Корупція

оновлено 22 лютого 2018 16:09 | Братське, Миколаївська область
Теоретично виникнення й існування корупції стає можливим з часів чіткого виділення функцій управління у суспільній та господарській діяльності. Саме за даних обставин у службової особи (управлінця) виникає можливість щодо розпорядження ресурсами і прийняття рішень не в інтересах суспільства, держави, правителя, а виходячи зі своїх корисних спонукань. Історично це відноситься до часів формування перших класових суспільств і державних утворень у стародавніх центрах цивілізації людства: Єгипті, Месопотамії, Індії, Китаї у ІІІ – ІІ тисячоліттях до н. е. Таким чином, корупція відома з глибокої давнини. Про те, що корумповані відносини супроводжували державу споконвіку, свідчать писемні пам’ятки культури, висловлювання відомих мислителів давнини, історичні факти. Так, Конфуцій вважав, що турбота та доброта є головними чеснотами. Особливо турбота про свою сім‘ю. Але водночас він попереджав, що занадто буквальне дотримання цих чеснот може стати причиною зловживань чиновників, оскільки вони, приймаючи рішення, будуть віддавати перевагу своїм сім’ям. У Старому Завіті (Біблія) йдеться про те, що Мойсею було дано пораду призначати службовцями та суддями тих, хто ненавидить нечесні прибутки. Пізніше Мойсей проповідував проти прийняття подарунків, тому що вони «засліплюють очі» та призводять до несправедливості: «Бо Я знаю про ваші численні провини і про ваші великі гріхи: тиснете ви справедливого, берете ви підкупа та викривляєте право убогих у брамі [в суді]» (Ам., 5:12). У Корані також існує спеціальна заборона платити хабарі. Одночасно визнається, що приймати хабарі також є несправедливим. Вислів, який приписано пророкові Мухаммедові, застерігає, що Аллах прокляне всіх, хто платить та бере хабарі, а також і того, хто сприятиме цьому.
У староіндійському трактаті з мистецтва управління державою «Артхашастра» (IV ст. до н. е.) підкреслюється, що найважливішою задачею верховного правителя є боротьба з казнокрадством. В трактаті перераховуються 40 способів розкрадання казенного майна і робиться невтішний висновок про те, що легше відгадати шлях птахів у небі, ніж тайні витівки хитрих чиновників.
І сьогодні знаходять своє підтвердження слова Будди: «…Несправедливі чиновники – це злодії, які крадуть щастя народу, …вони обдурюють і правителя, і народ, таким чином стаючи причиною всіх бід нації». В окремих країнах у певний період їх розвитку корупція набувала загрозливого характеру епідемії. Таким періодом історики, зокрема вважають період правління в Росії імператриці Катерини ІІ. Князя ж Олександра Меншикова, який був фаворитом Петра І, а під час царювання Катерини ІІ фактично керував державою, вважають одним із основоположників утвердження корупції на державному рівні. Канцлер Бестужев-Рюмін отримував за службу Російській імперії 7 тисяч рублів на рік, а за послуги британській короні (у якості «агента влияния») - 12 тисяч рублів. Разом з винахідливістю корупціонерів завжди поруч втілюються, вдосконалюються та стають більш суворими способи протидії корупції: законодавчі обмеження, стеження, конфіскації, катування, введення смертної кари «за чрезмерность во взятках» тощо.
Існує також точка зору про етнокультурне походження корупції – зокрема, як збереження у традиціях різних країн звичаїв, які подібні до проявів корупції, але здебільшого використовуються в побуті і схвально сприймаються суспільством. Слід зазначити, що такої думки дотримується приблизно кожний десятий житель нашої країни. За результатами соціологічних досліджень, 8% опитаних пов’язують хабарництво із етнокультурним чинником, вважаючи, що таке явище є характерним для українського народу, оскільки випливає із національних традицій. Саме етнокультурним чинником деякі дослідники пояснюють суттєву складність протидії корупції. Стародавні Індія і Єгипет, країни ісламського світу, Русь часів царювання Рюриковичів і Романових, Узбекська РСР, соціалістична Болгарія, США, Німеччина і Швейцарія 1990-х років, сучасна Україна… Ось далеко не повна історія і географія найнебезпечнішого соціального явища «корупція».
Жодна із соціально-політичних і економічних систем не мала і не має повного імунітету від корупції – змінюються лише її обсяги і прояви, а також її можливості, що визначаються ставленням до неї держави і суспільства. Тепер, як кажуть «знаючи обличчя ворога», спробуйте відповісти для себе на такі запитання: Де кордони цього явища у просторі? Де його кордони у часі? Може ці кордони проходять крізь кожного з нас зараз і тут, на службі й у побуті?!
І найголовніше: Як ці кордони зберегти непорушними від ворога на ім’я «корупція»?

________________________________________
ТЕЛЕФОН ДОВІРИ
Головного управління ДСНС України у Миколаївській області
39-60-94 (2150) (з 1730 до 0730 автовідповідач) Електронна адреса: au.km.tpederif@bvv


ТЕЛЕФОН ДОВІРИ
Державної служби України з надзвичайних ситуацій
56-46-352 (440) (цілодобово) Електронна адреса: au.vog.snm@kpu_avonimret

22.02.2018 16:09
СОЦІАЛЬНА СУТНІСТЬ КОРУПЦІЇ
Від правильного розуміння сутності корупції значною мірою залежить формування стратегії і тактики антикорупційної діяльності, постановка її цілей, визначення сил і засобів протидії. Аналіз антикорупційної діяльності в Україні переконує в тому, що основна увага органів, які здійснюють протидію корупції, зосереджується на правоохоронних та репресивних заходах, а найбільші зусилля витрачаються для реагування на такі корупційні прояви, які не належать до найбільш небезпечних видів. Це вимагає відповідного коригування антикорупційної політики на державному та відомчому рівнях, яка має ґрунтуватися на поєднанні профілактичних, правоохоронних і репресивних заходів – комплексному їх використанні. При цьому пріоритет має надаватися профілактичним заходам. Зведення корупції до певного виду правопорушень є однією з найбільш істотних помилок у розумінні корупції.
Корупція – це соціальне явище, яке має соціальну обумовленість, соціальні закономірності розвитку та здійснює негативний вплив на соціальні процеси. Існуючи в суспільстві та будучи породженням суспільних відносин, корупція пронизує різні соціальні сфери суспільства, по-різному деформуючи суспільні відносини. Тлумачення слова «corruptio» як псування і розбещування, що подають енциклопедичні словники, підкреслює перш за все глибинну сутність корупції як соціального явища. Образно кажучи, таке розуміння корупції свідчить про розбещення певних службових осіб владних структур владою і розкладання системи державної влади. Символічним у цьому розумінні також є і те, що тлумаченню терміна «корупція» у багатьох словниках і енциклопедіях передує визначення іншого терміна латинського походження - «корозія», що перекладається як роз’їдання й руйнування.
Співвідносячи ці два поняття, корупцію можна розглядати як різновид соціальної корозії, яка роз’їдає і руйнує органи державної влади, державу і суспільство в цілому. В її основі, зокрема, лежать такі вікові традиції взаємодії у суспільстві, як «послуга за послугу», «do ut des» («даю, щоб ти дав»). Корупція спотворює суспільні відносини, порушуючи нормальний (правильний, справедливий) порядок речей в суспільстві, внаслідок чого настає «порча», «корозія» влади. Це спотворення – порушення суспільних відносин – має характер ланцюгової реакції.
Соціальна сутність корупції проявляється також у її загальному і глобальному характері. Це явище присутнє у всіх політичних системах, притаманне всім країнам світу. Зловживають державні посадові особи, як в країнах з ринковою економікою і надзвичайно високим рівнем демократії, так і в країнах з адміністративно-командною системою економічного господарювання та тоталітарним політичним режимом. Продаються як службовці, які отримують мізерну офіційну платню за свою працю, так і службовці, які мають дуже високі офіційні доходи. За оцінками фахівців Світового банку, тільки на хабарі у світі витрачається понад 80 млрд. доларів США, що перевищує національний валовий дохід України.
У тих країнах, де корупція поширена значною мірою, вона із соціальної аномалії перетворюється на правило і виступає звичним засобом вирішення проблем, стає нормою функціонування влади і способом життя значної частини членів суспільства. За таких обставин у суспільній психології відбувається злам – люди у своїй поведінці з самого початку психологічно налаштовані на протиправні способи вирішення питань. У країнах, де прояви корупції трапляються порівняно рідко, це явище у громадській свідомості асоціюється з великим злом для держави та її громадян і не справляє суттєвого впливу на суспільне життя.
________________________________________


ТЕЛЕФОНИ ДОВІРИ
Телефон довіри ДСНС(з питань протидії корупції)
14-21-982 (440) 83+ (цілодобово)

Телефон довіри ГУ ДСНС України
у Миколаївській області
69-60-94 (2150) 83+ (психологи)
39-60-94 (2150) 83+ (з питань протидії корупції)

відповісти (0)
ПРИЧИНИ КОРУПЦІЇ
Причини корупції для кожноїізкраїнможутьвідрізнятися, але головнимисеред них будутьневдалопобудована система державного управління (абонезакінченіреформи в системіорганів державного управління), непрофесійність топ-менеджеріввдержаві, відвертонедосконаласудова система, політичнакорупція в парламенті, брак політичноїволінаціональнихлідерівщодоефективногопротистоянняпроявамкорупції, насампередпроявамполітичноїкорупції, слабкістьінститутівгромадянськогосуспільства. Фундаментальна суперечність
Виробництво будь-яких благ вимагаєвитратипевнихресурсів, щокомпенсується коштами, отриманимивідспоживачівцих благ. Зарплата службовцівналежить до витрат, щопокриваютьсязрештою за рахунокспоживача, протеїхдіяльністьвизначається волею начальства і працедавця. Цепризводить до ситуації, коли споживачотримуєнеобхіднупослугуабо товар відслужбовця, але не можебезпосередньовплинути на діяльністьцьогослужбовця. Окремимвипадком є суспільне благо, яке оплачується за рахунокподатків і надаєтьсядержавнимислужбовцями. Не зважаючи на те, що роботу чиновниківфактичнооплачуютьгромадяни, їхпрацедавцем є держава, яка наділяєїх правом ухвалюватирішення, щозачіпаютьконкуруючіінтересирізнихосіб, на свійрозсуд. У відсутність у когосьдискреційноївлади, корупціябула б неможлива. Проте персона абогрупа, щоволодіє верховною владою, не в змозісамостійнозабезпечуватиреалізаціюполітики, яку вона визначає. Для цієї мети вона призначаєадміністраторів, яких вона наділяєнеобхіднимиповноваженнями, в розпорядженняяких вона передаєнеобхідніресурси, для яких вона встановлює правила поведінки і над якими вона здійснюєнагляд. І тут виникаєнаступна проблема:
1. Консервативність закону. На практиціінструкціїміняютьсязначноповільніше, ніжзовнішніумови. Тому вони залишаютьмісце для дій на свійрозсуд, оскількиінакше система управліннястає абсолютно негнучкою, і невідповідністьжорстких норм реаліямздатнаповністюзупинити роботу. Протецеозначає, що в непередбаченій законом, ситуаціїадміністраторможепочатикеруватисянайвигіднішою рентою.
2. Неможливістьвсеосяжного контролю. Наглядвимагаєвитрат, але крім того, надмірножорсткий контроль наносить удар по якостіуправлінського персоналу і приводить до відтокутворчомислячихкадрів. Таким чином, принцип управління сам по собіміститьпотенційнуможливість для корупції. Цяможливістьпереростає в об'єктивніумови, коли потенційна рента переважає над ризиками. Дана проблема багаторазіввідтворюється в бюрократичному апараті, оскількиадміністраторивищогорівняпризначаютьсвоїхпідлеглихтощо. Особливість систем з представницькоюдемократієюполягає в тому, щовищі посади посідаютьполітичніеліти, щоотрималивладніповноваженнявід народу і щоризикуютьвтратоювлади на наступнихвиборах. Причини високоїкорупції
Більшістьфахівцівсходяться на тому, щоосновними причинами високоїкорупції є недосконалістьполітичнихінститутів, якізабезпечуютьвнутрішні і зовнішнімеханізми заборони (див. наступнийрозділ). Крімцього, є підставивважати, щодеякіоб'єктивніобставинивносятьістотнийвнесок:
• Двозначнізакони. Просте, недвозначне, лаконічне і зрозумілезаконодавствоскорочує потреби у великомуапаратічиновників і полегшуєрозуміннязаконівгромадянами.
• Незнанняабонерозуміннязаконівнаселенням, щодозволяєпосадовим особам довільноперешкоджатиздійсненнюбюрократичних процедур абозавищуватиналежнівиплати.
• Залежністьстандартів і принципів, що лежать в основіроботибюрократичногоапарату, відполітикиправлячоїеліти.
• Професійнанекомпетентністьбюрократії.
• Кумівство та політичнезаступництво, внаслідокчогоформуютьсяособистістосунки (таємнідомовленості), щоослабляютьмеханізми контролю та запобіганнякорупції.
• Відсутністьєдності в системівиконавчоївлади, тобто, регулюванняоднієї і тієї ж діяльностірізнимиінстанціями.
• Нерозвинене (слабке) громадянськесуспільство, в наслідокчогогромадяни не маютьдостатньоговпливущодоефективного контролю за діямизаконодавчої, виконавчої та судовоїгілокдержавноївлади. ТЕЛЕФОНИ ДОВІРИ
Телефон довіри ДСНС(з питань протидії корупції)
14-21-982 (440) 83+ (цілодобово)

Телефон довіри ГУ ДСНС України
у Миколаївській області
69-60-94 (2150) 83+ (психологи)
39-60-94 (2150) 83+ (з питань протидії корупції)
відповісти (0)
Причини та умови корупції в Україні

З’ясування причин та умов, які детермінують корупційні правопорушення, є необхідною умовою ефективної профілактики цих діянь, а також дозволяє зрозуміти обумовленість такого антисоціального явища, як корупція і, відповідно, визначати її поширеність та характер. Розгляд даного питання є важливим ще й з огляду на те, що корупція є явищем, яке саморозвивається і самодетермінується в межах загальної системи - суспільства в цілому, а також детермінує цілу низку інших негативних соціальних явищ. Корупційні правопорушення, як й інші види посягань, обумовлює ціла система причин та умов. Причини та умови корупції можна поділити на політичні, економічні, правові, організаційно-управлінські і соціально-психологічні криміногенні фактори. Доречно буде зазначити, що майже кожний п'ятий громадянин України основною причиною корупції вважає моральний занепад суспільства, який породжує апатію, песимізм, падіння довіри до влади та інші негативні емоції. Соціологічні дослідження свідчать, що значна частина громадян України не оцінює корупцію негативно і вважає для себе за можливе за допомогою корумпованих відносин (давання хабарів, використання службових можливостей родичів, друзів, знайомих, які перебувають на державній службі тощо) вирішувати особисті питання. За деякими опитуваннями, приблизно 75% жителів України переконані, що для позитивного вирішення питань у державних органах потрібно обов’язково давати хабарі. Викладене свідчить про невисоку морально-психологічну готовність населення до рішучої протидії як корупції взагалі, так і корупційним правопорушенням, зокрема, тобто за такої морально-психологічної ситуації суспільство не тільки змирилося з існуючою ситуацією, пристосувавши до неї правила поведінки, але й визнає корупційні відносини припустимими з точки зору моралі й ефективними - з позиції досягнення результату. Зазначені вище фактори не є сталими і вичерпними, вони лише є частиною основних детермінант, які обумовлюють існування корупції в Україні. Але і вони свідчать про те, що даний перелік обставин є породженням не однієї чи кількох, а цілої системи різних за характером, силою детермінуючого впливу та сфер прояву соціальних передумов, корупції.

Телефон довіри ГУ ДСНС України
у Миколаївській області
69-60-94 (2150) 83+ (психологи)
39-60-94 (2150) 83+ (з питань протидії корупції)
відповісти (0)
Заходи запобігання корупції

Запобігання корупції - це стратегічний напрям антикорупційної політики будь-якої держави. Будучи складовою такої діяльності, запобігання корупції водночас є також складовою протидії злочинності. Отже, воно базується на тих загальних засадах запобігання злочинності, які вироблені теорією та практикою протидії злочинності.
Спираючись на базові положення теорії запобігання злочинності, запобігання корупції можна визначити як особливий вид соціального управління, напрям антикорупційної діяльності, який полягає в усуненні, нейтралізації чи обмеженні дії чинників (детермінант) корупції, цілеспрямованому впливі за допомогою комплексу спеціально розроблених законних засобів на систему суспільних відносин, що складаються у сфері реалізації публічної влади, що має за мету стимулювання осіб, уповноважених на виконання функцій держави, та інших суб'єктів до правомірної поведінки у сфері публічної влади, перешкоджання вступу їх у корупційні відносини та припинення таких відносин. Основним завданням запобігання корупції є створення такої системи соціальних зв'язків за якої істотно (до мінімуму) зменшується імовірність виникнення ситуацій корумпування службовців. Іншими словами, йдеться про створення сприятливих умов для чесного і законного виконання службовцями своїх службових обов'язків і несприятливих умов для зловживання ними (службовцями) своїми службовими повноваженнями. В результаті виконання такого завдання створюється система, яка, з одною боку, передбачає дієві стимули до правомірної поведінки, з іншого - істотно обмежує для осіб, уповноважених на виконання функцій держави, можливість зловживати владними повноваженнями в корисливих та інших особистих чи корпоративних інтересах. Вона робить корумповану поведінку соціально невигідною. На основі викладеного, слід зазначити, що усунення, нейтралізація чи обмеження дії соціальних передумов корупції потребує системних змін в основних сферах соціального життя, насамперед у функціонуванні публічної влади. Оскільки корупція продукується певними суспільними відносинами, для зміни ситуації з корупцією слід змінити саме життя в країні. Якісна зміна соціальних відносин в Україні (політичних, економічних тощо) - це той магістральний шлях, який приведе до істотного зниження рівня корупції.
У багатьох випадках особи стають на корупційний шлях лише через те, що ті чи інші життєві питання не можна вирішити законним шляхом. Тобто, якщо не діє закон, то починає процвітати корупція. З огляду на це, центральним напрямом запобігання корупції є забезпечення реалізації принципу законності у всіх сферах соціального життя.

Телефон довіри ГУ ДСНС України
у Миколаївській області
69-60-94 (2150) 83+ (психологи)
39-60-94 (2150) 83+ (з питань протидії корупції)
відповісти (0)
Заходи запобігання корупції

Запобігання корупції - це стратегічний напрям антикорупційної політики будь-якої держави. Будучи складовою такої діяльності, запобігання корупції водночас є також складовою протидії злочинності. Отже, воно базується на тих загальних засадах запобігання злочинності, які вироблені теорією та практикою протидії злочинності.
Спираючись на базові положення теорії запобігання злочинності, запобігання корупції можна визначити як особливий вид соціального управління, напрям антикорупційної діяльності, який полягає в усуненні, нейтралізації чи обмеженні дії чинників (детермінант) корупції, цілеспрямованому впливі за допомогою комплексу спеціально розроблених законних засобів на систему суспільних відносин, що складаються у сфері реалізації публічної влади, що має за мету стимулювання осіб, уповноважених на виконання функцій держави, та інших суб'єктів до правомірної поведінки у сфері публічної влади, перешкоджання вступу їх у корупційні відносини та припинення таких відносин. Основним завданням запобігання корупції є створення такої системи соціальних зв'язків за якої істотно (до мінімуму) зменшується імовірність виникнення ситуацій корумпування службовців. Іншими словами, йдеться про створення сприятливих умов для чесного і законного виконання службовцями своїх службових обов'язків і несприятливих умов для зловживання ними (службовцями) своїми службовими повноваженнями. В результаті виконання такого завдання створюється система, яка, з одною боку, передбачає дієві стимули до правомірної поведінки, з іншого - істотно обмежує для осіб, уповноважених на виконання функцій держави, можливість зловживати владними повноваженнями в корисливих та інших особистих чи корпоративних інтересах. Вона робить корумповану поведінку соціально невигідною. На основі викладеного, слід зазначити, що усунення, нейтралізація чи обмеження дії соціальних передумов корупції потребує системних змін в основних сферах соціального життя, насамперед у функціонуванні публічної влади. Оскільки корупція продукується певними суспільними відносинами, для зміни ситуації з корупцією слід змінити саме життя в країні. Якісна зміна соціальних відносин в Україні (політичних, економічних тощо) - це той магістральний шлях, який приведе до істотного зниження рівня корупції.
У багатьох випадках особи стають на корупційний шлях лише через те, що ті чи інші життєві питання не можна вирішити законним шляхом. Тобто, якщо не діє закон, то починає процвітати корупція. З огляду на це, центральним напрямом запобігання корупції є забезпечення реалізації принципу законності у всіх сферах соціального життя.

Телефон довіри ГУ ДСНС України
у Миколаївській області
69-60-94 (2150) 83+ (психологи)
39-60-94 (2150) 83+ (з питань протидії корупції)
відповісти (0)
Психологічний і моральний аспекти корупції

Корупція – не просто соціальне, але і психологічне та моральне явище. Адже вона не існує поза людьми – їх поведінкою, діяльністю. Корупція – це спосіб мислення, який обумовлює спосіб життя.
У країнах, де корупція поширена значною мірою, корумповані відносини все більше витісняють правові, етичні відносини між людьми, корупція із соціальної аномалії поступово перетворюється в правило і виступає звичним способом вирішення життєвих проблем, стає нормою функціонування влади і способом життя значної частини суспільства. Найбільш небезпечним наслідком такого стану речей у суспільстві є те, що в результаті витіснення корумпованими відносинами правових та етичних відносин відбувається значний злам у суспільній психології – люди у своїй поведінці з самого початку психологічно вже налаштовані на протиправні способи вирішення питань. У корупції знайшла відображення психологія конкретних індивідів. Буде чи не буде вчинено корупційне діяння, залежить від конкретної особистості. Підкреслюючи психологічне коріння корупційної поведінки, слід виходити з того, що особа, яка стає на шлях вчинення корупційних діянь, не є, так би мовити, скорумпованою від природи. Корумпованих рис поведінка особи набуває в процесі власної соціалізації. Отже, стане чи не стане особа корупціонером залежить не стільки від того, які традиції чи психологічні настанови вона увібрала в себе від народження, а від того, в якій суспільній атмосфері вона зросла, який психологічний клімат панував навколо неї, які вчинки визнавалися аморальними, а які з боку моралі заохочувались. Іншими словами, йдеться про суспільну свідомість, в якій фіксується надзвичайно багато аспектів суспільного життя, у тому числі відношення громадян до закону і їх реакція на корупцію.
Захист громадської свідомості від корупційного впливу є одним із стратегічних напрямів запобігання корупції, що включає збереження моральних цінностей та зростання суспільної свідомості. Для ефективної антикорупційної діяльності необхідна соціальна база, в якій уособлюється бажання значної частини суспільства протидіяти корупції. За відсутності такого психологічного настрою суспільства антикорупційна діяльність правоохоронних та інших державних структур приречена на поразку. Існує декілька принципових положень, які потрібно приймати до уваги, аналізуючи проблему психології корупціонера. Під корупціонером слід розуміти не лише посадову особу, що отримує хабарі, а й особу що виконує управлінські функції у комерційній або іншій організації, що отримує незаконну винагороду, а також особу, що дає хабар (винагороду); виборець, що віддає свій голос за винагороду. Елементи психології корупціонера (якщо мати на увазі активну корупцію, тобто підкуп) притаманні майже кожній дорослій людині. Саме ця обставина примушує завжди враховувати психологічний фактор при побудові будь-яких моделей боротьби з корупцією, що розглядаються у контексті тієї чи іншої стратегії економічного розвитку. Ядром психології корупціонера зазвичай визнається мотивація поведінки, під якою розуміється сукупність мотивів, тобто свідомих потреб, що виступають як спонукальні причини активності. Відповідно поведінка корупціонера у основі може бути описаною моделлю боротьби мотивів, що іноді називається «моделлю вагів» або моделлю ризикованої поведінки. Телефон довіри ДСНС
(з питань протидії корупції)
14-21-982 (440) 83+ (цілодобово)

Телефон довіри ГУ ДСНС України
у Миколаївській області
69-60-94 (2150) 83+ (психологи)
39-60-94 (2150) 83+ (з питань протидії корупції)
відповісти (0)
Стаття 45. Подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування
Особи, зазначені у пункті 1, підпункті "а" пункту 2 частини першої статті 3 цього Закону, зобов'язані щорічно до 1 квітня подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі - декларація), за минулий рік за формою, що визначається Національним агентством. Особи, зазначені у пункті 1, підпункті "а" пункту 2 частини першої статті 3 цього Закону, які припиняють діяльність, пов'язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, подають декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за період, не охоплений раніше поданими деклараціями. Особи, які припинили діяльність, пов'язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, зобов'язані наступного року після припинення діяльності подавати в установленому частиною першою цієї статті порядку декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік. Особа, яка претендує на зайняття посади, зазначеної у пункті 1, підпункті "а" пункту 2 частини першої статті 3 цього Закону, до призначення або обрання на відповідну посаду подає в установленому цим Законом порядку декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік. У випадку виявлення суб'єктом декларування помилок у поданій ним декларації Національне агентство за його письмовим зверненням надає можливість їх виправити протягом десяти календарних днів. Притягнення суб'єкта декларування до відповідальності за неподання, несвоєчасне подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, або за подання у ній завідомо недостовірних відомостей не звільняє суб'єкта декларування від обов'язку подати відповідну декларацію з достовірними відомостями.

Стаття 172-6. Порушення вимог фінансового контролю
Несвоєчасне подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, -
тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Неповідомлення або несвоєчасне повідомлення про відкриття валютного рахунка в установі банку-нерезидента або про суттєві зміни у майновому стані -
тягне за собою накладення штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Дії, передбачені частиною першою або другою, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, -
тягнуть за собою накладення штрафу від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією доходу чи винагороди та з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком на один рік. Примітка. Суб’єктом правопорушень у цій статті є особи, які відповідно до частин першої та другої статті 45 Закону України "Про запобігання корупції" зобов’язані подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Телефон довіри ДСНС
(з питань протидії корупції)
14-21-982 (440) 83+ (цілодобово)

Телефон довіри ГУ ДСНС України
у Миколаївській області
69-60-94 (2150) 83+ (психологи)
39-60-94 (2150) 83+ (з питань протидії корупції)

відповісти (0)
«Заходи зовнішнього та самостійного врегулювання конфлікту інтересів» у відповідності до Закону України «Про запобігання корупції»

Стаття 29. Заходи зовнішнього та самостійного врегулювання конфлікту інтересів
1. Зовнішнє врегулювання конфлікту інтересів здійснюється шляхом:
1) усунення особи від виконання завдання, вчинення дій, прийняття рішення чи участі в його прийнятті в умовах реального чи потенційного конфлікту інтересів;
2) застосування зовнішнього контролю за виконанням особою відповідного завдання, вчиненням нею певних дій чи прийняття рішень;
3) обмеження доступу особи до певної інформації;
4) перегляду обсягу службових повноважень особи;
5) переведення особи на іншу посаду;
6) звільнення особи.
2. Особи, зазначені у пунктах 1, 2 частини першої статті 3 цього Закону, у яких наявний реальний чи потенційний конфлікт інтересів, можуть самостійно вжити заходів щодо його врегулювання шляхом позбавлення відповідного приватного інтересу з наданням підтверджуючих це документів безпосередньому керівнику або керівнику органу, до повноважень якого належить звільнення / ініціювання звільнення з посади. Позбавлення приватного інтересу має виключати будь-яку можливість його приховування.

Стаття 172-7. Порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів
Неповідомлення особою у встановлених законом випадках та порядку про наявність у неї реального конфлікту інтересів -
тягне за собою накладення штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Вчинення дій чи прийняття рішень в умовах реального конфлікту інтересів - тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Дії, передбачені частиною першою або другою, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, -
тягнуть за собою накладення штрафу від чотирьохсот до восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком на один рік. Примітка.
1. Суб’єктом правопорушень у цій статті є особи, зазначені у пунктах 1, 2 частини першої статті 3 Закону України "Про запобігання корупції".
2. У цій статті під реальним конфліктом інтересів слід розуміти суперечність між приватним інтересом особи та її службовими чи представницькими повноваженнями, що впливає на об’єктивність або неупередженість прийняття рішень, або на вчинення чи не вчинення дій під час виконання вказаних повноважень.

Телефон довіри ДСНС
(з питань протидії корупції)
14-21-982 (440) 83+ (цілодобово)

Телефон довіри ГУ ДСНС України
у Миколаївській області
69-60-94 (2150) 83+ (психологи)
39-60-94 (2150) 83+ (з питань протидії корупції)
відповісти (0)
Обмеження спільної роботи близьких осіб»
Закону України «Про запобігання корупції»

Стаття 27. Обмеження спільної роботи близьких осіб
1. Особи, зазначені у підпунктах "а", "в" - "з" пункту 1 частини першої статті 3 цього Закону, не можуть мати у прямому підпорядкуванні близьких їм осіб або бути прямо підпорядкованими у зв'язку з виконанням повноважень близьким їм особам. Особи, які претендують на зайняття посад, зазначених у підпунктах "а", "в" - "з" пункту 1 частини першої статті 3 цього Закону, зобов'язані повідомити керівництво органу, на посаду в якому вони претендують, про працюючих у цьому органі близьких їм осіб. Положення абзаців першого та другого цієї частини не поширюються на:
1) народних засідателів і присяжних;
2) близьких осіб, які прямо підпорядковані один одному у зв'язку з набуттям одним з них статусу виборної особи;
3) осіб, які працюють у сільських населених пунктах (крім тих, що є районними центрами), а також гірських населених пунктах.
2. У разі виникнення обставин, що порушують вимоги частини першої цієї статті, відповідні особи, близькі їм особи вживають заходів щодо усунення таких обставин у п'ятнадцятиденний строк. Якщо в зазначений строк ці обставини добровільно не усунуто, відповідні особи або близькі їм особи в місячний строк з моменту виникнення обставин підлягають переведенню в установленому порядку на іншу посаду, що виключає пряме підпорядкування. У разі неможливості такого переведення особа, яка перебуває у підпорядкуванні, підлягає звільненню із займаної посади.

Стаття 172-9. Невжиття заходів щодо протидії корупції
Невжиття передбачених законом заходів посадовою чи службовою особою органу державної влади, посадовою особою місцевого самоврядування, юридичної особи, їх структурних підрозділів у разі виявлення корупційного правопорушення - тягне за собою накладення штрафу від п'ятдесяти до ста двадцяти п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Телефон довіри ДСНС
(з питань протидії корупції)
14-21-982 (440) 83+ (цілодобово)

Телефон довіри ГУ ДСНС України
у Миколаївській області
69-60-94 (2150) 83+ (психологи)
39-60-94 (2150) 83+ (з питань протидії корупції)

відповісти (0)
«Обмеження щодо використання службового становища» закону України «Про запобігання корупції»
та відповідальність передбачена ст. 364 ККУ

Стаття 22. Обмеження щодо використання службових повноважень чи свого становища
1. Особам, зазначеним у частині першій статті 3 цього Закону, забороняється використовувати свої службові повноваження або своє становище та пов'язані з цим можливості з метою одержання неправомірної вигоди для себе чи інших осіб, у тому числі використовувати будь-яке державне чи комунальне майно або кошти в приватних інтересах.

Стаття 364. Зловживання владою або службовим становищем
1. Зловживання владою або службовим становищем, тобто умисне, з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для самої себе чи іншої фізичної або юридичної особи використання службовою особою влади чи службового становища всупереч інтересам служби, якщо воно завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та
інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб, - карається виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зі штрафом
від двохсот п’ятдесяти до семисот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та зі спеціальною конфіскацією.
2. Те саме діяння, якщо воно спричинило тяжкі наслідки, - карається позбавленням волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зі штрафом від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та зі спеціальною конфіскацією.
Примітка. 1. Службовими особами у статтях 364, 368, 368-2, 369 цього Кодексу є особи, які постійно, тимчасово чи за спеціальним повноваженням здійснюють функції представників влади чи місцевого самоврядування, а також обіймають постійно чи
тимчасово в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, на державних чи комунальних підприємствах, в установах чи організаціях посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій, або виконують такі функції за спеціальним повноваженням, яким особа наділяється повноважним органом державної влади, органом місцевого самоврядування, центральним органом державного управління із спеціальним статусом, повноважним органом чи повноважною особою підприємства, установи, організації, судом або законом.
3. Істотною шкодою у статтях 364, 364-1, 365, 365-2, 367, якщо вона полягає у завданні матеріальних збитків, вважається така шкода, яка в сто і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.
4. Тяжкими наслідками у статтях 364 - 367, якщо вони полягають у завданні матеріальних збитків, вважаються такі наслідки, які у двісті п'ятдесят і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Телефон довіри ДСНС
(з питань протидії корупції)
14-21-982 (440) 83+ (цілодобово)

Телефон довіри ГУ ДСНС України
у Миколаївській області
69-60-94 (2150) 83+ (психологи)
39-60-94 (2150) 83+ (з питань протидії корупції)
відповісти (0)
Корупція в нашому світі річ природна? Корупція та її сила в нашому світі дуже міцно зберігають свої позиції. Вона поглинула багато галузей, проникла в усі можливі рівні. Можна сказати, що вона стала природним явищем і тому сьогодні не викликає ні у кого обурення і тим більше гніву. Так не повинно було трапитися і так не повинно залишатися. Сприймати корупцію як щось звичайне не можна. Проблема є як на вищому рівні, де не сильно поспішають робити кардинальні дії проти корупціонерів, так і в народі, де їм не хочуть або не можуть протистояти активно. Таким чином, виходить, що корупція має владу над нами, але якраз ми можемо і позбавити влади її. Для початку слід активно боротися з нею. Вимагачі не стануть ризикувати своєю кар'єрою заради невеликої суми грошей. Вони не вимагатимуть у вас нічого після того, як ви поскаржитеся на них. Нема чого нікого боятися, не ви, а у вас вимагають грошей. Нема чого поступатися їм. Розголос зіграє не проти вас, а проти них. Та й помсти ніякої не буде, людина задумається не про те, як помститися, а про те, як виборсатися з такої ситуації. Існує чимало органів, які візьмуться допомагати вам. У першу чергу - прокуратура, вона неодмінно прийде на допомогу і зробить це безкоштовно. Можна також звернутися до комітету по боротьбі з корупцією, де вам дадуть професійну консультацію. Крім цих інстанцій на полі бою, на вашому боці можуть виявитися і юристи. Так, вони беруть за свої послуги гроші, але роблять праве діло, вирішують серйозні питання і повністю ведуть легальний спосіб життя. Крім всіх вище перерахованих органів, можна взяти телефон, вам потрібно лише зателефонувати на гарячу анонімну лінію, яка веде боротьбу з корупціонерами. Повірте, обпектися навіть один раз достатньо, щоб другий не захотіти ризикувати. Мало хто не побоїться ризикнути своїм місцем роботи, а якщо йому є за що давати хабар, значить воно не таке й погано, щоб отримати додаткові, нечисті гроші. Зайвий галас, розбирання, недовіри з боку колег і начальства, а також втручання прокуратури не сподобається нікому. Можливо, і вийде один раз відімкнутися, але зробити це двічі вже не вийде. Ваше протистояння може допомогти іншим, тому як чиновник або уповноважена особа не зажадає більше хабара. Протистояння іншої людини цілком імовірно, що допоможе вам. Виходить, що в наших силах дати бій корупції, треба тільки захотіти і наважитися зробити це.

Телефон довіри ДСНС
(з питань протидії корупції)
14-21-982 (440) 83+ (цілодобово)

Телефон довіри ГУ ДСНС України
у Миколаївській області
69-60-94 (2150) 83+ (психологи)
39-60-94 (2150) 83+ (з питань протидії корупції)
відповісти (0)
Порядок
складання та розгляду протоколу про адміністративне корупційне правопорушення.

Відповідно до ч.3 статті 38 КУпАП «Строки накладення адміністративного стягнення»: Адміністративне стягнення за вчинення корупційного правопорушення може бути накладено протягом трьох місяців з дня виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення. Відповідно до статті 221 КУпАП справи про адміністративні правопорушення передбачені статтями 1724-1729 розглядають судді районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судів. Відповідно до ч.2 статті 250 КУпАП при провадженні у справах про адміністративні правопорушення, передбачені статтями 1724-1729 КУпАП, участь прокурора у розгляді справи судом є обов’язковою. Відповідно до статті 255 КУпАП протоколи про адміністративні правопорушення передбачені статтями 1724-1729 КУпАП мають право складати уповноважені на те посадові особи органів внутрішніх справ, органів СБУ, прокурор або уповноважена ним особа з числа працівників прокуратури. Відповідно до статті 257 КУпАП «Надіслання протоколу»: протокол про вчинення адміністративного корупційного правопорушення разом з іншими матеріалами у триденний строк з моменту його складення надсилається до місцевого загального суду за місцем вчинення корупційного правопорушення. Особа, яка склала протокол про вчинення адміністративного корупційного правопорушення, одночасно з надісланням його до суду надсилає прокурору, органу державної влади, органу місцевого самоврядування, керівникові підприємства, установи чи організації, де працює особа, яка притягається до відповідальності, повідомлення про складення протоколу із зазначенням характеру вчиненого правопорушення та норми закону, яку порушено. Відповідно до частини 2 статті 268 КУпАП «Права особи яка притягається до адміністративної відповідальності»: при розгляді справ про адміністративні правопорушення, передбачені статтями: 1724 - 1729 КУпАП, присутність особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, є обов'язковою. У разі ухилення від явки на виклик органу внутрішніх справ або судді районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду цю особу може бути органом внутрішніх справ (міліцією) піддано приводу. Відповідно до статті 277 КУпАП «Строки розгляду справ про адміністративні правопорушення»: справа про адміністративне правопорушення розглядається у п'ятнадцяти денний строк з дня одержання органом (посадовою особою), правомочним розглядати справу, протоколу про адміністративне правопорушення та інших матеріалів справи. Строк розгляду адміністративних справ про адміністративні корупційні правопорушення зупиняється судом у разі якщо особа, щодо якої складено протокол про адміністративне корупційне правопорушення, умисно ухиляється від явки до суду або з поважних причин не може туди з'явитися (хвороба, перебування у відрядженні чи на лікуванні, у відпустці тощо). Відповідно до статті 2772 КУпАП «Повідомлення про розгляд справи»: повістка особі, яка притягається до адміністративної відповідальності, вручається не пізніш як за три доби до дня розгляду справи в суді, в якій зазначаються дата і місце розгляду справи. Інші особи, які беруть участь у провадженні по справі про адміністративні правопорушення, повідомляються про день розгляду справи в той же строк. Відповідно до статті 285 КУпАП «Оголошення постанови по справі про адміністративне правопорушення і вручення копії постанови»: постанова суду про накладення адміністративного стягнення за адміністративне корупційне правопорушення у триденний строк з дня набрання нею законної сили направляється відповідному органу державної влади, органу місцевого самоврядування, керівникові підприємства, установи чи організації, державному чи виборному органу, власнику юридичної особи або уповноваженому ним органу для вирішення питання про притягнення особи до дисциплінарної відповідальності, усунення її згідно із законодавством від виконання функцій держави, якщо інше не передбачено законом, а також усунення причин та умов, що сприяли вчиненню цього правопорушення. Телефон довіри ДСНС
(з питань протидії корупції)
14-21-982 (440) 83+ (цілодобово) Телефон довіри ГУ ДСНС України
у Миколаївській області
69-60-94 (2150) 83+ (психологи)
39-60-94 (2150) 83+ (з питань протидії корупції)
відповісти (0)
Види корупції та ознаки корупційних діянь. Види корупції:
- Хабарництво: отримання особою в будь-якому вигляді винагороди (хабара) за виконання чи невиконання в інтересах того, хто дає хабара, чи в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням наданої їй влади чи службового становища;
- Розкрадання: умисне незаконне обернення певним способом чужого майна на свою користь або користь інших осіб із корисливих мотивів з використанням посадового становища;
- Шахрайство: поведінка, націлена на обман або введення в оману приватної або юридичної особи з метою особистої вигоди або вигоди третьої сторони;
- Вимагання: примушування приватної або юридичної особи сплатити гроші або надати інші цінності в обмін на певні дії або бездіяльність;
- Зловживання: зловживання владою або посадовим становищем, перевищення влади або посадових повноважень та інші посадові злочини, що вчиняються для задоволення корисливих чи інших особистих інтересів або інтересів інших осіб;
- Кумівство: перевага у наданні грошових коштів або іншого майна, переваг, пільг, послуг, нематеріальних активів наближеним особам, родичам, ін.
- Інше: використання інформації, одержаної під час виконання посадових обов’язків, у корисливих чи інших особистих інтересах, необґрунтована відмова у наданні відповідної інформації, несвоєчасне її надання, надання недостовірної чи неповної службової інформації; неправомірне втручання з використанням посадового становища у діяльність інших державних органів чи посадових осіб з метою перешкоджання виконанню ними своїх повноважень чи домагання прийняття неправомірного рішення. Корупційні діяння можуть бути вчинені також в інших формах, у тому числі в таких, що потребують додаткового визначення законодавством.

Ознаками корупційних діянь є:
- безпосереднє заподіяння шкоди авторитету чи іншим охоронюваним законом інтересам держави;
- наявність у особи умислу на вчинення дій (бездіяльність), які об’єктивно завдають шкоду охоронюваним законом інтересам держави;
- використання особою свого становища всупереч інтересам держави;
- корислива мета або інша зацікавленість особи;
- незаконне одержання особою благ (матеріальних та нематеріальних), послуг, переваг. За вчинення корупційних правопорушень особи, зазначені вище, притягаються до кримінальної, адміністративної, цивільно-правової та дисциплінарної відповідальності в установленому законом порядку. Відомості про осіб, яких притягнуто до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень, у триденний строк з дня набрання відповідним рішенням суду законної сили, притягнення до цивільно-правової відповідальності, накладення дисциплінарного стягнення заносяться до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення, що формується та ведеться Міністерством юстиції України.

Телефон довіри ДСНС
(з питань протидії корупції)
14-21-982 (440) 83+ (цілодобово)

Телефон довіри ГУ ДСНС України
у Миколаївській області
69-60-94 (2150) 83+ (психологи)
39-60-94 (2150) 83+ (з питань протидії корупції)
відповісти (0)
«Обмеження спільної роботи близьких осіб та невжиття заходів
щодо протидії корупції»
Закону України «Про запобігання корупції»

Стаття 27. Обмеження спільної роботи близьких осіб
1. Особи, зазначені у підпунктах "а", "в" - "з" пункту 1 частини першої статті 3 цього Закону, не можуть мати у прямому підпорядкуванні близьких їм осіб або бути прямо підпорядкованими у зв'язку з виконанням повноважень близьким їм особам. Особи, які претендують на зайняття посад, зазначених у підпунктах "а", "в" - "з" пункту 1 частини першої статті 3 цього Закону, зобов'язані повідомити керівництво органу, на посаду в якому вони претендують, про працюючих у цьому органі близьких їм осіб. Положення абзаців першого та другого цієї частини не поширюються на:
1) народних засідателів і присяжних;
2) близьких осіб, які прямо підпорядковані один одному у зв'язку з набуттям одним з них статусу виборної особи;
3) осіб, які працюють у сільських населених пунктах (крім тих, що є районними центрами), а також гірських населених пунктах.
2. У разі виникнення обставин, що порушують вимоги частини першої цієї статті, відповідні особи, близькі їм особи вживають заходів щодо усунення таких обставин у п'ятнадцятиденний строк. Якщо в зазначений строк ці обставини добровільно не усунуто, відповідні особи або близькі їм особи в місячний строк з моменту виникнення обставин підлягають переведенню в установленому порядку на іншу посаду, що виключає пряме підпорядкування. У разі неможливості такого переведення особа, яка перебуває у підпорядкуванні, підлягає звільненню із займаної посади.

Стаття 172-9. Невжиття заходів щодо протидії корупції
Невжиття передбачених законом заходів посадовою чи службовою особою органу державної влади, посадовою особою місцевого самоврядування, юридичної особи, їх структурних підрозділів у разі виявлення корупційного правопорушення - тягне за собою накладення штрафу від п'ятдесяти до ста двадцяти п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Телефон довіри ДСНС
(з питань протидії корупції)
14-21-982 (440) 83+ (цілодобово)

Телефон довіри ГУ ДСНС України
у Миколаївській області
69-60-94 (2150) 83+ (психологи)
39-60-94 (2150) 83+ (з питань протидії корупції)
відповісти (0)
«Заходи зовнішнього та самостійного врегулювання конфлікту інтересів» у відповідності до Закону України «Про запобігання корупції»

Стаття 29. Заходи зовнішнього та самостійного врегулювання конфлікту інтересів
1. Зовнішнє врегулювання конфлікту інтересів здійснюється шляхом:
1) усунення особи від виконання завдання, вчинення дій, прийняття рішення чи участі в його прийнятті в умовах реального чи потенційного конфлікту інтересів;
2) застосування зовнішнього контролю за виконанням особою відповідного завдання, вчиненням нею певних дій чи прийняття рішень;
3) обмеження доступу особи до певної інформації;
4) перегляду обсягу службових повноважень особи;
5) переведення особи на іншу посаду;
6) звільнення особи.
2. Особи, зазначені у пунктах 1, 2 частини першої статті 3 цього Закону, у яких наявний реальний чи потенційний конфлікт інтересів, можуть самостійно вжити заходів щодо його врегулювання шляхом позбавлення відповідного приватного інтересу з наданням підтверджуючих це документів безпосередньому керівнику або керівнику органу, до повноважень якого належить звільнення / ініціювання звільнення з посади. Позбавлення приватного інтересу має виключати будь-яку можливість його приховування.

Стаття 172-7. Порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів
Неповідомлення особою у встановлених законом випадках та порядку про наявність у неї реального конфлікту інтересів -
тягне за собою накладення штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Вчинення дій чи прийняття рішень в умовах реального конфлікту інтересів - тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Дії, передбачені частиною першою або другою, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, -
тягнуть за собою накладення штрафу від чотирьохсот до восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком на один рік. Примітка.
1. Суб’єктом правопорушень у цій статті є особи, зазначені у пунктах 1, 2 частини першої статті 3 Закону України "Про запобігання корупції".
2. У цій статті під реальним конфліктом інтересів слід розуміти суперечність між приватним інтересом особи та її службовими чи представницькими повноваженнями, що впливає на об’єктивність або неупередженість прийняття рішень, або на вчинення чи не вчинення дій під час виконання вказаних повноважень.

Телефон довіри ДСНС
(з питань протидії корупції)
14-21-982 (440) 83+ (цілодобово)

Телефон довіри ГУ ДСНС України
у Миколаївській області
69-60-94 (2150) 83+ (психологи)
39-60-94 (2150) 83+ (з питань протидії корупції)
відповісти (0)
«Обмеження спільної роботи близьких осіб та невжиття заходів
щодо протидії корупції»
Закону України «Про запобігання корупції»

Стаття 27. Обмеження спільної роботи близьких осіб
1. Особи, зазначені у підпунктах "а", "в" - "з" пункту 1 частини першої статті 3 цього Закону, не можуть мати у прямому підпорядкуванні близьких їм осіб або бути прямо підпорядкованими у зв'язку з виконанням повноважень близьким їм особам. Особи, які претендують на зайняття посад, зазначених у підпунктах "а", "в" - "з" пункту 1 частини першої статті 3 цього Закону, зобов'язані повідомити керівництво органу, на посаду в якому вони претендують, про працюючих у цьому органі близьких їм осіб. Положення абзаців першого та другого цієї частини не поширюються на:
1) народних засідателів і присяжних;
2) близьких осіб, які прямо підпорядковані один одному у зв'язку з набуттям одним з них статусу виборної особи;
3) осіб, які працюють у сільських населених пунктах (крім тих, що є районними центрами), а також гірських населених пунктах.
2. У разі виникнення обставин, що порушують вимоги частини першої цієї статті, відповідні особи, близькі їм особи вживають заходів щодо усунення таких обставин у п'ятнадцятиденний строк. Якщо в зазначений строк ці обставини добровільно не усунуто, відповідні особи або близькі їм особи в місячний строк з моменту виникнення обставин підлягають переведенню в установленому порядку на іншу посаду, що виключає пряме підпорядкування. У разі неможливості такого переведення особа, яка перебуває у підпорядкуванні, підлягає звільненню із займаної посади.

Стаття 172-9. Невжиття заходів щодо протидії корупції
Невжиття передбачених законом заходів посадовою чи службовою особою органу державної влади, посадовою особою місцевого самоврядування, юридичної особи, їх структурних підрозділів у разі виявлення корупційного правопорушення - тягне за собою накладення штрафу від п'ятдесяти до ста двадцяти п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Телефон довіри ДСНС
(з питань протидії корупції)
14-21-982 (440) 83+ (цілодобово)

Телефон довіри ГУ ДСНС України
у Миколаївській області
69-60-94 (2150) 83+ (психологи)
39-60-94 (2150) 83+ (з питань протидії корупції)
відповісти (0)
Психологічний і моральний аспекти корупції

Корупція – не просто соціальне, але і психологічне та моральне явище. Адже вона не існує поза людьми – їх поведінкою, діяльністю. Корупція – це спосіб мислення, який обумовлює спосіб життя.
У країнах, де корупція поширена значною мірою, корумповані відносини все більше витісняють правові, етичні відносини між людьми, корупція із соціальної аномалії поступово перетворюється в правило і виступає звичним способом вирішення життєвих проблем, стає нормою функціонування влади і способом життя значної частини суспільства. Найбільш небезпечним наслідком такого стану речей у суспільстві є те, що в результаті витіснення корумпованими відносинами правових та етичних відносин відбувається значний злам у суспільній психології – люди у своїй поведінці з самого початку психологічно вже налаштовані на протиправні способи вирішення питань. У корупції знайшла відображення психологія конкретних індивідів. Буде чи не буде вчинено корупційне діяння, залежить від конкретної особистості. Підкреслюючи психологічне коріння корупційної поведінки, слід виходити з того, що особа, яка стає на шлях вчинення корупційних діянь, не є, так би мовити, скорумпованою від природи. Корумпованих рис поведінка особи набуває в процесі власної соціалізації. Отже, стане чи не стане особа корупціонером залежить не стільки від того, які традиції чи психологічні настанови вона увібрала в себе від народження, а від того, в якій суспільній атмосфері вона зросла, який психологічний клімат панував навколо неї, які вчинки визнавалися аморальними, а які з боку моралі заохочувались. Іншими словами, йдеться про суспільну свідомість, в якій фіксується надзвичайно багато аспектів суспільного життя, у тому числі відношення громадян до закону і їх реакція на корупцію.
Захист громадської свідомості від корупційного впливу є одним із стратегічних напрямів запобігання корупції, що включає збереження моральних цінностей та зростання суспільної свідомості. Для ефективної антикорупційної діяльності необхідна соціальна база, в якій уособлюється бажання значної частини суспільства протидіяти корупції. За відсутності такого психологічного настрою суспільства антикорупційна діяльність правоохоронних та інших державних структур приречена на поразку. Існує декілька принципових положень, які потрібно приймати до уваги, аналізуючи проблему психології корупціонера. Під корупціонером слід розуміти не лише посадову особу, що отримує хабарі, а й особу що виконує управлінські функції у комерційній або іншій організації, що отримує незаконну винагороду, а також особу, що дає хабар (винагороду); виборець, що віддає свій голос за винагороду. Елементи психології корупціонера (якщо мати на увазі активну корупцію, тобто підкуп) притаманні майже кожній дорослій людині. Саме ця обставина примушує завжди враховувати психологічний фактор при побудові будь-яких моделей боротьби з корупцією, що розглядаються у контексті тієї чи іншої стратегії економічного розвитку. Ядром психології корупціонера зазвичай визнається мотивація поведінки, під якою розуміється сукупність мотивів, тобто свідомих потреб, що виступають як спонукальні причини активності. Відповідно поведінка корупціонера у основі може бути описаною моделлю боротьби мотивів, що іноді називається «моделлю вагів» або моделлю ризикованої поведінки. Телефон довіри ДСНС
(з питань протидії корупції)
14-21-982 (440) 83+ (цілодобово)

Телефон довіри ГУ ДСНС України
у Миколаївській області
69-60-94 (2150) 83+ (психологи)
39-60-94 (2150) 83+ (з питань протидії корупції)
відповісти (0)
Стаття 4. Суб'єкти відповідальності за корупційні правопорушення
1. Суб'єктами відповідальності за корупційні правопорушення є:
1) особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування:
а) Президент України, Голова Верховної Ради України, його Перший заступник та заступник, Прем'єр-міністр України, Перший віце-прем'єр-міністр України, віце-прем'єр-міністри України, міністри, інші керівники центральних органів виконавчої влади, які не входять до складу Кабінету Міністрів України, та їх заступники, Голова Служби безпеки України, Генеральний прокурор України, Голова Національного банку України, Голова Рахункової палати, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Голова Верховної Ради Автономної Республіки Крим, Голова Ради міністрів Автономної Республіки Крим; б) народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутати місцевих рад; в) державні службовці, посадові особи місцевого самоврядування; г) військові посадові особи Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів військових формувань;
ґ) судді Конституційного Суду України, інші професійні судді, Голова, члени, дисциплінарні інспектори Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, службові особи секретаріату цієї Комісії, Голова, заступник Голови, секретарі секцій Вищої ради юстиції, а також інші члени Вищої ради юстиції, народні засідателі і присяжні (під час виконання ними цих функцій); д) особи рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ, державної кримінально-виконавчої служби, органів та підрозділів цивільного захисту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, особи начальницького складу податкової міліції; е) посадові та службові особи органів прокуратури, Служби безпеки України, дипломатичної служби, митної служби, державної податкової служби; є) члени Центральної виборчої комісії; ж) посадові та службові особи інших органів державної влади;
2) особи, які для цілей цього Закону прирівнюються до осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування:
а) посадові особи юридичних осіб публічного права, які не зазначені в пункті 1 частини першої цієї статті, але одержують заробітну плату за рахунок державного чи місцевого бюджету; б) особи, які не є державними службовцями, посадовими особами місцевого самоврядування, але надають публічні послуги (аудитори, нотаріуси, оцінювачі, а також експерти, арбітражні керуючі, незалежні посередники, члени трудового арбітражу, третейські судді під час виконання ними цих функцій, інші особи в установлених законом випадках); в) посадові особи іноземних держав (особи, які обіймають посади в законодавчому, виконавчому або судовому органі іноземної держави, в тому числі присяжні засідателі, інші особи, які здійснюють функції держави для іноземної держави, зокрема для державного органу або державного підприємства), а також іноземні третейські судді, особи, які уповноважені вирішувати цивільні, комерційні або трудові спори в іноземних державах у порядку, альтернативному до судового; г) посадові особи міжнародних організацій (працівники міжнародної організації чи будь-які інші особи, уповноважені такою організацією діяти від її імені), а також члени міжнародних парламентських асамблей, учасником яких є Україна, та судді і посадові особи міжнародних судів;
3) особи, які постійно або тимчасово обіймають посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських обов'язків, або особи, спеціально уповноважені на виконання таких обов'язків у юридичних особах приватного права незалежно від організаційно-правової форми, відповідно до закону;
4) посадові особи юридичних осіб, фізичні особи - у разі одержання від них особами, зазначеними у пунктах 1, 2 частини першої цієї статті, або за участю цих осіб іншими особами неправомірної вигоди. Телефон довіри ДСНС
(з питань протидії корупції)
14-21-982 (440) 83+ (цілодобово)

Телефон довіри ГУ ДСНС України
у Миколаївській області
69-60-94 (2150) 83+ (психологи)
39-60-94 (2150) 83+ (з питань протидії корупції)
відповісти (0)
Засади забезпечення державної антикорупційної політики

Умови успішної протидії корупції: антикорупційне законодавство та ефективне його застосування державними органами; політична воля керівництва держави; підтримка антикорупційних заходів держави громадянським суспільством. Кожна із цих складових відіграє у справі протидії корупції свою особливу роль. Вихід за межі правових рамок в антикорупційній діяльності — це шлях до службових зловживань, свавілля, за яких протидія корупції здійснюватиметься тими ж корупційними засобами. Основоположні засади Стратегії: 1) верховенство права, законність, пріоритет прав людини та громадянина; 2) спрямованість антикорупційної політики та координація діяльності органів влади з її реалізації; 3) системний аналіз корупційних ризиків; 4) проведення антикорупційної експертизи нормативно-правових актів та їх проектів; 5) поєднання зусиль та забезпечення ефективної взаємодії на центральному та регіональному рівнях між органам виконавчої влади, їх територіальними підрозділами, іншими органами державної влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями, об'єднаннями громадян з питань реалізації державної антикорупційної політики; 6) впровадження у національне законодавство передового досвіду інших країн світу, а також пропозицій міжнародних організацій з питань антикорупційної політики; 7) взаємодія інститутів громадянського суспільства з органами влади у сфері формування та реалізації державної антикорупційної політики; 8) відкритість та інформованість громадськості про здійснення заходів щодо запобігання та протидії корупції.

Телефон довіри ДСНС
(з питань протидії корупції)
14-21-982 (440) 83+ (цілодобово)

Телефон довіри ГУ ДСНС України
у Миколаївській області
69-60-94 (2150) 83+ (психологи)
39-60-94 (2150) 83+ (з питань протидії корупції)
відповісти (0)
Корупція – економічне явище

Корупція живиться економікою, знижуючи її ефективність. Що обумовлює такий взаємозв'язок корупції і економіки в Україні? Більшість фахівців сходяться на стратегічних прорахунках держави при реформуванні економіки: відсутність стимулювання виробничої сфери; відсутність обґрунтованої кадрової політики, адміністративна опіка, недосконалість законодавства (видання чисельних підзаконних актів, які на перше місце ставлять інтереси відомства, а не суспільства, залежність підприємця від суб'єктивної волі чиновника). Таким чином, корупція, як економічна проблема, породжена: участю державних чиновників у комерційній діяльності для одержання особистого чи корпоративного прибутку; використання службового становища для «перекачування» державних коштів та матеріальних цінностей у комерційні структури; надання пільг для своєї корпоративної групи (політичної, національної, кланової та ін.) з відтягненням державних ресурсів; лобіювання при прийнятті нормативних актів в інтересах певних угруповань тощо.
До негативних наслідків корупції в економіці дослідники відносять:
1) розширення тіньової економіки (зменшення надходжень до бюджету, втрата державою фінансових важелів управління економікою, загострення соціальних проблем через невиконання бюджетних зобов'язань);
2) порушення конкурентних механізмів ринку (зниження ефективності ринку, дискредитація ідей ринкової конкуренції - перемагає той, хто через корупційні зв’язки зміг отримати переваги, зменшення ефективності роботи приватних підприємств, підвищуються ціни за рахунок корупційних «податків»);
3) унеможливлення появи ефективних власників (непрозорість приватизації, штучні банкрутства державних підприємств сполучені з підкупом чиновників);
4) неефективне використання бюджетних коштів (розподіл державних замовлень та кредитів). У результаті економічні втрати від корупції набагато більші, ніж сумарна величина хабарів, яку сплачують приватні підприємці чиновникам та політикам. Такі втрати від корупції можна розділити на прямі та непрямі. Прямі втрати – це скорочення доходів бюджету і неефективне їх використання. Непрямі втрати – це загальне зниження ефективності економіки.
До антикорупційних механізмів в економіці відносять реформи, що змінюють систему стимулів, що сприяють корупції. Зокрема, відмова від програм, які є носіями корупції. Якщо у чиновника немає повноважень контролювати експорт або ліцензувати підприємницьку діяльність, канали хабарництва самі по собі зникають. При цьому відмова від окремих державних програм нерідко більш ефективна, ніж їх проведення (вільні економічні зони, програми в енергетичній сфері (субсидії вугільної галузі тощо).


Телефон довіри ДСНС
(з питань протидії корупції)
14-21-982 (440) 83+ (цілодобово)

Телефон довіри ГУ ДСНС України
у Миколаївській області
69-60-94 (2150) 83+ (психологи)
39-60-94 (2150) 83+ (з питань протидії корупції)
відповісти (0)
Стаття 9. Обмеження щодо роботи близьких осіб

1. Особи, зазначені у підпунктах "а", "в" - "ж" пункту 1 та підпункті "а" пункту 2 частини першої статті 4 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», не можуть мати у безпосередньому підпорядкуванні близьких їм осіб або бути безпосередньо підпорядкованими у зв'язку з виконанням повноважень близьким їм особам. Особи, зазначені у підпунктах "а", "в" - "ж" пункту 1 та підпункті "а" пункту 2 частини першої статті 4 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», зобов'язані повідомити керівництво органу, на посаду в якому вони претендують, про працюючих у цьому органі близьких їм осіб. Положення абзаців першого та другого цієї частини не поширюються на:
1) народних засідателів і присяжних;
2) близьких осіб, які безпосередньо підпорядковані один одному у зв'язку з перебуванням кожного з них на виборній посаді;
3) осіб, які працюють у сільській місцевості, гірських населених пунктах;
4) осіб, які працюють в галузі освіти, науки, культури, охорони здоров'я, фізичної культури та спорту;
5) інших осіб, визначених законом.
2. Уразі виникнення обставин, що порушують вимоги частини першої цієї статті, відповідні особи, близькі їм особи вживають заходів щодо усунення таких обставин у п'ятнадцятиденний строк. Якщо в зазначений строк ці обставини добровільно не усунуто, відповідні особи або близькі їм особи в місячний строк з моменту виникнення обставин підлягають переведенню в установленому порядку на іншу посаду, що виключає безпосереднє підпорядкування. У разі неможливості такого переведення особа, яка перебуває у підпорядкуванні, підлягає звільненню із займаної посади.
3. Особам, зазначеним у підпунктах "а", "в" - "ж" пункту 1 та підпункті "а" пункту 2 частини першої статті 4 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» (крім народних засідателів і присяжних), забороняється брати участь у роботі колегіальних органів під час розгляду питань щодо призначення на посаду близьких їм осіб та у будь-який інший спосіб впливати на прийняття такого рішення.

Телефон довіри ДСНС
(з питань протидії корупції)
14-21-982 (440) 83+ (цілодобово)

Телефон довіри ГУ ДСНС України
у Миколаївській області
69-60-94 (2150) 83+ (психологи)
39-60-94 (2150) 83+ (з питань протидії корупції)
відповісти (0)
ПРИЧИНИ КОРУПЦІЇ
Причини корупції для кожної із країн можуть відрізнятися, але головними серед них будуть невдало побудована система державного управління (або незакінчені реформи в системі органів державного управління), непрофесійність топ-менеджерів в державі, відверто недосконала судова система, політична корупція в парламенті, брак політичної волі національних лідерів щодо ефективного протистояння проявам корупції, насамперед проявам політичної корупції, слабкість інституті в громадянського суспільства. Фундаментальна суперечність
Виробництво будь-яких благ вимагає витрати певних ресурсів, що компенсується коштами, отриманими від споживачів цих благ. Зарплата службовців належить до витрат, що покриваються зрештою за рахунок споживача, проте їх діяльність визначається волею начальства і працедавця. Це призводить до ситуації, коли споживач отримує необхідну послугу або товар від службовця, але не може безпосередньо вплинути на діяльність цього службовця. Окремим випадком є суспільне благо, яке оплачується за рахунок податків і надається державними службовцями. Не зважаючи на те, що роботу чиновників фактично оплачують громадяни, їх працедавцем є держава, яка наділяє їх правом ухвалювати рішення, що зачіпають конкуруючі інтереси різних осіб, на свій розсуд. У відсутність у когось дискреційної влади, корупція була б неможлива. Проте персона або група, що володіє верховною владою, не в змозі самостійно забезпечувати реалізацію політики, яку вона визначає. Для цієї мети вона призначає адміністраторів, яких вона наділяє необхідними повноваженнями, в розпорядження яких вона передає необхідні ресурси, для яких вона встановлює правила поведінки і над якими вона здійснює нагляд. І тут виникає наступна проблема:
1. Консервативність закону. На практиці інструкції міняються значно повільніше, ніж зовнішні умови. Тому вони залишають місце для дій на свій розсуд, оскільки інакше система управління стає абсолютно негнучкою, і невідповідність жорстких норм реаліям здатна повністю зупинити роботу. Проте це означає, що в непередбаченій законом, ситуації адміністратор може почати керуватися найвигіднішою рентою.
2. Неможливість всеосяжного контролю. Нагляд вимагає витрат, але крім того, надмірно жорсткий контроль наносить удар по якості управлінського персоналу і приводить до відтоку творчо мислячих кадрів. Таким чином, принцип управління сам по собі містить потенційну можливість для корупції. Ця можливість переростає в об'єктивні умови, коли потенційна рента переважає над ризиками. Дана проблема багато разів відтворюється в бюрократичному апараті, оскільки адміністратори вищого рівня призначають своїх підлеглих тощо. Особливість систем з представницькою демократією полягає в тому, що вищі посади посідають політичні еліти, що отримали владні повноваження від народу і що ризикують втратою влади на наступних виборах. Причини високої корупції
Більшість фахівців сходяться на тому, що основними причинами високої корупції є недосконалість політичних інститутів, які забезпечують внутрішні і зовнішні механізми заборони. Крім цього, є підстави вважати, що деякі об'єктивні обставини вносять істотний внесок:
• Двозначні закони. Просте, недвозначне, лаконічне і зрозуміле законодавство скорочує потреби у великому апараті чиновників і полегшує розуміння законів громадянами.
• Незнання або нерозуміння законів населенням, що дозволяє посадовим особам довільно перешкоджати здійсненню бюрократичних процедур або завищувати належні виплати.
• Залежність стандартів і принципів, що лежать в основі роботи бюрократичного апарату, від політики правлячої еліти.
• Професійна некомпетентність бюрократії.
• Кумівство та політичне заступництво, внаслідок чого формуються особисті стосунки (таємні домовленості), що ослабляють механізми контролю та запобігання корупції.
• Відсутність єдності в системі виконавчої влади, тобто, регулювання однієї і тієї ж діяльності різними інстанціями.
• Нерозвинене (слабке) громадянське суспільство, в наслідок чого громадяни не мають достатнього впливу щодо ефективного контролю за діями законодавчої, виконавчої та судової гілок державної влади.

Телефон довіри ДСНС
(з питань протидії корупції)
14-21-982 (440) 83+ (цілодобово)

Телефон довіри ГУ ДСНС України
у Миколаївській області
69-60-94 (2150) 83+ (психологи)
39-60-94 (2150) 83+ (з питань протидії корупції)
відповісти (0)
Обмеження щодо одержання дарунків (пожертв)

1. Особам, зазначеним у пункті 1 та підпунктах "а", "б" пункту 2 частини першої статті 4 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», забороняється безпосередньо або через інших осіб одержувати дарунки (пожертви) від юридичних або фізичних осіб:
1) за рішення, дії чи бездіяльність в інтересах дарувальника, що приймаються, вчиняються як безпосередньо такою особою, так і за її сприяння іншими посадовими особами та органами;
2) якщо особа, яка дарує (здійснює) дарунок (пожертву), перебуває в підпорядкуванні такої особи.
2. Особи, зазначені у пункті 1 та підпунктах "а", "б" пункту 2 частини першої статті 4 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», можуть приймати дарунки, які відповідають загальновизнаним уявленням про гостинність, та пожертви, крім випадків, передбачених частиною першою цієї статті, якщо вартість таких дарунків (пожертв) не перевищує 50 відсотків мінімальної заробітної плати, встановленої на день прийняття дарунка (пожертви), одноразово, а сукупна вартість таких дарунків (пожертв), отриманих з одного джерела протягом року, - однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня поточного року. Передбачене цією частиною обмеження щодо вартості дарунків (пожертв) не поширюється на дарунки (пожертви), які:
1) даруються (здійснюються) близькими особами;
2) одержуються як загальнодоступні знижки на товари, послуги, загальнодоступні виграші, призи, премії, бонуси.
3. Дарунки, одержані особами, зазначеними у пункті 1 та підпунктах "а", "б" пункту 2 частини першої статті 4 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», як подарунки державі, Автономній Республіці Крим, територіальній громаді, державним або комунальним установам чи організаціям, є відповідно державною або комунальною власністю і передаються органу, установі чи організації у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.


Телефон довіри ДСНС
(з питань протидії корупції)
14-21-982 (440) 83+ (цілодобово)

Телефон довіри ГУ ДСНС України
у Миколаївській області
69-60-94 (2150) 83+ (психологи)
39-60-94 (2150) 83+ (з питань протидії корупції)
відповісти (0)
Участь громадськості в заходах щодо запобігання
і протидії корупції

1. Об'єднання громадян, їх члени або уповноважені представники, а також окремі громадяни в діяльності щодо запобігання, виявлення і протидії корупційним правопорушенням (крім випадків, коли це віднесено законом до виключної компетенції спеціально уповноважених суб'єктів у сфері протидії корупції) мають право:
1) повідомляти про виявлені факти вчинення корупційних правопорушень спеціально уповноваженим суб'єктам у сфері протидії корупції, іншим органам, зазначеним у статті 5 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», керівництву та колективу підприємства, установи чи організації, в яких були вчинені ці правопорушення, а також громадськості;
2) запитувати та одержувати від органів державної влади та органів місцевого самоврядування в обсягах та порядку, не заборонених законом, інформацію про діяльність щодо запобігання і протидії корупції;
3) проводити, замовляти проведення громадської антикорупційної експертизи проектів нормативно-правових актів, подавати за результатами експертизи пропозиції до відповідних органів державної влади;
4) брати участь у парламентських слуханнях та інших заходах з питань запобігання і протидії корупції;
5) вносити пропозиції суб'єктам права законодавчої ініціативи щодо вдосконалення законодавчого регулювання відносин, що виникають у сфері запобігання і протидії корупції;
6) проводити, замовляти проведення досліджень, у тому числі наукових, соціологічних тощо, з питань запобігання і протидії корупції;
7) проводити заходи щодо інформування населення з питань запобігання і протидії корупції;
8) здійснювати громадський контроль за виконанням законів у сфері запобігання і протидії корупції, з використанням при цьому таких форм контролю, які не суперечать законодавству.
2. Об'єднанню громадян, фізичній, юридичній особі не може бути відмовлено в наданні доступу до інформації стосовно компетенції суб'єктів, які здійснюють заходи щодо запобігання і протидії корупції, а також стосовно основних напрямів їх діяльності. Така інформація надається в порядку, встановленому законом.
3. Законопроекти та проекти інших нормативно-правових актів, що передбачають надання пільг, переваг окремим суб'єктам господарювання, а також делегування повноважень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування, з метою їх громадського обговорення розміщуються на офіційних веб-сайтах органів державної влади, органів місцевого самоврядування невідкладно, але не пізніше дня, наступного за днем їх внесення належним суб'єктом до відповідного органу державної влади чи органу місцевого самоврядування.
4. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування узагальнюють результати громадського обговорення законопроектів та проектів інших нормативно-правових актів, передбачених частиною третьою цієї статті, та оприлюднюють їх у засобах масової інформації.

Телефон довіри ДСНС
(з питань протидії корупції)
14-21-982 (440) 83+ (цілодобово)

Телефон довіри ГУ ДСНС України
у Миколаївській області
69-60-94 (2150) 83+ (психологи)
39-60-94 (2150) 83+ (з питань протидії корупції)
відповісти (0)
Порядок
складання та розгляду протоколу про адміністративне корупційне правопорушення

Відповідно до ч.3 статті 38 КУпАП «Строки накладення адміністративного стягнення»: Адміністративне стягнення за вчинення корупційного правопорушення може бути накладено протягом трьох місяців з дня виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення. Відповідно до статті 221 КУпАП справи про адміністративні правопорушення передбачені статтями 1724-1729 розглядають судді районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судів. Відповідно до ч.2 статті 250 КУпАП при провадженні у справах про адміністративні правопорушення, передбачені статтями 1724-1729 КУпАП, участь прокурора у розгляді справи судом є обов’язковою. Відповідно до статті 255 КУпАП протоколи про адміністративні правопорушення передбачені статтями 1724-1729 КУпАП мають право складати уповноважені на те посадові особи органів внутрішніх справ, органів СБУ, прокурор або уповноважена ним особа з числа працівників прокуратури. Відповідно до статті 257 КУпАП «Надіслання протоколу»: протокол про вчинення адміністративного корупційного правопорушення разом з іншими матеріалами у триденний строк з моменту його складення надсилається до місцевого загального суду за місцем вчинення корупційного правопорушення. Особа, яка склала протокол про вчинення адміністративного корупційного правопорушення, одночасно з надісланням його до суду надсилає прокурору, органу державної влади, органу місцевого самоврядування, керівникові підприємства, установи чи організації, де працює особа, яка притягається до відповідальності, повідомлення про складення протоколу із зазначенням характеру вчиненого правопорушення та норми закону, яку порушено. Відповідно до частини 2 статті 268 КУпАП «Права особи яка притягається до адміністративної відповідальності»: при розгляді справ про адміністративні правопорушення, передбачені статтями: 1724 - 1729КУпАП, присутність особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, є обов'язковою. У разі ухилення від явки на виклик органу внутрішніх справ або судді районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду цю особу може бути органом внутрішніх справ (міліцією) піддано приводу. Відповідно до статті 277 КУпАП «Строки розгляду справ про адміністративні правопорушення»: справа про адміністративне правопорушення розглядається у п'ятнадцяти денний строк з дня одержання органом (посадовою особою), правомочним розглядати справу, протоколу про адміністративне правопорушення та інших матеріалів справи. Строк розгляду адміністративних справ про адміністративні корупційні правопорушення зупиняється судом у разі якщо особа, щодо якої складено протокол про адміністративне корупційне правопорушення, умисно ухиляється від явки до суду або з поважних причин не може туди з'явитися (хвороба, перебування у відрядженні чи на лікуванні, у відпустці тощо). Відповідно до статті 2772 КУпАП «Повідомлення про розгляд справи»: повістка особі, яка притягається до адміністративної відповідальності, вручається не пізніш як за три доби до дня розгляду справи в суді, в якій зазначаються дата і місце розгляду справи. Інші особи, які беруть участь у провадженні по справі про адміністративні правопорушення, повідомляються про день розгляду справи в той же строк. Відповідно до статті 285 КУпАП «Оголошення постанови по справі про адміністративне правопорушення і вручення копії постанови»: постанова суду про накладення адміністративного стягнення за адміністративне корупційне правопорушення у триденний строк з дня набрання нею законної сили направляється відповідному органу державної влади, органу місцевого самоврядування, керівникові підприємства, установи чи організації, державному чи виборному органу, власнику юридичної особи або уповноваженому ним органу для вирішення питання про притягнення особи до дисциплінарної відповідальності, усунення її згідно із законодавством від виконання функцій держави, якщо інше не передбачено законом, а також усунення причин та умов, що сприяли вчиненню цього правопорушення. Телефон довіри ДСНС
(з питань протидії корупції)
14-21-982 (440) 83+ (цілодобово) Телефон довіри ГУ ДСНС України
у Миколаївській області
69-60-94 (2150) 83+ (психологи)
39-60-94 (2150) 83+ (з питаньпротидіїкорупції)
відповісти (0)
Корупційні ризики в сфері публічної влади

Одним із основних напрямів у сфері запобігання корупції є виявлення корупційних ризиків, які можуть виникнути в діяльності представників публічної влади, а також усунення умов та причин виникнення цих ризиків. За поширеністю корупційні ризики в діяльності посадових і службових осіб публічної влади можна розташувати в такому порядку:
1) не доброчесність поведінки державних службовців. Державний службовець завжди приймає рішення на підставі власного досвіду, психологічного відношення до виконуваної роботи, а також ґрунтуючись на особистих переконаннях і персональному соціально-матеріальному становищі;
2) виникнення конфлікту інтересів, тобто наявність реальних (таких, що видаються реальними), суперечностей між приватними інтересами особи та її службовими повноваженнями, які можуть вплинути на об'єктивність або неупередженість прийняття рішень, а також на вчинення чи не вчинення дій під час виконання наданих їй службових повноважень;
3) відсутність контролю (безконтрольність) з боку керівництва. Обов'язковою складовою для врегулювання конфлікту інтересів є саме контроль з боку керівництва. Внаслідок безконтрольності можуть виникнути конфлікт інтересів, недоброчесність державних службовців. З метою недопущення (запобігання) виникнення цього корупційного ризику безпосереднім керівництвом контроль має здійснюватись: систематично; всебічно; об’єктивно; гласно; результативно (дієво).
4) наявність дискреційних повноважень - можливості діяти на власний розсуд. Дискреційні повноваження мають низку ознак: дозволяють органу (особі, уповноваженій на виконання функцій держави) на власний розсуд оцінювати юридичний факт (фактичний склад), внаслідок чого можуть виникати, змінюватись або припинятись правовідносини; дозволяють на власний розсуд обирати одну із декількох, запропонованих у проекті нормативно-правового акта, форм реагування на даний юридичний факт; надають можливість органу (особі, уповноваженій на виконання функцій держави) на власний розсуд вибирати міру публічно-правового впливу щодо фізичних та юридичних осіб, його вид, розмір, спосіб реалізації; дозволяють органу (особі, уповноваженій на виконання функцій держави) обрати форму реалізації своїх повноважень - видання нормативного або індивідуально-правового акта, вчинення (утримання від вчинення) адміністративної дії; наділяють орган (особу, уповноважену на виконання функцій держави) правом повністю або частково визначати порядок здійснення юридично значущих дій, у тому числі строк та послідовність їх здійснення; надають можливість органу (особі, уповноваженій на виконання функцій держави) на власний розсуд визначати спосіб виконання управлінського рішення, у тому числі передавати виконання прийнятого рішення підлеглим особам, іншим органам державної влади та місцевого самоврядування, встановлювати строки і процедуру виконання.

ТЕЛЕФОН ДОВІРИ
Головного управління ДСНС України у Миколаївській області
64-90-35 (2150)83+ (цілодобово) Електронна адреса: au.km.tpederif@bvv
Адреса офіційного веб-сайта Головного управління: http://mk.mns.gov/ua/

ТЕЛЕФОН ДОВІРИ
Державної служби України з надзвичайних ситуацій
14-21-982 (440) 83 +
Електронна адреса: au.vog.snm@kpu_avonimret
відповісти (0)
У нас корупція то звичне явище і нічого з ним не зробиш, Якби наші люди менше на лапу давали то може не було б такого або ж наказання було б суворіше за це...
відповісти (0)
Політичний аспект корупції
Особливу загрозу національній безпеці становить політична корупція – це корумповані форми політичної боротьби кланів, політичних еліт, партій, груп і окремих осіб за владу, що підриває фундаментальні основи функціонування суспільства і держави.
Політична корупція здійснюється правлячою елітою для захоплення і утримання влади, нейтралізації політичних конкурентів шляхом зовні легітимного, а фактично незаконного заволодіння державними ресурсами для їх використання на власні політичні цілі під майбутні «дивіденди». Форми такої корупції: лобізм, протекціонізм, вигідне призначення на державні посади, інвестування комерційних структур за рахунок держбюджету, керівництво держчиновниками комерційними структурами через призначення в них своїх родичів, близьких, створення акціонерних компаній на базі державних підприємств, надання пільг, переваг, виключень із загальних правил для «своїх» фірм і компаній, переведення держмайна в акціонерні товариства, келійне проведення приватизації, фіктивне банкрутство, навчання дітей за кордоном за рахунок спонсорів тощо. Корупція у структурах влади може бути обмежена за допомогою розподілу влади на законодавчу, виконавчу та судову. Кожна із гілок влади урівноважує, контролює іншу і таким чином протистоїть зловживанням. У країнах так званого третього світу для політичної системи характерна слабкість законодавчих органів і свавілля виконавчої влади. Проте формальний розподіл влади не може сам по собі дати ефективного результату.
Говорячи про корупцію як політичну проблему, слід особливу увагу звернути на загрозу корумпованості виборчого процесу, у тому числі і в Україні. Фахівці відзначають, що абсолютна більшість коштів, які використовувалися у президентській компанії 2004 р., знаходилась у тіньовій сфері і не була врахована в офіційному виборчому рахунку. Це характерне не тільки для президентських кампаній. Широке розповсюдження одержала практика купування голосів виборців кандидатами до Верховної Ради України (ремонт під'їздів, роздача продуктів пенсіонерам, тощо). Саме цей фактор змусив відмовитися від мажоритарної системи виборів, як найбільш корумпованої в України і перейти на пропорційну систему виборів.
Але й при цій системі виборів корупція не виключена. Тому слід зробити більш чіткими і прозорими правила приватних пожертвувань і забезпечити достатній обсяг легальних надходжень до фонду виборчих кампаній. Нелегальні внески серйозно підривають виборчу кампанію, ставлять під сумнів її легітимність. Кращим виходом з цього становища було б максимальне розширення державного субсидування виборчих кампаній, але Україні поки що це не під силу. У таких країнах напевно було б правильним бюджетне фінансування надавати тому кандидату, який користується широкою громадською підтримкою і набере певний процент голосів виборців. В іншому випадку він повинен повернути взяту субсидію. Але й це не гарантує від політичної корупції. Щоб парламент був не корумпованим, такими повинні бути й політичні партії, які його утворюють, адже найбільш корумпованими установами у світі вважаються політичні партії. У Європі високий рівень політичної корупції відзначено в Україні, Польщі і Франції. Таким чином, політична корупція є різновидом «верхівкової корупції», причому різновидом найбільш небезпечним, оскільки така корупція має як наслідок встановлення основних правових правил економічної і політичної поведінки. Якщо головним наслідком низової (побутова і ділова) корупції є підвищення ціни за надання публічних послуг, то політична корупція здатна змінювати пріоритети суспільного розвитку (нехтування інтересів країни, гальмування розвитку держави, дестабілізація соціальної і політичної ситуації).

ТЕЛЕФОН ДОВІРИ
Головного управління ДСНС України у Миколаївській області
64-90-35 (2150)83+ (цілодобово) Електронна адреса: au.km.tpederif@bvv
Адреса офіційного веб-сайта Головного управління: http://mk.mns.gov/ua/

ТЕЛЕФОН ДОВІРИ
Державної служби України з надзвичайних ситуацій
14-21-982 (440) 83 +
Електронна адреса: au.vog.snm@kpu_avonimret
відповісти (0)
Пам'ятка щодо повідомлення про суттєві зміни у майновому стані суб'єкта декларування
У відповідності до вимог частини другої статті 52 Закону України «Про запобігання корупції» (далі - Закон) у разі суттєвої зміни у майновому стані суб’єкта декларування, а саме отримання ним доходу, придбання майна на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року, зазначений суб’єкт у десятиденний строк з моменту отримання доходу або придбання майна зобов’язаний письмово повідомити про це Національне агентство з питань запобігання корупції. Під суттєвою зміною у майновому стані вважається отримання доходу, придбання майна на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року. У відповідності до Закону України «Про державний бюджет на 2017 рік» прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 1600 гривень, тобто:
1600 грн. х 50 ПМ = 80 000 грн. Національне агентство з питань запобігання корупції акцентує увагу на тому, що до доходів, які необхідно вказати у повідомленні, відносяться:
- заробітна плата (грошове забезпечення), отримана як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом. Під заробітною платою розуміється основна заробітна плата, а також будь які заохочувальні та компенсаційні виплати, які надаються особі у зв’язку з відносинами трудового найму;
- гонорари;
- дохід від зайняття підприємницькою діяльністю або незалежною професійною діяльністю;
- дохід від надання майна в оренду;
- дивіденди;
- проценти;
- роялті;
- страхові виплати;
- благодійна допомога;
- пенсія;
- спадщина;
- подарунки та інші доходи. Національне агентство з питань запобігання корупції в своєму Рішенні № 3 від 10.06.2016 зазначає, що інформація про отримання доходу або придбання майна членом сім’ї суб’єкта декларування не повідомляється. Суб’єкти декларування особисто письмово повідомляють Національне агентство з питань запобігання корупції про суттєві зміни у своєму майновому стані шляхом подання відповідного електронного повідомлення до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі - Реєстр) через власний персональний електронний кабінет у десятиденний строк з моменту отримання доходу або придбання майна. Повідомлення про суттєві зміни у майновому стані суб’єкта декларування подаються винятково в електронній формі, їх паперова копія не подається. Також важливо пам’ятати, що на відмітну від декларацій виправлені повідомлення про суттєві зміни у майновому стані суб’єкта декларування до Реєстру не подаються. Отже, підчас їх заповнення необхідно бути максимально зосередженим, або не допустити у ньому помилок, які в подальшому не можливо виправити. Слід зауважити, що подання інформації про суттєві зміни в майновому стані не звільняє суб’єкта декларування від обов’язку подати декларацію та зазначити в ній відомості, передбачені статтею 46 Закону. Так, у разі зміни у майновому стані, суб’єкт декларування повинен надіслати про це повідомлення в НАЗК шляхом подання відповідної електронної форми на веб-сайті Реєстру. Зазначена інформація повинна бути також відображена у наступній декларації цього суб’єкта декларування, що охоплює відповідний звітний період, наприклад, у наступній щорічній декларації, яка охоплює звітний рік. Однак, слід звернути увагу на відмінність у порогах декларування, встановлених законодавством для відображення інформації в декларації та повідомленні про суттєві зміни в майновому стані суб’єкта декларування. Так, у повідомленні про суттєві зміни в майновому стані вказується інформація про отримання доходу або придбання майна на суму більше 50 прожиткових мінімумів. Цей поріг поширюється також на цінне рухоме майно, яке було придбано суб’єктом декларування. Водночас, відповідно до пункту 3 частини першої статті 46 Закону, у декларації зазначається інформація про цінне рухоме майно (крім транспортних засобів), якщо його вартість перевищує 100 прожиткових мінімумів. Відповідно, у разі придбання цінного рухомого майна (крім транспортних засобів) вартістю більше 50 прожиткових мінімумів, але менше 100, інформація про придбання такого майна буде відображена в декларації лише в розділі «Видатки та правочини», оскільки поріг декларування в цьому розділі також становить 50 прожиткових мінімумів.

ТЕЛЕФОН ДОВІРИ
Головного управління ДСНС України у Миколаївській області
64-90-35 (2150)83+ (цілодобово) Електронна адреса: au.km.tpederif@bvv
Адреса офіційного веб-сайта Головного управління: http://mk.mns.gov/ua/

ТЕЛЕФОН ДОВІРИ
Державної служби України з надзвичайних ситуацій
14-21-982 (440) 83 +
Електронна адреса: au.vog.snm@kpu_avonimret
відповісти (0)
СУБ'ЄКТИ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА КОРУПЦІЙНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ.
1. Суб'єктами відповідальності за корупційні правопорушення є:
1) особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування:
а) Президент України, Голова Верховної Ради України, його Перший заступник та заступник, Прем'єр-міністр України, Перший віце-прем'єр-міністр України, віце-прем'єр-міністри України, міністри, інші керівники центральних органів виконавчої влади, які не входять до складу Кабінету Міністрів України, та їх заступники, Голова Служби безпеки України, Генеральний прокурор України, Голова Національного банку України, Голова Рахункової палати, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Голова Верховної Ради Автономної Республіки Крим, Голова Ради міністрів Автономної Республіки Крим; б) народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутати місцевих рад; в) державні службовці, посадові особи місцевого самоврядування; г) військові посадові особи Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів військових формувань;
ґ) судді Конституційного Суду України, інші професійні судді, Голова, члени, дисциплінарні інспектори Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, службові особи секретаріату цієї Комісії, Голова, заступник Голови, секретарі секцій Вищої ради юстиції, а також інші члени Вищої ради юстиції, народні засідателі і присяжні (під час виконання ними цих функцій); д) особи рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ, державної кримінально-виконавчої служби, органів та підрозділів цивільного захисту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, особи начальницького складу податкової міліції; е) посадові та службові особи органів прокуратури, Служби безпеки України, дипломатичної служби, митної служби, державної податкової служби; є) члени Центральної виборчої комісії; ж) посадові та службові особи інших органів державної влади;
2) особи, які для цілей цього Закону прирівнюються до осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування:
а) посадові особи юридичних осіб публічного права, які не зазначені в пункті 1 частини першої цієї статті, але одержують заробітну плату за рахунок державного чи місцевого бюджету; б) особи, які не є державними службовцями, посадовими особами місцевого самоврядування, але надають публічні послуги (аудитори, нотаріуси, оцінювачі, а також експерти, арбітражні керуючі, незалежні посередники, члени трудового арбітражу, третейські судді під час виконання ними цих функцій, інші особи в установлених законом випадках); в) посадові особи іноземних держав (особи, які обіймають посади в законодавчому, виконавчому або судовому органі іноземної держави, в тому числі присяжні засідателі, інші особи, які здійснюють функції держави для іноземної держави, зокрема для державного органу або державного підприємства), а також іноземні третейські судді, особи, які уповноважені вирішувати цивільні, комерційні або трудові спори в іноземних державах у порядку, альтернативному до судового; г) посадові особи міжнародних організацій (працівники міжнародної організації чи будь-які інші особи, уповноважені такою організацією діяти від її імені), а також члени міжнародних парламентських асамблей, учасником яких є Україна, та судді і посадові особи міжнародних судів;
3) особи, які постійно або тимчасово обіймають посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських обов'язків, або особи, спеціально уповноважені на виконання таких обов'язків у юридичних особах приватного права незалежно від організаційно-правової форми, відповідно до закону;
4) посадові особи юридичних осіб, фізичні особи - у разі одержання від них особами, зазначеними у пунктах 1, 2 частини першої цієї статті, або за участю цих осіб іншими особами неправомірної вигоди. ТЕЛЕФОН ДОВІРИ
Головного управління ДСНС України у Миколаївській області
64-90-35 (2150)83+ (цілодобово) Електронна адреса: au.km.tpederif@bvv
Адреса офіційного веб-сайта Головного управління: http://mk.mns.gov/ua/

ТЕЛЕФОН ДОВІРИ
Державної служби України з надзвичайних ситуацій
14-21-982 (440) 83 +
Електронна адреса: au.vog.snm@kpu_avonimret
відповісти (0)
Суб'єкти відповідальності за корупційні правопорушення.

1. Суб'єктами відповідальності за корупційні правопорушення є:
1) особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування:
а) Президент України, Голова Верховної Ради України, його Перший заступник та заступник, Прем'єр-міністр України, Перший віце-прем'єр-міністр України, віце-прем'єр-міністри України, міністри, інші керівники центральних органів виконавчої влади, які не входять до складу Кабінету Міністрів України, та їх заступники, Голова Служби безпеки України, Генеральний прокурор України, Голова Національного банку України, Голова Рахункової палати, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Голова Верховної Ради Автономної Республіки Крим, Голова Ради міністрів Автономної Республіки Крим; б) народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутати місцевих рад; в) державні службовці, посадові особи місцевого самоврядування; г) військові посадові особи Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів військових формувань;
ґ) судді Конституційного Суду України, інші професійні судді, Голова, члени, дисциплінарні інспектори Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, службові особи секретаріату цієї Комісії, Голова, заступник Голови, секретарі секцій Вищої ради юстиції, а також інші члени Вищої ради юстиції, народні засідателі і присяжні (під час виконання ними цих функцій); д) особи рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ, державної кримінально-виконавчої служби, органів та підрозділів цивільного захисту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, особи начальницького складу податкової міліції; е) посадові та службові особи органів прокуратури, Служби безпеки України, дипломатичної служби, митної служби, державної податкової служби; є) члени Центральної виборчої комісії; ж) посадові та службові особи інших органів державної влади;
2) особи, які для цілей цього Закону прирівнюються до осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування:
а) посадові особи юридичних осіб публічного права, які не зазначені в пункті 1 частини першої цієї статті, але одержують заробітну плату за рахунок державного чи місцевого бюджету; б) особи, які не є державними службовцями, посадовими особами місцевого самоврядування, але надають публічні послуги (аудитори, нотаріуси, оцінювачі, а також експерти, арбітражні керуючі, незалежні посередники, члени трудового арбітражу, третейські судді під час виконання ними цих функцій, інші особи в установлених законом випадках); в) посадові особи іноземних держав (особи, які обіймають посади в законодавчому, виконавчому або судовому органі іноземної держави, в тому числі присяжні засідателі, інші особи, які здійснюють функції держави для іноземної держави, зокрема для державного органу або державного підприємства), а також іноземні третейські судді, особи, які уповноважені вирішувати цивільні, комерційні або трудові спори в іноземних державах у порядку, альтернативному до судового; г) посадові особи міжнародних організацій (працівники міжнародної організації чи будь-які інші особи, уповноважені такою організацією діяти від її імені), а також члени міжнародних парламентських асамблей, учасником яких є Україна, та судді і посадові особи міжнародних судів;
3) особи, які постійно або тимчасово обіймають посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських обов'язків, або особи, спеціально уповноважені на виконання таких обов'язків у юридичних особах приватного права незалежно від організаційно-правової форми, відповідно до закону;
4) посадові особи юридичних осіб, фізичні особи - у разі одержання від них особами, зазначеними у пунктах 1, 2 частини першої цієї статті, або за участю цих осіб іншими особами неправомірної вигоди. ТЕЛЕФОН ДОВІРИ
Головного управління ДСНС України у Миколаївській області
64-90-35 (2150)83+ (цілодобово) Електронна адреса: au.km.tpederif@bvv
Адреса офіційного веб-сайта Головного управління: http://mk.mns.gov/ua/

ТЕЛЕФОН ДОВІРИ
Державної служби України з надзвичайних ситуацій
14-21-982 (440) 83 +
Електронна адреса: au.vog.snm@kpu_avonimret
відповісти (0)
«Подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування»
Закону України «Про запобігання корупції»
Подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування
Особи, зазначені у пункті 1, підпункті "а" пункту 2 частини першої статті 3 цього Закону, зобов'язані щорічно до 1 квітня подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі - декларація), за минулий рік за формою, що визначається Національним агентством. Особи, зазначені у пункті 1, підпункті "а" пункту 2 частини першої статті 3 цього Закону, які припиняють діяльність, пов'язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, подають декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за період, не охоплений раніше поданими деклараціями. Особи, які припинили діяльність, пов'язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, зобов'язані наступного року після припинення діяльності подавати в установленому частиною першою цієї статті порядку декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік. Особа, яка претендує на зайняття посади, зазначеної у пункті 1, підпункті "а" пункту 2 частини першої статті 3 цього Закону, до призначення або обрання на відповідну посаду подає в установленому цим Законом порядку декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік. У випадку виявлення суб'єктом декларування помилок у поданій ним декларації Національне агентство за його письмовим зверненням надає можливість їх виправити протягом десяти календарних днів. Притягнення суб'єкта декларування до відповідальності за неподання, несвоєчасне подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, або за подання у ній завідомо недостовірних відомостей не звільняє суб'єкта декларування від обов'язку подати відповідну декларацію з достовірними відомостями. Стаття 172-6. Порушення вимог фінансового контролю
Несвоєчасне подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, -
тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Неповідомлення або несвоєчасне повідомлення про відкриття валютного рахунка в установі банку-нерезидента або про суттєві зміни у майновому стані -
тягне за собою накладення штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Дії, передбачені частиною першою або другою, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, -
тягнуть за собою накладення штрафу від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією доходу чи винагороди та з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком на один рік. Примітка. Суб’єктом правопорушень у цій статті є особи, які відповідно до частин першої та другої статті 45 Закону України "Про запобігання корупції" зобов’язані подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

ТЕЛЕФОН ДОВІРИ
Головного управління ДСНС України у Миколаївській області
64-90-35 (2150)83+ (цілодобово) Електронна адреса: au.km.tpederif@bvv
Адреса офіційного веб-сайта Головного управління: http://mk.mns.gov/ua/

ТЕЛЕФОН ДОВІРИ
Державної служби України з надзвичайних ситуацій
14-21-982 (440) 83 +
Електронна адреса: au.vog.snm@kpu_avonimret
відповісти (0)
Останні теми форуму селища Братське
Останні теми форуму найближчих населених пунктів
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