Літературно-меморіальний музей-заповідник М. М. Коцюбинського

18 серпня 2012 12:59 | Чернігів, Чернігівська область
Коцюбинський Михайло МихайловичКоцюбинський Михайло Михайлович - український письменник, громадський діяч, класик української літератури

Чернігівський літературно-меморіальний музей-заповідник видатного українського письменника Михайла Коцюбинського був утворений в 1934 році. Засновником музею був молодший брат письменника Хома Коцюбинський.

Під час Другої світової війни експонати музею були евакуйовані в тил країни, в м. Уфу. Після визволення Чернігова музей відновив роботу. Після смерті першого директора музею більше двадцяти років музей очолювала молодша дочка письменника Ірина Коцюбинська.

В даний час музей складається з сучасної літературної експозиції, меморіального будинку письменника і саду - зеленої експозиції.

Головна частина музею - меморіальна квартира Михайла Коцюбинського. У цьому будинку письменник оселився зі своєю родиною в 1898 році і прожив тут 15 останніх років життя.

Чернігівський період був найбільш плідним у творчому житті Коцюбинського. Кращі твори автора «Інтермеццо», «Цвіт яблуні», «Дорогою ціною», «Хвала життю», «Фата Моргана», «Тіні забутих предків», що принесли йому світову славу, були написані в цей період.

У 1958 році три кімнати в меморіальній експозиції: спальня, їдальня і вітальня з частиною робочого кабінету письменника були відкриті для відвідувачів. Велика кількість речей, які оточували Михайла Коцюбинського за життя, було ретельно збережено. Серед них: рукописи автора, фото, журнали, книги Коцюбинського і про нього, сімейні реліквії, особисті речі письменника, що розповідають про його інтереси і смаки.

В останні роки життя письменника вітальня також була його робочим кабінетом. Стіл з письмовим приладдям, бібліотека й меблі допомагають відвідувачам уявити, як працював автор. У відвідувачів виникає враження, ніби господар цієї кімнати щойно залишив перо й чорнильницю, щоб прогулятися в садку.

У двох книжкових шафах можна побачити бібліотеку письменника, що налічує понад 1500 книг. Серед них цікаві видання його творів, книги з автографами Максима Горького, В. Короленка, І. Франка, Панаса Мирного, нариси про життя і творчість М. Коцюбинського.

Михайло Коцюбинський був знавцем і цінителем народного мистецтва. В експозиції його колишньої їдальні знаходяться вироби народних майстрів, зібрані письменником.

У 1983 році меморіальна експозиція була розширена. До неї додалися ще дві кімнати і кухня. У кімнаті дочок письменника і його матері можна бачити деякі цікаві сувеніри, які Коцюбинський привозив дітям зі своїх поїздок. У кухні багато речей домашнього вжитку, типологічної для кінця ХІХ - поч. ХХ століть.

Після меморіального будинку ви можете помилуватися прекрасним садом, де великий любитель природи часто працював і відпочивав. Сад збережений в такому вигляді, який мав за життя письменника. Гордістю зеленої експозиції є дерева, вирощені Михайлом Коцюбинським, особливо ялина, яку він посадив у 1898 році. На клумбах - улюблені квіти письменника: мальви, маки, троянди та ін. Михайло Михайлович любив відпочивати в альтанці з кущів бузку, зробленої для нього дружиною Вірою Устимівна. Безліч чудових квітів росте в саду з ранньої весни до пізньої осені. Є також екзотична рослина агава, якою письменник захоплювався в Італії, а тепер вона прикрашає сад в пам'ять про нього.

Літературна експозиція музею була відкрита у вересні 1983 року в спеціально побудованому приміщенні. Керівником художнього оформлення був один з кращих музейних художників України лауреат премії ім. Т.Г. Шевченка Анатолій Гайдамака. У центрі будівлі - унікальна вирізьблена з дерева композиція за мотивами творів Михайла Коцюбинського. Її автор - символічного «Дерева життя» В. Задорожний. Літературна експозиція займає другий і третій поверхи будівлі. Вона оповідає про головні етапи біографії письменника і його творчої праці. У вітринах - документи, фото, особисті речі, видання творів автора і книги, які він читав. В експозиції показана творча лабораторія М. Коцюбинського - початкові варіанти рукописів, коректури творів, зроблені автором, демонструють творчий процес праці письменника.

Літературна експозиція музею також містить видання книг Коцюбинського російською, шведською, чеською, польською, китайською, угорською, німецькою, англійською, французькою та ін. мовами, здійснені за життя автора і після його смерті.

Музей добре відомий як культурний центр завдяки літературно-музичним вечорам, концертам класичної та народної музики, презентаціями книг і журналів. Літературні, філософські, національні товариства використовують зали музею для своїх зібрань. Наукові конференції, зустрічі з письменниками, режисерами та акторами, літературні суботи, виставки привертають велику кількість зацікавлених відвідувачів.

Експозиція і фонди музею постійно поповнюються рідкісними документами, фото, книгами, малюнками та матеріалами, подарованими вітчизняними та зарубіжними науковими закладами та приватними колекціонерами. Відвідувачі музею можуть переглянути фільми за творами М.Коцюбинського. Науковий склад музею наполегливо працює над поліпшенням експозицій, виступає з популярними лекціями, робить все можливе, щоб дбайливо зберегти все, що оточувало автора за життя. Музей також володіє літературною спадщиною українських та зарубіжних письменників, пов'язаних з Чернігівщиною.

Адреса: вул. Коцюбинського, 3

Тел. 95-40-4 (22640) (факс), 4-10-03, 4-43-26, 4-13-45.

E-mail: au.ten.nepo@cokzum

Джерело: http://kotsubinsky.org

Літературно-меморіальний музей-заповідник М. М. Коцюбинського на карті

Зберегти мапу як зображення
18.08.2012 12:59
Музеї найближчих населених пунктів
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
більше ▼