Водонапірна башта

13 березня 2016 10:45 | Житомир, Житомирська область
Водонапірна башта побудована в стилі модернізованої готики - один з символів старого Житомира. Колись це була водонапірна башта. Побудована в 1989 р. за проектом арх. До. Енша. Після введення в експлуатацію нового комплексу "водоканалу", необхідність у використовуванні окремих водонапірних башт відпала. Тепер це пам'ятник архітектури місцевого значення. Розташована за адресою: вул. Пушкінська, 24.

З моменту побудови в місті нового водоканал на Корбутовці, ця башта перестала виконувати роль головного водопостачальника Житомира. Тепер тут один з пунктів міськводоканалу. За радянських діб тут функціонували всі три поверхи. На перших двох розміщувалася адміністрація водоканалу, на третьому стояв величезний бак, в який закачували воду і подавали її в квартири городян. Колись з тильної сторони башти знаходилася міська пожежна частина. Зараз на її місці знаходиться кафе, яке було відкрите там ще з 1984 року, але спершу кафетерій не виправдав себе і був тимчасово закритий. З часом кафе на цьому місці знову почало функціонувати.

Башта була зведена на одній з найвищих точок міста на Петровській горі (на той час так називалася місцевість, на якій розташована башта) і довгий час була висотною домінантою центру міста. Зараз, правда, її оточили сучасні дев’ятиповерхівки. Вона чудово збереглася і є однією із складових атрибутів візитки міста. Побудована і прийнята в експлуатацію башта в листопаді 1898 р. в комплексі першого централізованого водопроводу міста. Водозабір здійснювався з річки Тетерів, Для цього в передмісті Корбутівка на лівому березі річки були влаштовані парова насосна станція і верхній запасний резервуар місткістю 60 тис. відер з відстійною частиною. Насосна станція подавала воду у водонапірну башту і далі в міську розгалужувальну мережу загальною довжиною всього 2,3 км. За більш ніж віковий період довжина водопровідної мережі Житомира зросла до 520 км, а водоподача – більше 100 тис. кубометрів за добу.
У 2008 році цим спорудам виповнилося 110 років. Роботами по будівництву башти керували Житомирські інженери-архітектори Мечислав Адамович Лібровіч (1895-1898) – він же став першим керівників міського водопроводу, і Арнольд Карлович Енш (1866-1920), що був у той час міським архітектором. На жаль поки не встановлено, хто ж був автором проекту башти: Лібровіч, Енш або вони обидва. В архітектурних елементах башти, проте, чітко простежується стиль як одного, так і іншого. Примітно, що підрядчики, що спорудили башту і міський водопровід – інженери П. Држевецкий і Ежіоранській дали гарантію Міській Управі на міцність башти на 5 років. З тих пір вже минуло 110 років.

У плані башта є витягнутим восьмикутником. Це цегляна споруда заввишки 22 м. На вершині башти на висоті близько 20 м в надбудові, посиленій характерними кутовими контрфорсами, були встановлено два водяні баки, кожний місткістю близько 100 кубометрів. Вінчає башту купольний дах, на вершині якій передбачено приміщення для пожежного спостерігача.

Загальна висота башти – 31 м. Башта була влаштована поряд з іншим примітним архітектурним об'єктом – театром. У той час і сама площа називалася Театральною. В цій башті архітекторам вдалося дивно гармонійно об'єднати виробниче призначення споруди з вдалим поєднанням так званого цегляного стилю, декорованого по фасадах оригінальними кованими елементами. Особливістю будови є і те, що ще в період будівництва башта на декілька сантиметрів відхилилася від вертикальної осі. Але досягнувши свого упору у відхиленні, башта залишилася стояти і так вже триває більше століття.

У 1996 р. ця споруда узята на облік як пам'ятник архітектури місцевого значення, хоча воно цілком може претендувати на загальнодержавний статус. В даний час башта не використовується за призначенням. В 80-е роки ХХ ст. вона була реконструйовано під кафе. Також в місті на березі ріки Тетерів збереглася будівля парової водокачки першого централізованого водопроводу. Вона також вже не використовується за призначенням. Зараз в ній знаходиться підрозділ Міськради.
Джерело: https://vk.com/zt4ever

Водонапірна башта на карті

Зберегти мапу як зображення
13.03.2016 10:45
Пам'ятники архітектури міста Житомир
eyJxbyI6InFiZmciLCJxbmduIjp7IjEiOiIyNDMyIiwiMiI6IjI0MDIiLCIzIjoiMjM4NiIsIjQiOiIyNDA1IiwiNSI6IjIzODUiLCI2IjoiMjQ0NiIsIjciOiIyMzc3IiwiOCI6IjIzOTQiLCI5IjoiMjQwNyIsIjEwIjoiMjM5NyIsIjExIjoiMjQzNSIsIjEyIjoiMjM3OCIsIjEzIjoiMjM5OSIsIjE0IjoiMjM3MiIsIjE1IjoiMjM4OCIsIjE2IjoiMjM3NCIsIjE3IjoiMjM3MyIsIjE4IjoiMjQ0MiIsIjE5IjoiMjM3NiIsIjIwIjoiMjQzNCIsIjIxIjoiMjQ1MiIsIjIyIjoiMjQ0MCIsIjIzIjoiMjQzMSJ9fV8jJF9TRUdIKyQkJDc4YTU5YzFiZGQzMTJhYzBhMDM5NTIxMzc1YTI1YThh
більше ▼
Пам'ятники архітектури найближчих населених пунктів
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
більше ▼