Дуальна освіта: як це працює?

25 травня 2021 11:09 | Баштанка, Миколаївська область
Дуальність у здобутті освіти — що це?
Дуальна форма здобуття освіти передбачає поєднання здобувачами теоретичної підготовки в закладах освіти з практичною — на робочих місцях задля набуття відповідної профкваліфікації.

У разі впровадження дуальної освіти навчальний заклад і роботодавець стають рівноправними партнерами, бо останній може брати участь у розробці робочих та індивідуальних навчальних планів і оцінювати результати кожного здобувача.

Зацікавленість роботодавців тут полягає в бажанні отримати молодого висококваліфікованого працівника, максимально мотивованого до роботи одразу після закінчення навчання.
Україна не є новатором у впровадженні дуальної освіти. Батьківщиною такого підходу до організації навчання є Німеччина, яка почала випробовувати цю форму з 60-х років ХХ століття. Згодом цей досвід запозичили інші країни: Канада, Австрія, Швейцарія та ін.
І хоча існує думка, що дуальна освіта найбільше підходить для підготовки за технічними спеціальностями, німецький досвід свідчить: спектр застосування моделі є набагато ширшим.

В Україні підготовка до запровадження дуальної освіти розпочалася зі схвалення Кабміном 19 вересня 2018 року відповідної Концепції підготовки фахівців.
Вона визначає поняття дуальної освіти, етапи її впровадження в Україні, основні права та обов’язки навчальних закладів і підприємств. 3 квітня 2019 року КМУ затвердив План заходів з її реалізації.
Він передбачає конкретні завдання щодо розробки нормативних актів, проведення аналітичних та організаційних заходів на шляху впровадження дуальної освіти.

І вже на виконання плану заходів було затверджене Положення про дуальну форму здобуття професійної (професійно-технічної) освіти, яке визначає підстави, умови та порядок її здобуття в закладах професійної освіти.
Основні етапи організації освітнього процесу за дуальною формою навчання
Після підписання керівником навчального закладу наказу про запровадження дуальної освіти умовно можна виділити наступні етапи:
• призначення у закладі освіти координатора, який здійснює організаційний, методичний та документальний супровід дуальної форми здобуття освіти;
• укладення між закладом та підприємством договору щодо впровадження професійної освіти за дуальною формою;
• формування закладом освіти на підставі укладених з підприємствами договорів переліку суб’єктів господарювання, що надають здобувачам освіти робочі місця для професійно-практичної підготовки. Такий перелік є необхідним для забезпечення здобувачам можливості вибору;
• виявлення здобувачем освіти бажання перейти на дуальну форму навчання, укладення між здобувачем, закладом освіти та підприємством тристороннього договору, який регулює права та обов’язки сторін у процесі здобуття освіти;
• направлення закладом освіти здобувачів освіти на професійно-практичну підготовку до підприємства, закріплення за здобувачами освіти майстрів виробничого навчання;
• визначення підприємством координатора та наставників для здобувачів освіти, а також розподіл підприємством здобувачів освіти на робочі місця або навчально-виробничі ділянки виробничих підрозділів відповідно до укладених договорів, вимог і потреб освітньої програми/стандарту професійної освіти;
• безпосереднє здобуття професійної освіти за дуальною формою. Ведення учнем щоденника про виконання графіка, набуття ним ключових компетенцій, визначених освітньою програмою/стандартом професійної освіти, поточне оцінювання результатів навчання;
• підсумкове оцінювання результатів навчання здобувача закладом освіти спільно з підприємством.
Важливу роль в організації такого процесу навчання має наставник — працівник підприємства, який передає набуті досвід і знання здобувачам освіти під час практичної підготовки та сприяє адаптації учнів до робочого місця.

Переваги дуальної форми навчання. Чому це є важливим для України?
Дуальна форма навчання має низку позитивних аспектів:
• організація співпраці політиків, бізнесу, соціальних партнерів;
• розробка законодавчого підґрунтя для визнання нацстандартів якості професійної освіти;
• навчання учнів під час трудової діяльності;
• залучення кваліфікованого персоналу з виробництва до педагогічної діяльності;
• здійснення інституційних досліджень та консультування;
• врахування конкретних запитів підприємств до змісту та якості професійної освіти.
________________________________________
Сьогодні дуальна форма навчання тільки починає впроваджуватися в український навчальний процес. Мколаївська обласна служба зайнятості теж використовує дану фрму навчання у своїй діяльності. Якщо ви роботодавець, який бажає отримати високваліфіковані кадри, що можуть вдало конкурувати на ринку праці та підготовлені для роботи саме на вашому підприємстві, звертайтесь у Баштанську районну філію МОЦЗ. Телефон для довідок: 2-69-98.
25.05.2021 11:09
Останні новини «Культура та освіта» міста Баштанка
Останні новини «Культура та освіта» найближчих населених пунктів
eyJxbyI6ImFyamYiLCJxbmduIjpbIjI0MjgzNCIsIjI0MjU0MyIsIjI0MTk3NSIsIjI0MTgwNyIsIjI0MTgwNiIsIjI0MDU3MiIsIjI0MDQzMyIsIjI0MDM2NyIsIjI0MDI1OCIsIjI0MDI1NyIsIjIzOTkyMyIsIjIxMTA4OCIsIjE5NjkwNSIsIjIyNzExOSIsIjIyNTk5MiIsIjIyNTY1NSIsIjIxMzgxOCIsIjIwMzMzMyIsIjEyNDIxOSIsIjEyMjM5MCIsIjkxOTA4IiwiMjM5NTY4IiwiMjE4NzkwIiwiMjEwMzg0IiwiMjA3ODg4IiwiMTc5MzM0IiwiMjAzNjcxIiwiMTk4NzM2IiwiMTk4MzA4IiwiMTg4NDE1IiwiMTg2MTQwIiwiMTY0OTg1IiwiMTYxMDEyIiwiMTU4MzM3IiwiMjI4MDExIiwiMjE0OTgxIiwiMjEzNjY3IiwiMjExMDkwIiwiMjEwODI4IiwiMjA5NDg1IiwiMjA3Nzk3IiwiMjAzNTUxIiwiMTY1MTMxIiwiMjE4MjkxIiwiNzkwMiIsIjIxMTMiLCIyMjU5OTQiLCIyMTQzMDgiLCIyMTEwMjciLCIyMDA2MDMiLCIxMjcwOTUiLCIxMjM3MjgiLCIyMDY3NjciLCIxODMyMDgiLCIxNDE0OTkiLCIxMzcxNjMiLCIxMTg4NjMiLCIxNjEzOTAiLCIxMjA0NTkiLCIyMTM2NzUiLCI1MDk2OCIsIjIwNjc1OCIsIjE2MDI2MSIsIjkwMDAxIiwiODk5MDYiLCI4OTA4NSIsIjI0Mjk1NSIsIjI0MDYwMSIsIjIzOTQ3NSIsIjIzMDI0NSIsIjIxMDk5MiIsIjY3NDgyIiwiNjQ4MDkiLCIyMzk2MDYiLCIyMTY0MzciLCIyMDk2ODQiLCIzOTUwNCIsIjEwNjA3IiwiMjI4MTQ2IiwiMjE0NzE5IiwiMzczNCIsIjE4ODExMiIsIjE2NjM4NyIsIjI5MDAiLCIyMzk1MTgiLCIxNjYyMDQiLCIyMTA5ODgiLCIyMTExMDUiLCIyMDIzMTIiLCIyMTk5MSIsIjIzMDMzNCIsIjIxMzk3NSIsIjIxMDg1NiIsIjQ5MTciLCIyMzM0NzQiLCIyMjM1NyIsIjIxNDc4OCIsIjIxNDcxMSIsIjg3NjgxIiwiMTIzNzAzIiwiNzgwMTgiLCIxNTY3IiwiODQiLCI3MCIsIjU5IiwiMTk5NjUyIiwiMTA2MjYyIiwiMTAyODg5IiwiOTk1MDUiLCI5OTUwNCIsIjk5NTAzIiwiOTg0MTkiLCI5NjkxNSIsIjk1NjgzIiwiOTUxNTUiLCIxMDI4ODYiLCI5ODQyMSIsIjk3MjU4IiwiOTQxMjUiLCI5MTU5NiIsIjE4NjI3IiwiOTYxMjciLCIyNDE5NzMiLCIyMTc2NjQiLCIyMTM5NDIiLCIyMDg0NzEiLCIxODgyOTIiLCIxNzE0ODEiLCIxMzY3NjciLCIxMzE4NjIiLCIyMzY0MiIsIjIzNTc5IiwiMjM5NDk5IiwiMjM5NDc0IiwiMjM5NDczIiwiMjM4Mzg4IiwiMjM5NTAzIiwiMjM5NDg4IiwiMjM5NDM3IiwiMjMwMzQ0IiwiMjI1NjMyIiwiMjI1MjkwIiwiMjI1MTc3IiwiMjI0NTQ5IiwiMjI0MTU3IiwiMjIzNjE4IiwiOTc3MCIsIjkzMTYiLCIyMTA5NDUiLCIyMjUxODQiLCIyMjQ0MjkiLCI0MzU3NCIsIjExMTA5IiwiNTc0MTEiLCIyMDkzNDAiLCIyMDM5MTEiLCIyMjMyNjciLCIyMTMyMjMiLCIyMDQ1MjEiLCIxMjUzMjciLCIxNjUwMDEiLCIyMTg1NjYiLCIyMTg1NTciLCIyMTg0MTYiLCIxNDc1NDkiLCIxMzk3NTgiLCIxMjk0NDUiLCI2ODczMiIsIjY4NjQyIiwiMTUwOSIsIjg1NTQ0IiwiMTM2OTM2IiwiNTgyOSIsIjIyNTQ0NCIsIjIzNjQzIiwiMjMyNTkiLCIxMjEyIiwiODIwIiwiMjUyMTUiLCIxNDM3Il19XyMkX1NFR0grJCQkNjRkMTU1MDM3ZThhZTRjODY5NjllZmY5MTdkMGQ4Y2U=