Хто може втратити право на земельну частку (пай)

11 березня 2024 15:34 | Велика Багачка, Полтавська область
Хто може втратити право на земельну частку (пай)

Останнім часом все більше почастішали запитання, що з 1 січня 2025 року почнуть забирати земельні паї.
Тож, давайте розберемось про яку землю йде мова та у кого можуть її забрати?
Відповідно до статті 13 Закону України «Порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» передбачається, у разі якщо до 1 січня 2025 року власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець не оформив право власності на земельну ділянку, він вважається таким, що відмовився від її одержання.
Така невитребувана земельна частка (пай) за рішенням відповідної сільської, селищної чи міської ради на підставі рішення суду передається у комунальну власність територіальної громади в порядку визнання майна безхазяйним.
Невитребуваною є земельна частка (пай), на яку не отримано документа, що посвідчує право власності.
Документами, що посвідчують право власності на землю можуть бути: державний акт на землю, свідоцтво про право на спадщину відповідно до державного акту, а з 1 січня 2013 року - витяг з Державного реєстру прав про проведену державну реєстрацію права власності, договори купівлі-продажу, дарування, міни.
Тобто, особи, які мають право на земельну частку (пай) та дотепер мають документи, що посвідчують лише право на земельну частку (пай), а не право власності повинні виготовити технічну документацію на земельну частку (пай), отримати кадастровий номер земельної ділянки та зареєструвати право власності в Державному реєстрі прав.
Документи, що посвідчують право на земельну частку (пай) є:
- сертифікат на право на земельну частку (пай);
- свідоцтво про право на спадщину за сертифікатом;
- посвідчені у встановленому законом порядку договори купівлі-продажу, дарування, міни, до яких додається сертифікат на право на земельну частку (пай);
- рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).
З огляду на вищезазначене громадянам, які мають лише право на земельну частку (пай) потрібно виготовити правовстановлюючі документи, щоб з 1 січня 2025 року таке право не втратити.
Громадянам, які своїм правом на земельну частку (пай) скористались та отримали державний акт на землю або інші правовстановлюючі документи, а також мають кадастровий номер на належну на праві власності земельну ділянку, хвилюватись не потрібно. Їх право приватної власності є непорушним (ст.41 Конституції України).
Нагадуємо, якщо маєте питання правового характеру, звертайтеся до фахівців Великобагачанського бюро правової допомоги: смт. Велика Багачка, вул. Каштанова, 19а, або за телефоном 62 41 9 (54350).
Також функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правничої допомоги – 301 312 0080 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні).
Автор: Тетяна Лисенко
11.03.2024 15:34
Останні новини «Нерухомість» найближчих населених пунктів
eyJxbyI6ImFyamYiLCJxbmduIjpbIjIzOTc1NiIsIjIzNDY2NiIsIjIxNTY3NyIsIjIxMTMzMSIsIjIxNTEwNCIsIjIwNDUzNyIsIjIxMDEwMiIsIjIwMDk4NSIsIjE4MjU5MSIsIjIwODU0NSIsIjU0OCIsIjI0MzA3NSIsIjI0MjU3MiIsIjI0MDM1MSIsIjIyOTY5MiIsIjIyNTk2MiIsIjIxODMyMyIsIjIxNjI3MCIsIjIwNDcyNSIsIjY5IiwiNjg2MSIsIjg3MTU5IiwiODUxMzIiLCI3NDk2OSIsIjc0OTYyIiwiMzg5ODYiLCI3NDk2NCIsIjIxMTg1MyIsIjIxMTY1MiIsIjIwODg3NiIsIjIwNjM0MyIsIjIwNTg2MSIsIjIwMzU5MiIsIjE5OTYxNiIsIjE5NDEzOCIsIjE5MjMwNiIsIjE4NDY4MiIsIjE3MDgxNCIsIjE2OTk3OCIsIjEwMjcwNCIsIjIxNzc0MyIsIjE2MTA2MiIsIjE3MjQxNSIsIjMxODMiLCIyMDE2MTciXX1fIyRfU0VHSCskJCRjMjQ1MWZmYzMyMDQ5OTA2YTQ1ZTVkZjA0NjMzNGYxMQ==