Парк культури і відпочинку імені Ю. Гагаріна

13 березня 2016 11:40 | Житомир, Житомирська область
Парк культури і відпочинку імені Ю. Гагаріна був заснований в XIX столітті відомим дослідником і меценатом Волині - бароном Іваном Максиміліановичем Де Шодуара. Його предки отримали титул від баварського короля, а їхній родовий маєток розташовувався у с. Івниця (нині в Андрушівському районі Житомирської обл.)

На його кошти у 1903 році в Житомирі збудовано чотириповерховий будинок, в якому пізніше був розміщений краєзнавчий музей. Палац зруйнований в роки Другої світової війни. Разом з ним було знищено чудову бібліотеку, колекцію монет, картинну галерею. Поруч з будинком розкинувся парк з екзотичними рослинами та мармуровими скульптурами. Власне зараз це і є парк імені Ю. О. Гагаріна.

Його старовинний опис нині зберігається в 163 фонді Державного архіву Житомирської області, який дає нам інформацію і про майно поміщика де-Шодуара. Парк спорудили у бароковому стилю, в ньому зібрано чудові екзотичні рослини з Індії, Північної Америки, Азії, в тому числі й рідкісне дерево гінкго. Цей родич ялин та сосни росте на планеті вже 350 млн. років. За його серцеподібні листочки має назву «деревом кохання».

Після революцій та воєн парк барона де-Шодуара втратив свій автентичний вигляд. Проте дещо-таки залишилось – оглядові майданчики, арка на вході, сходи, що ведуть до Тетерева, статуя з бронзи богині Артеміди. На ній все ще є сліди від куль.
Джерело: https://we.org.ua

Парк культури і відпочинку імені Ю. Гагаріна на карті

Зберегти мапу як зображення
13.03.2016 11:40
Інше найближчих населених пунктів
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