Саєнко Валерій Федосійович

(11.05.1941) | Терни, Сумська область
Саєнко Валерій Федосійович
(11.05.1941) Вчений, лікар - хірург, лауреату державних премій СРСР та України, головний редактор науково-практичного журналу «Клінічна хірургія», член-редколегії часопису "Шпитальна хірургія".

Вчений, лікар.

16 грудня 2014 14:54 | Терни, Сумська область
Саєнко Валерій Феодосійович


Вчений у галузі хірургії та трансплантології, член-кореспондент Національної академії наук України (1991) і Академії медичних наук України (1993),


Валерій Саєнко заслужений діяч науки і техніки України (1993), лауреат державних премій СРСР (1987) і України (2005) в галузі науки і техніки, премії імені акад. В. Вернадського, директор інституту хірургії і трансплантології АМН України ( 1992 - 2007р. р.).

Народився 11 травня 1941 р. у с. Терни Сумської області в родині лікарів. Продовжуючи сімейну традицію, вступив до Харківського медичного інституту, який закінчив з відзнакою у 1964 р. Працював лікарем-хірургом Богодухівської районної лікарні Харківської області. Потім — навчання в аспірантурі при Харківському НДІ загальної та невідкладної хірургії, захист дисертації на тему «Селективна ваготомія в хірургічному лікуванні виразкової хвороби шлунка й дванадцятипалої кишки», робота старшим науковим співробітником в Київському НДІ гематології і переливання крові.

З 1972 р., коли у Києві було засновано Інститут клінічної та експериментальної хірургії АМН, Валерій Феодосійович очолює там відділення хірургії шлунково-кишкового тракту. У 1980 р. вчений захищає докторську дисертацію «Хірургічне лікування і профілактика демпінг-синдрому». В 1989 р. він стає директором Інституту клінічної та експериментальної хірургії АМН (нині — Інститут хірургії і трансплантології НАМН України). Водночас очолює кафедру хірургії та трансплантології Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П. Л. Шупика.

З ім'ям В. Ф. Саєнка пов'язано чимало видатних досягнень вітчизняної медицини у галузі хірургії травного каналу. Під його керівництвом вироблено нові підходи до діагностики, обґрунтовано методи хірургічних операцій при виразці різного генезу, . Він та представники його школи внесли великий вклад у розробку методів оперуванні виразки, Роботи з хірургічного лікування виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки удостоєні Державної премії СРСР за 1987 рік.

Свідченням багатогранності наукових інтересів В. Ф. Саєнка є його досягнення у розробці принципів лікування зовнішнього свища травного каналу, пухлин підшлункової залози. На підставі результатів експериментальних досліджень запропоновано нові види оперативних втручань у випадках хронічної непрохідності; розроблено і патогенетично обґрунтовано методи лікування сепсису, впроваджено в хірургію методи антибактеріальної терапії, вироблено принципи реабілітації пацієнтів із захворюваннями травної системи.

Під його керівництвом та безпосередній участі вперше в Україні виконані операції трансплантації серця, печінки та підшлункової залози від живого донора, проводяться пересадки нирок від трупного та родинного донора, інститут розвиває й удосконалює наукові пошуки в галузі хірургічного лікування хвороб шлунка, кишківника, печінки, жовчних шляхів, підшлункової залози, портальної гіпертензії, а також у галузі хірургії судин і серця, трансплантології тощо. Широко представлені способи функціональної діагностики та рентгенохірургії, які відповідають світовим стандартам.
( на фото-у Японії, В. С. - ліворуч).
В. Ф. Саєнко — автор більш як 500 праць, серед яких 16 монографій і 58 винаходів. Чимало уваги приділяє він підготовці майбутньої зміни. Під керівництвом вченого захищено 15 докторських і 29 кандидатських дисертацій.
Наукову, педагогічну і лікувальну роботу Валерій Феодосійович поєднує з активною громадською діяльністю. Він — голова Республіканської проблемної комісії з хірургії, голова Спеціалізованої ради із захисту докторських дисертацій, член Асоціації хірургів ім. М. І. Пирогова, почесний член Краківського товариства хірургів ім. Ридигера, головний редактор науково-практичного журналу «Клінічна хірургія», член-редколегії часопису "Шпитальна хірургія".

Держава високо оцінила організаційні, наукові та практичні досягнення В. Ф. Саєнка — його нагороджено орденами "За заслуги" ІІ та ІІІ ступенів, Почесною Грамотою Верховної Ради України.
16.12.2014 14:54
Лікарі найближчих населених пунктів
eyJxbyI6InB1cnkiLCJxbmduIjpbIjEiLCIzMyIsIjQxNiIsIjI2NCIsIjE3NSIsIjExOTMiLCIzMjgiLCI5MiIsIjk5MSIsIjk5NSIsIjI0NiIsIjkxIiwiOTk2IiwiNDc5IiwiNzE0IiwiMzA1IiwiMTU5NiIsIjEwMjIiLCIzMjkiLCIxMDk1IiwiMTYyMSIsIjMyNyIsIjEwMjYiLCI2NDIiLCI2NDAiLCI2NDEiLCI2NzYiLCIxMjUwIiwiMTI1MiJdfV8jJF9TRUdIKyQkJDhiMTAxYTU4YWIxNjdlNzdiYjdmZmY3ZWVmNzI5MGQ0