Миколаївський обласний художній музей імені В.В. Верещагіна

27 липня 2012 15:20 | Миколаїв, Миколаївська область

Миколаївський обласний художній музей імені В.В. Верещагіна був заснований у 1914 році як пам’ятник відомому російському художнику-баталісту. Його засновниками були члени місцевого товариства любителів образотворчих мистецтв. Велику допомогу товариству у цій справі надав І.Ю. Рєпін, який високо цінував творчість В.В. Верещагіна і вважав увіковічення пам’яті художника обов’язком і справою честі всіх співвітчизників і сучасників.

Після Жовтневої соціалістичної революції зібрання поповнювалось творами із націоналізованих приватних колекцій, картинами Р.Г. Судковського, переданими у 1924 році з Очакова братом художника, творами радянських майстрів, які надійшли із Всеукраїнського комітету у справах мистецтв. Напередодні Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр. зібрання налічувало майже тисячу творів. Але в роки тимчасової фашистської окупації музей був по-варварськи пограбований.

Відновлення розпочалося відразу після вигнання фашистів із міста. У 1945 році музей відновив свою роботу в невеликій старовинній садибі. Були знайдені деякі твори В.В.Верещагіна, його особисті речі, роботи І.К. Айвазовського, Р.Г. Судковського, М.М. Антокольського та інших художників. Велику допомогу у формуванні післявоєнної колекції надали Київський музей російського мистецтва, Київський музей західного та східного мистецтва (нині – Музей мистецтв ім. Богдана і Віри Ханенків), Одеський художній музей. Протягом 1970-1980 рр. зібрання музею регулярно поповнювалося за рахунок надходжень із дирекції художніх виставок Міністерства культури СРСР, УРСР, Спілки художників СРСР, УРСР та інших організацій, а також із приватних колекцій.

У 1986 році музей відсвяткував новосілля в новому просторому будинку по вул. Велика Морська, 47.

У 2002 році був відмічений золотою медаллю Російської Академії мистецтв і Добродійного фонду збереження спадку В.В. Верещагіна за реставрацію творів художника, збереження і популяризацію творчості майстра.

Колекція музею представлена творами іконопису XVII-XІX століть і роботами українських портретистів XVIII століття, полотнами українських і російських майстрів XVIII - першої половини XIX століть, мистецтвом західноєвропейських художників XVII - початку XX століть, роботами кінця XIX - початку XX століття в стилі реалізму та модернізму, творами художників-академістів.

Адреса: вул. Велика Морська, 47

Тел.: 76 32 73 (2150) 83+

Сайт: http://www.vereschagin.com.ua

Миколаївський обласний художній музей імені В.В. Верещагіна на карті

Зберегти мапу як зображення
27.07.2012 15:20
Музеї найближчих населених пунктів
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