Зінов'єв Митрофан Іванович

(15.01.1850 - 1919) | Терни, Сумська область
Зінов'єв Митрофан Іванович
(15.01.1850 - 1919) Художник, фотограф. Ілюстрував твори Т. Шевченка, М. Гоголя.

Фото-художник

19 листопада 2014 05:57 | Терни, Сумська область

Народився 15.01.1850,- Воронеж. Помер -1919 р., у Глинську на Сумщині.

Художник. ( На фото, його картина -"Хутір на Сулі") Народився в сім"ї губернського секретаря. Батько його рано помер, і матері, в дівоцтві LEGRAN, уроженці Франції, довелось самій виховувати трьох синів. Після закінчення гімназії поїхав до Москви, а потім у Петербург, працював художником-фотографом в ателье Бергамоса. Бергамос звернув увагу на його здібності та порекомендував вступити навчатися в Академію художеств. В 1871 Зінов"єв став студентом. За роки навчання нагороджений чотирма срібними медалями: . Будучи студентом, він пише одну із кращих своїх робіт - "Пильщик", котра, довгі роки сприймалась за роботу І. М Крамського. Нині вона зберігається в Державному Російському Музеї в Санкт-Петербурзі. Під час навчання він часто виїжджав на Волгу писати етюди, в Україну,- в село Глинськ (нині Сумська область).
( на фото ,-картина " На Волзі").
Тут він зустрів свою майбутню дружину. Проживаючи в Петербурзі, вони щорічно бували в Глинську, де у них був будинок. Під час подорожей він робив багато знімків, на основі яких потім взимку малював картини . Писав пейзажі та сцени із селянського життя. У 1870 – 1880 рр.. селянська тема була головною в його творчості. Друкував свої малюнки в журналах «Пчела», «Нива», «Ласточка», був співробітником «Живописного обозрения». У 1880-х проілюстрував твори М. В. Гоголя «Сорочинська ярмарка», «Вечір напередодні Івана Купала; Г. Данилевского «Святкова легенда»; Т. Шевченко «Гайдамаки»; О. І. Островского «Гроза». Після закінчення Академії художеств був направлений на роботу в Золотоношу. Але княгиня М. . Щербатова, котрій належав маєток в с. Терни, що недалеко від Сум, запрошує його учителем малювання для своїх дітей. Внаслідок вона допомогае йому отримати місце в Сумському кадетському корпусі, де він викладав малювання з 1897 по 1912. рік.
Його фотографії з маєтку Щербатових, у Тернах зберігаються нині, у приватних колекціях і дають змогу бачити, втрачений нині, княжий палац. Нині, декілька картин М. І. Зінов"єва зберігаються в Державній Третьяковській Галереї, Державному Російському музеї, музеях міст. Харкова та Сум; в приватних коллекціях. В 1912 р. Митрофан Іванович назовсім переїхав у Глинськ, де і помер. Похований у саду біля свого будинку.




19.11.2014 05:57
Художники найближчих населених пунктів
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