Зільберник Костянтин Олександрович

(15.07.1855 - 24.05.1920) | Терни, Сумська область
Зільберник Костянтин Олександрович
(15.07.1855 - 24.05.1920) Організатор охорони здоров'я в Лебединському повіті, в т. ч. у Тернах. Почесний громадянин м. Лебедин, була встановлена стипендія його імені.

Організатор охорони здоров'я

31 січня 2015 20:34 | Терни, Сумська область
Ця коротеньку інформацію, на медичну тематику, подаєм не про руйнівників, а про створювача лікарні в Тернах. Його прізвища, майже ніхто ( точніше ніхто) не знає, а лікарняна справа колись то, та починалась. Костянтин Олександрович Зільберник ( 1855 -1920) - ( на фото) саме він був організатором охорони здоров"я у Лебединському повіті, куди входили і Терни. Земська медицина відігравала важливу роль у розвитку охорони здоров"я і земські лікарі були організаторами медичного обслуговування сільського населення. На Сумщині, особливу повагу заслужив Костянтин Зільберник, котрий з 1878 р. працював у Лебедині. На той час, у повіті не було дільничих лікарень та амбулаторій, тому використовувалась малоефективна роз"їздна система лікарської допомоги. Була велика захворюваність інфекціями, населенню не надавалась хірургічна допомога. Хворі взагалі вкрай рідко звертались до медичних працівників. В таких умовах К. Зільберник енергійно приступив до роботи і в невдовзі отримав велику популярність. Очолюючи охорону здоров"я в повіті, йому вдалося досягти значного розвитку мережі лікарських закладів. 1913 року в Тернах відкрилася, побудована земством лікарня, на 20 ліжок, з інфекційним відділенням .- ( На фото) Він чудово налагодив надання хірургічної допомоги не тільки у повітовій, а й у більшості сільських дільничних лікарнях. Особливо відзначалася, у цьому плані, Тернівська лікарня, що на той час було дуже важливим. " Ми повинні піклуватись про наближення лікарської допомоги до населення і покращення її тут, на місці" - ставив завдання він. Завдяки ініціативі та активній діяльності Костянтина Олександровича у повіті було побудовано череду лікарень. За великі заслуги в охороні здоров"я, в повітовій лікарні, в 1913 р. була запроваджена койка його імені, а також К. Зільберник був обраний почесним громадянином м. Лебедина та встановлена стипендія його імені.
31.01.2015 20:34
Лікарі найближчих населених пунктів
eyJxbyI6InB1cnkiLCJxbmduIjpbIjEiLCIzMyIsIjQxNiIsIjI2NCIsIjE3NSIsIjExOTMiLCIzMjgiLCI5MiIsIjk5MSIsIjk5NSIsIjI0NiIsIjkxIiwiOTk2IiwiNDc5IiwiNzE0IiwiMzA1IiwiMTU5NiIsIjEwMjIiLCIzMjkiLCIxMDk1IiwiMTYyMSIsIjMyNyIsIjEwMjYiLCI2NDIiLCI2NDAiLCI2NDEiLCI2NzYiLCIxMjUwIiwiMTI1MiJdfV8jJF9TRUdIKyQkJDhiMTAxYTU4YWIxNjdlNzdiYjdmZmY3ZWVmNzI5MGQ0