Гендерна нерівність та протидія насильству

28 грудня 2017 12:05 | Снігурівка, Миколаївська область
Якості лідера, вміння заробляти гроші, кар'єра, власний бізнес - усі ці показники життєвого успіху, на думку багатьох людей, більш властиві «сильній половині» людства і менш важливі для жінки. Це свідчить про те, що суспільство переважно орієнтоване на традиційні образи жінки-матері та чоловіка-годувальника.
Якщо жінку влаштовує життя за «формулою» букваря «мама мила раму, а «тато читав газету», її не цікавить можливість реалізації в тих галузях, які споконвічно вважалися чоловічими, - це її повне право. Однак подібний підхід - позавчорашній день для нашої країни: законодавство декларує рівні стартові права і можливості для чоловіків і жінок, інша річ, що нерідко ці можливості декларуються, але не здійснюються на практиці...
Саме висвітленню цих питань та в рамках акції “16 днів проти насильства” Снігурівським РЦЗ організовано на базі Снігурівської центральної районної бібліотеки семінар з гендерних питань, до участі в якому також запрошено практичного психолога Інну Панкратову.
У наш час значної актуальності набрала тема гендерної нерівності, найбільше вона виявляється у сфері праці та стосується як жінок, так і чоловіків майже в рівній мірі. Так, гендерні відмінності на робочому місці є досить значущими. Це можна бачити не тільки в структурі зайнятості – чоловіки та жінки мають неоднакову роботу, але й в межах однієї професії – чоловіки займають більше управлінських та вищих посад. Гендерна нерівність спостерігається також при розгляді рівня заробітної плати в межах однієї професії. Має місце і дискримінація під час співбесід, яка може бути досить принизливою для шукачів. Наприклад, роботодавці часто відмовляють молодим жінкам, якщо на пер­шому місці в їх житті поки стоїть створення сім’ї та виховання дітей. Під час дискусії учасники семінару розповіли про перешкоди з якими вони особисто стикнулися в процесі пошуку роботи, а саме: роботодавці вказу­ють вимоги до віку (часом і зов­нішності), сімейного стану, наявності неповнолітніх дітей, соціального статусу. Щоб віднайти вихід з даної ситуації на семінарі шукачів було орієнтовано на підвищення кваліфікації, пере­підготовку та можливість зай­матися підприємництвом - це той гарантований шлях, який дає змогу прекрасній половині людства залишитися в продук­тивній сфері.
“Роль жертви завжди нести легше, і лише Ви повинні протидіяти проявам насильства в Ваш бік, як і з боку членів Вашої сім’ї так і під час пошуку роботи”, - наголосила Інна Панкратова. Також психолог провела роз’яснення щодо різновидів насильства та надала поради, щодо правил поведінки в ситуації насильства з приведення конкретних життєвих прикладів. В ході семінара фахівці центру зайнятості спільно з присутніми дійшли висновку про необхідність проведення таких заходів, які сприяють підвищенню впевненості в собі та можливості відстоювати свої права.
Джерело: Снігурівський районний центр зайнятості
Автор: Снігурівський районний центр зайнятості
28.12.2017 12:05
Я чомусь багато знаю таких прикладів, коли не чоловік годувальник, а жінка...
відповісти (0)
Останні новини «Інше» найближчих населених пунктів
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