Овчаренко Фелікс Євгенович

(01.10.1932 - 01.10.1971) | Терни, Сумська область
Овчаренко Фелікс Євгенович
(01.10.1932 - 01.10.1971) Журналіст, публіцист, літературний критик - заступник редактора газети "Комсомольська правда", головний редактор журналу "Молода гвардія". Автор декількох книг.

Головний редактор...

11 липня 2015 16:05 | Терни, Сумська область
ОВЧАРЕНКО Фелікс Євгенович (1932-1971) Журналіст, літератор, критик, головний редактор журналу «Молода гвардія».
Народився в 1932 році. Навчався в Уральському університеті в Свердловську-Єкатеринбурзі, де висунувся, як комсомольський активіст. Ще навчаючись на журфаку УрГУ (1951 - 1954), почав друкуватися в газетах. Пізніше працював у газетах «Радянська Мордовія», «Вечірній Свердловськ», «Уральський робітник». Працюючи заступником редактора і редактором газети «На зміну!», На факультеті журналістики УрГУ він проводив практичні заняття зі студентами факультету, керував і рецензував дипломні роботи.
По закінченні університету - на комсомольській, партійній і журналістській роботі. Талановитого журналіста помітили і перевели до столиці. У Москві він працював інструктором і завідував сектором друку, був заступником завідувача відділом пропаганди ЦК ВЛКСМ. Перейшовши в «Комсомольську правду», завідував відділом і був заступником редактора. Пізніше працював у відділі пропаганди ЦК КПРС. відповідальний працівник апарату ЦК ВЛКСМ, нарешті, головний редактор літературно художнього журналу «Молода гвардія». Писав фейлетони та нариси, повісті і статті. Його критичне перо стало помітним явищем у літературному житті 1960-х років.
Прихід Фелікса Овчаренко в «Молоду гвардію» виявився тісно пов'язаним з глибинними процесами, що проходили в той час в літературному і не тільки літературному житті країни. Саме життя ставило питання - куди і як йти далі, і далеко не завжди радянська цензура могла припинити дискусії: часи були вже не ті. Йому доручили "виправити" лінію журналу, зробити його радянським, а не російським, яким він вже заявив себе за останні роки. На верхах очікували зміни в ідеологічному курсі журналу. Тим не менш, новий головний редактор задовольнився відходом з редколегії двох-трьох чоловік. Кістяк редакції залишився колишнім, і помітної зміни лінії журналу не відбулося. Однак Фелікс Євгенович очолював «Молоду гвардію» дуже недовго - менше року. У вересні 1971 року в нього виявили рак шлунка, а через місяць його не стало. До останньої хвилини Фелікс Овчаренко тримався твердо, бувалих медиків дивував залізним терпінням, тверезістю думки, волею.
Фелікс Євгенович Овчаренко похований у Москві, на Новому Донському кладовищі, ( на фото - місце поховання).
Своїм читачам він залишив книги - «Ровесник всім твоїм вікам» (М .: Правда, 1972), «В сантиметрі від серця. (Повісті. Щоденник. Листи. Статті) »(М .: Мол. Гвардія, 1974),« З Батьківщиною в серці. Літературно-критичні нариси »(М .: Моск. Рабочий, 1975), «Море штормить»( повісті та оповідання», 1978)
11.07.2015 16:05
Журналісти найближчих населених пунктів
eyJxbyI6InB1cnkiLCJxbmduIjpbIjM1IiwiMzkzIiwiMTEwIiwiNTM5IiwiMTQ0NyIsIjExMDkiLCI5MDUiLCI3ODciLCI2MDgiLCIxMTM2IiwiMTU4MSIsIjI4NiIsIjc4OSJdfV8jJF9TRUdIKyQkJDk0NjQ4NDBjNjk0YmRlMDNlMGVjOTdkNzhhMjA1YjBj