Долинський краєзнавчий музей

27 листопада 2014 09:46 | Долина, Івано-Франківська область

Краєзнавчий музей “Бойківщина” – один з наймолодших краєзнавчих музеїв Прикарпатського краю; зібрання матеріалів і предметів з етнографії та культури Бойківщини, значний культурно-освітній осередок міста.
Музей у Долині є першим державним музеєм, що присвячений самобутньому культурному надбанню Бойківського краю.

Краєзнавчий музей у Долині заснований згідно з рішенням місцевої ради народних депутатів від 23 грудня 1997 року. На початку своєї діяльності музей був задуманий і значився у назві як «Історико-художній музей». Робота над створенням музею розпочалася з найголовнішого — пошуку, збирання та опрацювання матеріалів для майбутньої експозиції. Однак, відсутність відповідного приміщення не дозволяла створити постійно діючу експозицію.
Нова сторінка діяльності музею в Долині розпочалась від вересня 2003 року, коли завдяки всесвітньо відомій благодійній фундації Тетяни та Омеляна Антоновичів (США) музей одержав новозбудоване приміщення із загальною площею понад 1000 м².

Урочисте відкриття краєзнавчого музею в Долині відбулося 5 вересня 2003 року й було приурочене І-му Всесвітньому бойківському фестивалю на Прикарпатті. Відтоді заклад є значним науково-просвітницьким осередком міста та області.

У залах Долинського краєзнавчого музею Тетяни і Омеляна Антоновичів «Бойківщина» розміщено 4 відділи:

  • історичний;
  • природничий;
  • етнографічний;
  • меморіальний — присвячений родині Антоновичів.

Серед матеріалів експозиції — цікаві археологічні знахідки, знаряддя праці та побуту минулих часів, бойківський одяг і вишивка. У музеї є документи, що висвітлюють різні події з історії краю, стародруки, видані в Україні, твори образотворчого українського і народного мистецтва, а також твори сакрального мистецтва.

Безперечними «родзинками» музею є реконструкція бойківської хати — типової бойківської оселі; писанки, вишиті кольоровими нитками; колекція ляльок та сакральні пам’ятки XVI—XVIII століть.
Теми екскурсій по музею: «Оглядова»; «Сім’я Антоновичів»; «Історія міста Долини»; «Видатні люди Бойківщини»; «Кам’яне диво Бойківщини»; «Доктор Володимир Горбів»; «Митці Долинщини»; «З історії Просвіти Долинщини»; «Природні ресурси Прикарпаття»; «Флора і фауна Карпат» тощо.

Адреса: м. Долина, вул. Чорновола 2
Телефон: 2-79-00
Сайт: http://museum.dolyna.info/

Працює щодня без вихідних з 9.00 до 17.00 (у п’ятницю – до 16.00)

Джерело: http://rada.dolyna.info/

Долинський краєзнавчий музей на карті

Зберегти мапу як зображення
27.11.2014 09:46
Музеї найближчих населених пунктів
eyJxbyI6InFiZmciLCJxbmduIjpbIjIxNDIiLCIyMTQzIiwiMjE0MCIsIjIxMzIiLCIyMTAwIiwiMjEzNSIsIjIxMzQiLCIyMDgyIiwiMjEwMSIsIjI1NTMiLCIyMTIwIiwiMjEyMiIsIjIxMjMiLCIyMjA2IiwiOTMyIiwiMTI5MiIsIjEzNDciLCI5MDUiLCI2NDgiLCIxNzU1IiwiMjU3OCIsIjI1NjEiLCIxOTE3IiwiMjUyNCIsIjI0NjMiLCI5NTciLCIxNzg5IiwiMjQwOCIsIjI0MjgiLCIyNDU4IiwiMjQxNiIsIjM3OCIsIjIwNzQiLCIyNjkyIiwiMjEzMCIsIjIyMTkiLCIyMzQ2IiwiMjg0OCIsIjIwNzYiLCIyMTg3IiwiMjA3MSIsIjIwNzIiLCIxNzAzIiwiMTYyNCIsIjE3MzAiLCIxNzE0IiwiMTQ4OCIsIjE0NTIiLCIxNDQ5IiwiMjY1OCIsIjE1NTUiLCIxNTc0IiwiMTU3MiIsIjU0NiIsIjU0MiIsIjg5NyIsIjE3NyIsIjg5OCIsIjEzMDkiLCI2NTUiLCI3MDUiLCI2ODgiLCI2NTAiLCI3MTciLCI3MTQiLCI3MTEiLCI2NDUiLCIzNDYiLCIzNDkiLCI4ODUiLCI4NDciLCI4NDkiLCI4NjIiLCI4MzAiLCI4MDMiLCIyNTg5IiwiMTA4MiIsIjEwMjciLCIxODc5IiwiMjE3NyIsIjIwNjMiLCIyMDM3IiwiMTc2NiIsIjExMzkiLCIxMTU1IiwiMTA5NyIsIjExNzkiLCIxMTI3IiwiMTIzNSIsIjEyMTkiLCIxMzgwIiwiMTI1MSIsIjE5NzEiLCIxMzYyIiwiMTM2MSIsIjUxNyIsIjUxOCIsIjQ0NiIsIjQyMyIsIjQxOSIsIjM5NSIsIjQyMiIsIjE3NjQiXX1fIyRfU0VHSCskJCQ3YjBkYmNhMmNlN2YxMDRlMzFiMmNmNDRjZDExMDE3ZQ==