Експерти обговорили як громадам готуватися до реформи управління відходами

18 лютого 2023 00:32 | Стрий, Львівська область
16 лютого відбувся вебінар на тему «Як громадам готуватися до реформи управління відходами». Його організували ГО «Нуль відходів Львів», ГО «Еколтава» та проєкт міжнародної технічної допомоги APENA 3.

У червні 2022 року був прийнятий Закон України «Про управління відходами». Він дав старт довгоочікуваній реформі управління відходами, яка в свою чергу має вирішити гостру проблему сміттєзвалищ, відсутності сміттєпереробки та розширеної відповідальності виробника. Закон набуде чинності 9 липня 2023 року.

- Цей закон відповідає 98-ій рамковій Директиві і є першим, але важливим і серйозним кроком на шляху нашої європейської інтеграції в частині імплементації принципів управління відходами, - відзначив директор Департаменту з питань управління відходами та екологічної безпеки Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Філоненко.

Проте аби реформа була успішною і принесла бажаний результат, громади мають бути готовими до неї. Допомогти у цьому може стратегічне планування на рівні територіальних громад.

- При плануванні системи управління відходами варто окреслити цілі та цільові показники, врахувати управління потоками відходів (побутові відходи, відходи упаковки, небезпечні, медичні відходи тощо), забезпечення реалізації, регіональний план дій, - розповів Олександр Ігнатенко, національний експерт з управління відходами, співавтор законодавчих та підзаконних актів реформи управління відходами, які розроблялися в рамках роботи проєкту APENA 3.

Однією зі складових частин підготовки регіональної стратегії управління відходами є аналіз морфологічного складу побутових відходів. Подібну роботу у спільному проєкті «Дослідження стану сектору управління твердими побутовими відходами під час російської агресії в Україні у приймаючих громадах» проводили ГО «Нуль відходів Львів» та ГО «Еколтава», кожна у своєму місті відповідно. Результати аналітики представили під час вебінару.

«За нашими результатами у Полтаві вийшло, що органічних відходів найбільше в наших контейнерах для сміття. У нас в місті розташовані баки для роздільного збору сміття. Але протягом дослідження ми виявили низький рівень сортування відходів. Люди все сміття скидають у бак для змішаних відходів», - розповіла координаторка проєктів громадської організації «Еколтава» Надія Гроза.

За результатами дослідження у Львові ситуація подібна. Значну кількість у сміттєвих контейнерах становлять харчові відходи.

- Серед висновків, які можна зробити за результатами дослідження: роздільний збір органіки з подальшою переробкою має стати пріоритетом управління ТПВ. Потрібно оновити методичні рекомендації щодо визначення морфологічного складу ТПВ, доопрацювати Проєкт класифікації відходів, реформу управління відходами в частині ТПВ реалізовувати на основі реальних даних про морфологічний склад ТПВ, - підсумувала виконавча директорка ГО «Нуль відходів Львів» Ірина Миронова.

Вебінар проведено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні та Європейського Союзу.
Автор: Надія Кугук
18.02.2023 00:32
Останні новини «Погода та екологія» міста Стрий
Останні новини «Погода та екологія» найближчих населених пунктів
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