фіксують галузеві структури і міська влада вже вживає відповідних заходів.

«Порушення ці фіксуються, і перевізниками. Претензійна робота буде вестися і сьогодні вона вже ведеться, тому що з деякими перевізниками ми подали на розірвання договорів», – розповів сумський міський голова.

Єдине перешкода – неефективна робота керівництва

Колишній керівник управління інфраструктури Сум Ярослав Куц, за якого впровадили GPS-моніторинг, не бачить жодного зв’язку між тарифом та оплатою інтернету для GPS.

«Через те, що не підвищується тариф у маршрутці, тому немає GPS’у?! Щось це схоже мені в цій логіці щодо танцюриста та… 3 гривні чи 5 гривень з однієї маршрутки – це не гроші взагалі. Навіть, якщо це 50 гривень в місяць з однієї машини – це не гроші, давайте реально розуміти», – говорить Ярослав Куц.

Тому вважає, що єдиною перешкодою для осучаснення громадського транспорту є неефективна робота керівництва міста.

«Все дуже просто – вольове рішення керівництва міста і всіх їх буде видно. Швидше за все, перевізники просто, м’яко кажучи, не поважають керівництво міста. Це моя особиста думка, як сумчанина. А як колишній керівник, я говорю про те, що це питання вирішується в три секунди: визивається, ставиться задача і… Принаймні раніше таких проблем не було», – зауважує Ярослав Куц.

Далекий від цих фінансових розбірок молодий пекар Михайло говорить, що з GPS’ом було зручніше. Досі не видалив Sumy Bus, в надії, що таки колись запрацює.

«Крута штука насправді, можна було в будь-якій точці міста дізнатись, де твоя маршрутка в даний момент і швиденько дістатись з однієї точки в іншу», – каже молодий чоловік.

Головне – щоб повернулась совість

GPS-моніторинг громадського транспорту повернеться в Суми лише після того, як міська влада піде на поступки власникам маршруток і підвищить тариф. Так вважає журналіст Олександр Мартинюк. Проте, додає, що навіть це не є гарантією. Бо головне, щоб до перевізників повернулась совість. А це теж під великим сумнівом.

«Я сумніваюсь, тому що є ще один фактор – те, що люди самі моніторять наявність транспорту на маршруті. І перевізникам не вигідно буде її запускати, через те, що відділ логістики буде реагувати на скарги людей», – говорить Олександр.

Чи повернеться GPS-моніторинг в Суми, стане відомо після визначення остаточного тарифу. Зараз перевізники готують нові розрахунки для обґрунтування підвищення цін на проїзд.

Автор: UkrWebMaster@rferl.org (Ольга Коренєва)
17.01.2015 00:00
Останні новини «Транспорт» найближчих населених пунктів
eyJxbyI6ImFyamYiLCJxbmduIjpbIjIyNTc1MiIsIjIxNzc0MCIsIjIxMTY5IiwiMjEzNDk3IiwiMjM4ODY5IiwiMjI1MzY2IiwiNTcyNCIsIjIyNjAzNyIsIjY4OTU5IiwiMjIwMTIyIiwiNDg5OTEiLCIyMjAxNzUiLCIxMjYzMDEiLCIxMjUxNjEiLCIxMDYyNTAiLCIyMDg4NDciLCIxODA0ODciLCIxODUxNTgiLCIxODI0MDYiLCI3MDUwMSIsIjE0MTQiLCIyMjMzNTEiLCIxMjMxMDciLCI4ODkyNiIsIjIxMDYxMSIsIjE4MDU2MyIsIjY3ODk4IiwiMTE3MjUzIiwiMTE5ODIyIl19XyMkX1NFR0grJCQkYjQ5Y2Y0MDg2OTdhYjVkMDZlMmJjMzUzZmE2YjBlMzU=