Хмельницький обласний краєзнавчий музей

10 липня 2016 13:48 | Хмельницький, Хмельницька область

У 1929 році в Проскурові (нині – Хмельницький) була організована перша установа музейного типу – музей санітарної культури, від якої в 1933 році відокремився як самостійна юридична особа краєзнавчий музей. Статус обласного музей набув у 1941 році, коли Проскурів став адміністративним центром Кам’янець-Подільської області. У 1954 році Проскурів був перейменований на Хмельницький, а музей отримав назву Хмельницький обласний краєзнавчий музей. Декілька разів змінював своє місцезнаходження, з 1986 року розташований по вул. Подільській, 12.

На сьогодні Хмельницький обласний краєзнавчий музей складається з п’яти відділів, а саме: фондів, природи, історії, науково-методичного та науково-масової роботи.

Для відвідувачів відкриті стаціонарні виставки:

  • виставка “Природа рідного краю” розповідає про геологічне минуле, географічне розташування, корисні копалини, ґрунти, флору і фауну Хмельниччини, водні ресурси, у т. ч. мінеральні джерела. В експозиції також представлені палеонтологічні знахідки, зразки корисних копалин, опудала звірів і птахів, колекції безхребетних тварин тощо.
  • на виставці “Із скарбниці матінки-природи” представлені експонати, зібрані в різних природних зонах земної кулі. Тут колекції тропічних метеликів, жуків, мешканців теплих морів, комах-шкідників та водяних комах, дереворуйнівних грибів, мисливських птахів, коштовного каміння тощо. Окремою діорамою відображено унікальне природне утворення Хмельниччини – подільські Товтри з його мешканцями.
  • виставка “У звичаях й традиціях народу ти душу свого краю пізнавай!” експонує куточок подільської хати, відтворений за традиціями того часу: мисником, скринею та піччю. В експозиції також представлені колекції одягу, предметів вжитку та знарядь праці, багато інших цікавих експонатів.
  • виставка “Проскурів – романтика старовини” відтворює інтер’єри помешкань різних верств населення Проскурова (нині – Хмельницького) у ХІХ – на поч. ХХ ст. Експозиція насичена предметами побуту – меблями, посудом, витворами мистецтв, світлинами мешканців та видів міста.
  • на виставці “У полум’ї Великої війни” представлена значна кількість зразків вогнепальної та холодної зброї, фотодокументи, медичні інструменти та обладнання, багато інших речей, пов’язаних з подіями 1941-1944 років на території нашої області. Відвідувачі мають змогу побачити зброю виробництва колишнього СРСР, Бельгії, Німеччини, Польщі та Чехословаччини. До експозиції включено капсули з меморіальною землею з місць бойової слави з усіх куточків області та альбоми з пам’ятними фотографіями, які були подаровані музею членами ветеранських організацій як символи естафети пам’яті “Слава визволителям України”.

Фондова колекція музею нараховує близько 65 тисяч експонатів. Археологічна колекція складає 6,7 тисяч предметів, серед яких – унікальні ювелірні вироби Болохівської землі ХІІ-ХІІІ ст. Великі та цікаві колекції нумізматики та боністики, старовинної зброї, етнографії, подільської кераміки та фарфору, ікони, документів та фотографій з історії краю. Виокремлюється колекція зброї ХІХ – ХХ ст., яка вважається однією з найкращих в Україні. Цікавими є фонди природи краю, які зберігають предмети кінця ХІХ – початку ХХ ст.

Джерело: http://okm.km.ua/

Хмельницький обласний краєзнавчий музей на карті

Зберегти мапу як зображення
10.07.2016 13:48
Музеї міста Хмельницький
Музеї найближчих населених пунктів
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
більше ▼