Музей "Підпільно-партизанський рух на Миколаївщині в роки Великої Вітчизняної війни. 1941-1944 рр."

29 липня 2012 11:20 | Миколаїв, Миколаївська область

29 квітня 1975 році, в дні святкування 30 – річчя Перемоги, в будинку по вулиці Лягіна, 5 відкрився музей «Підпільно-партизанського руху на Миколаївщині в роки Великої Вітчизняної війни. 1941-1944 рр.». Експозиція музею розміщена в одній залі. Її експонати розповідають про мужність та героїзм мешканців міста та області в роки Великої Вітчизняної війни, про найбільш яскраві сторінки підпільної та партизанської боротьби в краї.

Музей постійно розширює коло своїх наукових досліджень, вивчає документи раніше закритих архівних фондів. Окремими напрямками роботи музею є створення виставок дитячої творчості, формування виставкових миротворчих програм.

На І Всеукраїнському фестивалі музеїв імені Д.Яворницького музей завоював диплом лауреата за участь у фестивалі, подав кращий матеріал, а також два дипломи переможця в конкурсах музейних міні – експозицій і музейних фільмів.

Про початок Другої світової війни, напад Гітлерівської Німеччини на СРСР і оборону Миколаївської області розповідає перший розділ експозиції. Карта-схема плану «Барбаросса», затвердженого Гітлером у грудні 1940 року, знайомить з планом миттєвого захоплення території Радянського Союзу і початком воєнних дій проти СРСР. Об'ємна фоторепродукція зафіксувала німецький літак «Хейнкель-111» над територією Чорноморського суднобудівного заводу в серпні 1941 року. Призовні повістки з військкомату, військові квитки, поштові листівки з фронту, сповіщення про поранення, військове спорядження і зброя, карта оборони області доповнюють свідчення про мужність і героїзм наших земляків в боях на кордоні, розказують про формування в Миколаєві з перших місяців війни народних ополченських дивізій, показують стійкість і мужність воїнів 18-ї і 9-ї армій Південного фронту під командуванням генералів А.К. Смирнова і Я.Т. Черевиченка, які тримали оборону Миколаєва до 17 серпня 1941 року.

Жорстокий окупаційний режим, злочини фашистів на території області відображаються в колекції указів, оголошень, розпоряджень, газет німецької окупаційної влади і місцевих органів самоуправління за 1941-1944 роки, трофейних німецьких фотографій, документів і речей миколаївців - полонених фашистських концтаборів Освенцим, Майданек, Бухенвальд, Штукенброк, Равенсбрюк; представлені робочі картки, листи і фотографій з німецького полону жителів області – «остарбайтерів», опитні листи репатріантів, матеріали про знищення єврейського населення в області.

Особливий інтерес у відвідувачів викликає діорама «Концтабір для радянських військовополонених в Миколаєві «Шталаг-364». 1941-1944 рр.» (художник З. Гандзюк).

Поряд з діорамою виставляються масивні, оббиті залізом двері однієї з камер концтабору, де гітлерівці катували ув'язнених. У вітрині - план табору на Темводі, який виготовив колишній військовополонений – А.П. Акопян. На подіумі – саморобне взуття військовополонених з дерев'яних колодок і автомобільних шин.

Основна частина експозиції розкриває антифашистський рух в області. В роки гітлерівської окупації на території області діяло 110 підпільних груп і організацій і 2 партизанських загони.

Особливе місце в ній відведено матеріалам про діяльність диверсійно-розвідувальної групи під керівництвом Героя Радянського Союзу В.А. Лягіна (Корнєва). Трофейні німецькі фотографії зафіксували диверсії групи В. А. Лягіна на німецькому військовому аеродромі в березні 1942 року і в морському порту в листопаді 1942 року. Живий образ В. Лягіна відвідувачі мають нагоду побачити в унікальних кадрах довоєнної кінохроніки, які демонструються під час екскурсії.

Уявлення про діяльність підпільної організації «Миколаївський центр», яка об'єднувала більше 20 підпільних груп і організацій області, дають фотографії, документи, нагороди і особисті речі учасників Миколаївського підпілля, які своїм подвигом вписали героїчні сторінки в історію антифашистського руху в області.

В музеї зберігаються фіктивні медичні довідки, пропуски, паспорти, копії німецької преси, виготовлені підпільниками для врятування молоді від вивозу до Німеччини і організації втеч військовополонених з концтабору.

Про велику агітаційну роботу, яка проводилася підпільною організацією «Центр» серед населення окупованого Миколаєва в 1943 – 1944 роках, можна мати уявлення розглянувши переносне друкарське устаткування, друкарські машинки, на яких друкувалися листівки і звернення до населення, довоєнні радіоприймачі, за допомогою яких підпільники одержували інформацію про події на фронті.

Яскравою сторінкою в історії підпільно-партизанського руху на Миколаївщині була діяльність молодіжної підпільної організації «Партизанська іскра» села Кримки Первомайського району. Дитячі фотографії, табелі успішності, атестати зрілості, зошити, особисті щоденники, одяг і інші речі дають уявлення про шкільне життя і захоплення юних підпільників. Присяга і статут організації, листівки, звернення до населення, кулеметна стрічка ілюструють діяльність «Партизанської іскри». Про високу оцінку подвигу молоді в с. Кримки свідчать високі посмертні нагороди і звання Героя Радянського Союзу керівників підпільної організації В. С. Моргуненка, П. К. Гречаного, Д. Г. Дьяченка.

В центрі залу експонується унікальна колекція стрілецької зброї періоду Другої світової війни, яка є основою виставкової експозиції «Зброя Перемоги». Матеріали виставки показують розвиток вітчизняної стрілецької зброї в довоєнні і воєнні роки, освітлюють подвиг солдата на шляху до Перемоги.

Окрему частину музейного зібрання складає колекція військових плакатів і кіноколекція воєнної хроніки з історії краю і спогади ветеранів війни.

Особливе місце в музеї посідає виставка «Гриф «таємно» знято». На ній представлені матеріали про незаконні політичні репресії в краї перед, під час війни і в післявоєнний період. Це фотографії, документи про арешти і обшуки, листи і записки рідним з місць заслання і ув’язнення, сповіщення про реабілітацію незаконно репресованих командирів Сиваської дивізії, яка була дислокована на території області в передвоєнні роки, а також учасників підпільно-партизанського руху, радянських військовополонених, репатрійованих остарбайтерів, в’язнів фашистських концтаборів.

Сьогодні музей пропонує:

  • оглядові і тематичні екскурсії по експозиціях і виставках;
  • музейні вечори, присвячені подіям Великої Вітчизняної війни на Миколаївщині;
  • відеопокази з історії Великої Вітчизняної війни і краю;
  • зустрічі з ветеранами Великої Вітчизняної війни;
  • програму героїко-патріотичного виховання «Велика Вітчизняна війна – мовою кінохроніки» для загальноосвітніх шкіл міста;
  • цикл музейних уроків історичної пам'яті за матеріалами про масові репресії на Миколаївщині в 1930-1950 рр.

Адреса: вул. Лягіна, 5

Тел.:984653 2150-8

Графік роботи: 9.00 до 16.00; вихідний: неділя

Джерело: http://laginlib.org.ua

Музей "Підпільно-партизанський рух на Миколаївщині в роки Великої Вітчизняної війни. 1941-1944 рр." на карті

Зберегти мапу як зображення
29.07.2012 11:20
Музеї найближчих населених пунктів
eyJxbyI6InFiZmciLCJxbmduIjpbIjE1NTUiLCIxNTc0IiwiMTU3MiIsIjIxODciLCIxMDgyIiwiMTAyNyIsIjEzODAiLCIxMjUxIiwiODg1IiwiODQ3IiwiODQ5IiwiODYyIiwiODMwIiwiODAzIiwiMjU4OSIsIjExMzkiLCIxMTU1IiwiMTA5NyIsIjExNzkiLCIxMTI3IiwiMTIzNSIsIjEyMTkiLCIxMzA5IiwiNjU1IiwiNzA1IiwiNjg4IiwiNjUwIiwiNzE3IiwiNzE0IiwiNzExIiwiNjQ1IiwiMjY1OCIsIjU0NiIsIjU0MiIsIjg5NyIsIjE3NyIsIjg5OCIsIjI1MjQiLCIyNDYzIiwiMzc4IiwiMTc2NiIsIjIwNzQiLCIyNjkyIiwiMjEzMCIsIjIyMTkiLCIyMzQ2IiwiMjA3NiIsIjI4NDgiLCIyMDcxIiwiMjA3MiIsIjk1NyIsIjE3ODkiLCIyNDA4IiwiMjQyOCIsIjI1NzgiLCIyNTYxIiwiMTg3OSIsIjIxNzciLCIyMDYzIiwiMjAzNyIsIjM0NiIsIjM0OSIsIjUxNyIsIjUxOCIsIjI0NTgiLCIyNDE2IiwiMTM2MiIsIjEzNjEiLCIxNzAzIiwiMTYyNCIsIjE3MzAiLCIxNzE0IiwiMTk3MSIsIjEyOTIiLCIxMzQ3IiwiMjEyMCIsIjIxMjIiLCIyMTIzIiwiNDQ2IiwiNDIzIiwiNDE5IiwiMzk1IiwiNDIyIiwiMjEwMCIsIjIxMzUiLCIyMTM0IiwiMjA4MiIsIjIxMDEiLCIxOTE3IiwiMjEzMiIsIjE3NjQiLCI5MDUiLCIyMTMxIiwiMjE0MiIsIjIxNDMiLCIyMTQwIiwiNjQ4IiwiMjU1MyIsIjIyMDYiLCI5MzIiLCIxNzU1Il19XyMkX1NFR0grJCQkNjRmYTgxNWE4ZmZiMmQ3NGNmNjE1N2VkNTQxYmMxOGY=
більше ▼