Храм Воскресіння Христового

17 квітня 2016 09:22 | Вінниця, Вінницька область
Церква на честь Воскресіння Христового була побудована на православному кладовищі м. Вінниці в 1910 році. Автором проекту був міський архітектор Артинов.
Для будівництва церкви в 1907 році була створена комісія, в яку крім архітектора Артинова входили церковний староста Преображенського собору Шабанов, а також священик реального училища протоієрей Шипович, священик Преображенського собору протоієрей Акатков і протоієрей Яворський.
Будівля Воскресенської церкви складається з вівтаря, центральній частині та притвору. Стіни і фундамент виконані з граніту, взятого з міської каменоломні. Над притвором була побудована цегляна дзвіниця, а в підвальній частині передбачені приміщення для трун небіжчиків, померлих взимку, тобто коли поховання в склепах неможливо. Вінницькі старожили, напевно, пам'ятають, що на цьому православному кладовищі поховання відбувалося в склепах.
У роки радянської влади храм Воскресіння Христова не закривався. Каплиця на цвинтарі була непомітною для зовнішнього світу: з вулиці її закривали великі надгробні пам'ятники і склепи. Коли в 70-х роках кладовище ліквідували, церква залишилася однією з трьох діючих у Вінниці церков.
У 1983 році настоятелем храму Воскресіння Христового був призначений протоієрей Василій Рішко. У той час, на початку 80-х, храм мав убогий вигляд: замість розпису - побілені стіни, кіоти - старі, церковне начиння - старі. З призначенням о. Василя почалася реставрація церкви. Була зроблена нова покрівля, старовинний іконостас був відновлений в первозданному вигляді, кіоти замінені новими. Тоді ж в приміщення храму провели центральне опалення. Розписи в храмі були виконані в 1989 році вінницькими художниками - батьком і сином Назаренко.
На початку 90-х реставрація храму Воскресіння Христового була продовжена, в той же час була упорядкована прилегла територія.У 1996 році біля храму відбулося чудо - 26 вересня, напередодні свята Воздвиження Животворящого Хреста Господнього, старе дерево, яке росло біля храму, спиляли, на зрізі стовбура був виявлений православний хрест. Згодом над Хрестом звели каплицю.
На рубежі ХХ і XXI століть почалася зовнішня реставрація храму Воскресіння Христового. Над входом був прибудований навіс для здійснення богослужінь на вулиці, два куполи були замінені на позолочені. Біля храму побудований колодязь, а поруч зводиться каплиця.На честь 2000-річчя Різдва Христового поруч з храмом було встановлено Хрест. Тепер від цього Хреста біля храму Воскресіння Христового починаються численні Хресні ходи.

Храм Воскресіння Христового на карті

Зберегти мапу як зображення
17.04.2016 09:22
Церкви, собори найближчих населених пунктів
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